1
2
3
If
9
3
1§ ^5jgiSf?»;fS8Pr
Garnier Ambre
Solair
Nivea Sun
Protect Hydrate
La Roche Posay
Anthelios lait contort
WI30
4
A
verder tot begin oktober de rode kool.
De groenten komen voornamelijk
van een paar honderd boeren in een
straal tot ongeveer 125 kilometer rond
de HAK-fabriek. Doperwtjes uit Fle
voland, bruine bonen en kapucijners
uit Zeeland, rode kool uit het Land
van Heusden en Altena en rode bie
ten uit Noord-Holland. Freid: „Ap
pelmoes maken we van een blend
van appelrassen uit Nederland en
omringende landen. En geloof het of
niet, maar dat doen we nog steeds
naar het recept van moeder Hak, de
echtgenote van oprichter Hendrik."
Markt
Nederlandse supermarkten verkoch
ten vorig jaar voor een kleine 180 mil
joen euro aan conserven, waarvan
ruim 60 miljoen aan peulvruchten
(bron: IRIISSM). Het aandeel van
HAK in die markt bedroeg ruim 35
procent, een groei van 8,7 procent ten
opzichte van 2014. Daarmee is HAK
marktleider op de Nederlandse con-
servenmarkt. Sinds 2013 produceert
het bedrijf niet meer voor huismer
ken, maar alleen nog onder eigen
naam.
„HAK produceert niet biologisch
maar wel duurzaam", zegt innovatie
manager Freid. Eigen inspecteurs van
HAK -field men - houden op de ak
kers de teelt nauwlettend in de gaten.
„Ook in de productie werken we
duurzaam," vult Van Leeuwen aan.
„We hebben een eigen afvalwater
zuivering en slechts één procent van
onze afvalstromen wordt niet herge
bruikt, maar verbrand."
Van de ongeveer 110 miljoen potjes
groenten die de 150 medewerkers van
Nog steeds zetten drie
op vier Nederlanders
conserven op tafel
HAK jaarlijks produceren, is het
overgrote deel bestemd voor de Ne
derlandse markt en een klein deel
voor België en Duitsland. Anders dan
vaak wordt gedacht, zijn conserven
nog altijd erg populair. Freid: „Men
sen zéggen vaak dat ze geen conser
ven eten, maar de praktijk is anders.
Onderzoek toont aan dat 92,3 procent
van de Nederlanders minimaal een
keer per jaar conserven koopt."
Het zijn vooral de 'traditionele
eters' die conserven op tafel zetten,
aldus Freid. „En dat is nog altijd drie
kwart van de Nederlanders."
Die kiezen vooral voor gemak. „Ze
ker als het gaat om bewerkelijke
groenten, zoals bruine bonen of do
perwtjes, is er eigenlijk geen alterna
tief. Ga maar eens zelf rode kool ma
ken, een megaklus!"
Toch eten Nederlanders nog altijd
veel minder groente en fruit dan de
door het Voedingscentrum aanbevo
len dagelijkse hoeveelheden: 250
gram voor groenten en 200 gram
voor fruit. Gemaksproducten in han
dige verpakkingen moeten de con
sumptie bevorderen. Zo probeert
conservenfabrikant Coroos het met
'Slurpfruit' en 'Fruit to go', een soort
zuigpakken voor basisschoolleerlin
gen en tieners in kleurrijke verpak
kingen. En met verse fruitproducten
in cupjes uit de koeling.
HAK zet onder meer in op vega-
burgers: op bonen gebaseerde vlees
vervangers die samen met topkok
Herman den Blijker zijn ontwikkeld.
Ook van bonenmengsels in kekke
stapakken verwacht Nicole Freid
veel. Groenten in stazakken bevatten
minder eigen vocht en zijn korter
verhit. Het resultaat: meer bite. „Bo
nen zijn op dit moment erg hot, ook
omdat ze een goed alternatief voor
vlees zijn. Dat spreekt jonge, bewuste
eters aan."
GEZOND
Blik of pot soms verser dan 'vers'
woensdag 7 juni 2017
GO
een 10. De smeer
baarheid van zonne
brand valt vaak tegen.
Alle geteste crème's
zijn enigszins plakke
rig en kleverig. Lavera
spant de kroon en is
moeilijk aan te bren
gen. Ook de geur is
een belangrijk aspect.
Geur is nogal per
soonlijk, maar het
testpanel was het
meest gecharmeerd
van Nivea, Cien, Yves
Rocher en Garnier.
—Bart Rost
Vanaf €7,50 per 100
ml. Beste uit de test
Doet wat het belooft
en ruikt ook nog eens
lekker.
Is nieuw en moeilijk
verkrijgbaar (nieuwe
heeft sticker met New
en karitéboter).
MftRNlGR
AMBRE
SOLAIRE
Beschermende zonnemel*
anïi-iBtd'O^fng
Lail protectee
o -ovv
Vanaf €4,37 per 100
ml Beste koop
Beste prijs-kwaliteits-
verhouding.
Ook nieuw. Pas op
voor oude exemplaren
in de winkel (nieuwe
heeft gele NEW
sticker).
protect
hydrate
Vanaf €7,80 per 100 ml
Biedt meer bescher
ming dan op de verpak
king staat. Eigenlijk 50
SPF.
Geur valt minder in
de smaak.
ANTHELIOS
44
-Nicole Freid, HAK
Kapucijners rollen van de 'knikkerbaan' de pot in.
Groente en fruit
uit blik of pot
bevatten vrijwel
altijd evenveel
voedingsstof
fen, mineralen
en vitaminen als
onbewerkte
groente en vers
fruit, blijkt uit on
derzoek van
onder meer het
Voedingscen
trum. Sterker:
soms bevatten
conserven meer
vitaminen, omdat
consumenten
verse groenten
niet goed berei
den of te lang
bewaren. 'Vers' is
ook een relatief
begrip. Veel
groenten komen
uit het buiten
land en zijn soms
weken onderweg
voor ze 'vers' in
het schap liggen.
Sommige con-
servengroenten
zijn daarentegen
binnen enkele
uren na de oogst
al verwerkt.