1 2 3 If 9 3 1§ ^5jgiSf?»;fS8Pr Garnier Ambre Solair Nivea Sun Protect Hydrate La Roche Posay Anthelios lait contort WI30 4 A verder tot begin oktober de rode kool. De groenten komen voornamelijk van een paar honderd boeren in een straal tot ongeveer 125 kilometer rond de HAK-fabriek. Doperwtjes uit Fle voland, bruine bonen en kapucijners uit Zeeland, rode kool uit het Land van Heusden en Altena en rode bie ten uit Noord-Holland. Freid: „Ap pelmoes maken we van een blend van appelrassen uit Nederland en omringende landen. En geloof het of niet, maar dat doen we nog steeds naar het recept van moeder Hak, de echtgenote van oprichter Hendrik." Markt Nederlandse supermarkten verkoch ten vorig jaar voor een kleine 180 mil joen euro aan conserven, waarvan ruim 60 miljoen aan peulvruchten (bron: IRIISSM). Het aandeel van HAK in die markt bedroeg ruim 35 procent, een groei van 8,7 procent ten opzichte van 2014. Daarmee is HAK marktleider op de Nederlandse con- servenmarkt. Sinds 2013 produceert het bedrijf niet meer voor huismer ken, maar alleen nog onder eigen naam. „HAK produceert niet biologisch maar wel duurzaam", zegt innovatie manager Freid. Eigen inspecteurs van HAK -field men - houden op de ak kers de teelt nauwlettend in de gaten. „Ook in de productie werken we duurzaam," vult Van Leeuwen aan. „We hebben een eigen afvalwater zuivering en slechts één procent van onze afvalstromen wordt niet herge bruikt, maar verbrand." Van de ongeveer 110 miljoen potjes groenten die de 150 medewerkers van Nog steeds zetten drie op vier Nederlanders conserven op tafel HAK jaarlijks produceren, is het overgrote deel bestemd voor de Ne derlandse markt en een klein deel voor België en Duitsland. Anders dan vaak wordt gedacht, zijn conserven nog altijd erg populair. Freid: „Men sen zéggen vaak dat ze geen conser ven eten, maar de praktijk is anders. Onderzoek toont aan dat 92,3 procent van de Nederlanders minimaal een keer per jaar conserven koopt." Het zijn vooral de 'traditionele eters' die conserven op tafel zetten, aldus Freid. „En dat is nog altijd drie kwart van de Nederlanders." Die kiezen vooral voor gemak. „Ze ker als het gaat om bewerkelijke groenten, zoals bruine bonen of do perwtjes, is er eigenlijk geen alterna tief. Ga maar eens zelf rode kool ma ken, een megaklus!" Toch eten Nederlanders nog altijd veel minder groente en fruit dan de door het Voedingscentrum aanbevo len dagelijkse hoeveelheden: 250 gram voor groenten en 200 gram voor fruit. Gemaksproducten in han dige verpakkingen moeten de con sumptie bevorderen. Zo probeert conservenfabrikant Coroos het met 'Slurpfruit' en 'Fruit to go', een soort zuigpakken voor basisschoolleerlin gen en tieners in kleurrijke verpak kingen. En met verse fruitproducten in cupjes uit de koeling. HAK zet onder meer in op vega- burgers: op bonen gebaseerde vlees vervangers die samen met topkok Herman den Blijker zijn ontwikkeld. Ook van bonenmengsels in kekke stapakken verwacht Nicole Freid veel. Groenten in stazakken bevatten minder eigen vocht en zijn korter verhit. Het resultaat: meer bite. „Bo nen zijn op dit moment erg hot, ook omdat ze een goed alternatief voor vlees zijn. Dat spreekt jonge, bewuste eters aan." GEZOND Blik of pot soms verser dan 'vers' woensdag 7 juni 2017 GO een 10. De smeer baarheid van zonne brand valt vaak tegen. Alle geteste crème's zijn enigszins plakke rig en kleverig. Lavera spant de kroon en is moeilijk aan te bren gen. Ook de geur is een belangrijk aspect. Geur is nogal per soonlijk, maar het testpanel was het meest gecharmeerd van Nivea, Cien, Yves Rocher en Garnier. —Bart Rost Vanaf €7,50 per 100 ml. Beste uit de test Doet wat het belooft en ruikt ook nog eens lekker. Is nieuw en moeilijk verkrijgbaar (nieuwe heeft sticker met New en karitéboter). MftRNlGR AMBRE SOLAIRE Beschermende zonnemel* anïi-iBtd'O^fng Lail protectee o -ovv Vanaf €4,37 per 100 ml Beste koop Beste prijs-kwaliteits- verhouding. Ook nieuw. Pas op voor oude exemplaren in de winkel (nieuwe heeft gele NEW sticker). protect hydrate Vanaf €7,80 per 100 ml Biedt meer bescher ming dan op de verpak king staat. Eigenlijk 50 SPF. Geur valt minder in de smaak. ANTHELIOS 44 -Nicole Freid, HAK Kapucijners rollen van de 'knikkerbaan' de pot in. Groente en fruit uit blik of pot bevatten vrijwel altijd evenveel voedingsstof fen, mineralen en vitaminen als onbewerkte groente en vers fruit, blijkt uit on derzoek van onder meer het Voedingscen trum. Sterker: soms bevatten conserven meer vitaminen, omdat consumenten verse groenten niet goed berei den of te lang bewaren. 'Vers' is ook een relatief begrip. Veel groenten komen uit het buiten land en zijn soms weken onderweg voor ze 'vers' in het schap liggen. Sommige con- servengroenten zijn daarentegen binnen enkele uren na de oogst al verwerkt.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 43