AMSTEL
II
14 ZE
SMAAK
BIER
Alcohol zit in heel
veel voedingswaren
Er is veel meer
alcoholvrij
verkrijgbaar, ook
op de tap
De vraag naar biertjes zonder alcohol
neemt toe. Er zijn veel varianten en ze
zijn lekker. Dat geldt niet voor
alcoholvrije wijn. „Soms is dat een klap in
je gezicht."
zv
Je zou het niet onmiddellijk denken, maar in
zeer veel levensmiddelen zit alcohol. Neem
brood bijvoorbeeld, dat kan tot 0,3 procent al
cohol bevatten en appelsap tot 0,4 procent.
Zelfs in rijpe bananen zit een percentage alco
hol! En alcoholvrije wijn mag maximaal 0,5
procent alcohol bevatten.
in de retail als in de horeca. Ook op
tap", somt Adema op. Op het ge
bied van alcoholvrije wijnen is er
minder reden tot vrolijkheid. Ra-
dar+, het consumentenlifestyle-
magazine van AVROTROS/RA-
D AR testte in het verleden alco
holvrije wijnen. De conclusies wa
ren niet bemoedigend: 'De smaak
van alcoholvrije wijn is niet te ver
gelijken met die van gewone wijn.
De alcoholvrije wijnen van Torres
en de Faber bubbel-rosé kunnen
nog wel een alternatief zijn voor
wijn met alcohol, maar de rest is
een aanfluiting en weggegooid
geld', luidde het oordeel.
Ron Andes, voorzitter van de
Nederlandse Slijtersunie, herkent
zich in die conclusie. Er zijn meer
dere manieren om wijn van alco-
hol te ontdoen, maar het resultaat
is, vindt hij, in al die gevallen niet
om over naar huis te schrijven. „Ik
heb nog nooit een alcoholvrije
wijn gevonden die ik wilde drin
ken. Of het is gewoon druivensap
of het is niet te drinken. Een klap
in je gezicht soms. Oké, er zijn wel
enkele alternatieven, maar die
mag je geen wijn noemen. Soms is
het onvergist druivensap of mine
raalwater met een smaakje."
Andes pleit dan ook voor een
ruimere keus aan alcoholvrije wij
nen, zegt hij. Daar is onderzoek
voor nodig. Het zou fijn zijn als de
producenten, zoals brouwers,
meer zouden investeren in kwali
teit."
Want de vraag is er wel degelijk,
bevestigen wijnhandelaar Eric Er-
kelens en zijn collega van het Gall
Gall-filiaal in het Bredase win
kelcentrum De Burcht. Erkelens:
„Een tijd terug heb ik op een bij
eenkomst bubbels (sparkling rosé)
geschonken van Vini Vici en nie
mand die het in de gaten had. Ou
dere mensen die medicijnen ge
bruiken vragen ook steeds vaker
om alcoholvrij", zegt Erkelens.
Wim van Dalen, directeur van
STAP (Stichting Alcohol Preven
tie) plaatst echter kritische kantte
keningen bij de groeiende belang
stelling voor alcoholvrije dranken.
„De brouwers zullen het vast ont
kennen, maar ze investeren in het
alcoholvrije segment om de jeugd
van 16 en 17 jaar, die nog niet mag
drinken, alvast kennis te laten ma
ken met hun merk. Zodat ze, wan
neer ze r8 zijn en wel mogen drin
ken, alvast goed bekend zijn met
dat merk." „Jongeren worden min
of meer opgevoed met het drinken
van bier, terwijl we het misbruik
juist de kop in proberen te druk
ken", vervolgt Van Dalen.
„Komt bij: een BOA kan niet
zien of een jongere een al
coholvrij biertje of bier
met alcohol in de hand
heeft."
Cees-Jan Adema (Neder
landse Brouwers) weerlegt
die kritiek: „Dat is klink
klare onzin. De doelgroep
en drinkers van alcohol
vrij bier zijn volwasse
nen. Jammer dat STAP
blijft steken in een niet
op feiten gebaseerde
voorspelbare negatieve
reactie in plaats van de
ontwikkeling toe te
juichen. Ik daag de
heer Van Dalen uit
om zijn stelling te
onderbouwen
met objectieve
gegevens en ga
graag het debat
hierover aan."
De verkoop van alco
holvrije bieren is het
afgelopen jaar met 18
procent gestegen. En
die groei houdt dit
jaar en de komende jaren aan, ver
wacht directeur Cees-Jan Adema
van de Nederlandse Brouwers.
„Zoals ik ook verwacht dat aanbod
en verkoop van speciaalbieren met
een lager alcoholpercentage blij
ven toenemen."
Dat heeft volgens Adema een
aantal redenen: „Je hebt te
maken met een consu
ment die verandert, die
een gezonde evenwich
tige leefstijl nastreeft,
die af en toe geen alco
hol wil drinken.
Tweede reden is de
smaak. De brouwers
hebben daar de afge
lopen jaren veel in
geïnvesteerd en de
smaak van alcohol
vrij bier is gewoon
goed. Er zijn steeds
meer varianten op
de markt en de
marketing is heel
serieus opgepakt.
Met mooie re
clames. Alco
holvrij heeft
geen suf
imago
meer. Er is
veel meer
verkrijg
baar, zowel
woensdag 7 juni 2017
Alcoholvrij niet langer suf
Cees-Jan Adema
I
Steeds meer mensen drinken
alcoholvrij bier. De verkoop
ervan is het afgelopen jaar met
18 procent gestegen. De ver
wachting is dat de groei aan
houdt.
Hélène Schenk
Breda