Vergeten visje is puurzomervoer 44 Garnier werkt best tegen zon <D O 2 ROLAND DUONG tZj' Consumptie Vegaburgers, stapakken, slurpfruit, hippe bonenmixen: conservenfabrikanten halen alles uit de kast om ons aan de groente en fruit te krijgen en te houden. Marktleider HAK voorop. I r t I W Él Column Als de mussen van het dak vallen, wat eet je dan? Musjes natuurlijk, miauwen mijn kat ten. Maar behalve een kwartelgekke fran- soos zet geen mens zijn kiezen op de botjes van een klein vogeltje. Bovendien, wie heeft er zin om te koken als het kwik de vijfentwintig graden aan tikt? Tijd om als een aalscholver het vergeten visje op te duikelen. In de krochten van de provisie kast, stoffig van vele winters slaap, wacht hij ge duldig op ons. Geen keuken is compleet zonder verdwaald blikje ansjovis. Nu de zomerse tempe raturen toeslaan, is het moment gekomen. Een zakje veel te dure gemengde sla. Paar gekookte ei eren er door. En rats, blikje ansjovis erin. Goed husselen en smullen maar. Perfect zomervoer. Lekker licht en toch hartig, dankzij het vergeten visje. Ik weet nog dat ik als tiener mijn eerste ansjovis at. Een afhaalpizza was ermee bedekt. Ik spuugde de pizzapunt uit, in de stellige overtuiging dat de kok een ongelukje had met de zoutbus. Jaren later kwam ik erachter dat ansjovis zo zout hoort te smaken. In Spanje eten ze hem vers gefrituurd, boquero- nes fritos, of in zuur gelegd. Maar in Nederland kennen we het visje eigenlijk alleen in de zoute versie. Nu moeten we ook in de zomer uitkijken met zout. Het verhoogt de bloeddruk en houdt vocht vast. Dus als je last hebt van dikke vingers of voeten in die hitte: voorzichtig met zout. Maar het lome, zwe tende, lichaam verliest naast vocht ook zout in de hitte. Moet je dan niet wat zout bijsnoe- pen? Nee, alleen bij ste vige inspanning is extra zout noodzakelijk. Bij normale inspanning krijg je ook op een snikhete dag meer dan genoeg zout binnen middels brood, soep, chips en eigenlijk al les wat je tegenwoordig in je mond stopt. Geen ansjovis dan? Ondenkbaar. Als je een maal gevallen bent voor de charmes van het ver geten visje kun je niet meer zonder. Als oppimper van salades onmisbaar, maar ook je pastasaus krijgt er een kick van. Bovendien bevat ansjovis veel omega 3-vetzuren voor bescherming van hart en bloedvaten. Het is een schoon visje: er zit nau welijks kwik in. Het is een verantwoord visje. Je kan hem eten zonder medeplichtig te worden aan overbevissing. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Lekker blijven eten dus, die ansjovis. Blijft nog de vraag: uit blik of glas? Omdat blikvoer het ri sico met zich meebrengt van het binnenkrijgen van hormoonverstorend bisfenol A, dat gebruikt wordt voor de coating, heeft glas de voorkeur. Glas is wel een stuk duurder en in sauzen en dressings proefje het verschil niet tussen duur uit glas of goedkoop uit blik. Meestal rats ik naar har- tenlust een blikje open, er staat bij mij helaas ook geen geldboom in de tuin. Het minieme gezond heidsrisico neem ik voor lief. Voor de perfecte salade met de hele visjes erdoor is zo een mooi, glazen potje echt de moeite waard. Proef maar. Het is een schoon visje, zout maar ook vol goede vetzuren PRIJSPEIL TEST 1,2,3 oosje' noemde de oude mijn heer Hak hem. Dit ter onderscheid van zijn vader die ook Koos van Leeuwen heette en bij HAK werkte. Net als veel andere inwoners van het Brabantse dorp Giessen, waar Hendrik Cornelis Hak in 1952 zijn conservenfabriek begon. Anno 2017 - HAK bestaat dit jaar 65 jaar - is Koos van Leeuwen (56) di recteur productie met veertig dienst jaren op zijn conduitestaat. Enthou siast leidt hij zijn bezoekers door de fabriek, waar nog altijd de sfeer van een familiebedrijf hangt en werkne mers het bezoek vriendelijk groeten. Vandaag worden de kapucijners in geblikt. Of beter gezegd: ingepot, want HAK heeft het conservenblik al een halve eeuw geleden vrijwel vol ledig verruild voor de glazen pot. „Voor de kwaliteit en smaak van de groenten maakt blik of glas tegen woordig geen verschil meer", zegt Nicole Freid, sinds vier jaar directeur VINDING Poten blik marketing en innovatie: „Maar in de jaren 60 had blik soms een bijsmaak. Mijnheer Hak vond dat glas beter aansloot bij de kwaliteit die hij na streefde. 'Je ziet wat je koopt' was de slogan." Wecken Conserven maken is geen heel inge wikkeld proces, zegt Van Leeuwen. „Het is eigenlijk precies hetzelfde als wat onze grootmoeders deden: wec ken." Door verhitting ontstaat in een afgesloten pot of blik een vacuüm, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen en groenten en fruit lang houdbaar blijven. Een kind kan de was doen. Maar een precair proces is het wel: de variabelen tijd, temperatuur en druk spelen een allesbepalende rol. Voor elke soort groente zijn die varia belen anders. Zo worden kapucijners en bruine bonen eerst 12 tot 24 uur geweekt, waarna ze via een soort knikkerbanen worden gewassen, ge sorteerd, geblancheerd, verpakt en verhit. „Kapucijners drogen aan de plant", vertelt Van Leeuwen. „We kunnen ze dus makkelijk langere tijd opslaan en verwerken tot conserven in rustige tijden." Heel anders is dat voor bijvoor beeld doperwtjes en andere zomer groenten: die moeten binnen vijf uur na de oogst worden geconserveerd om verzuring en verlies van vitami nen te voorkomen. „Verser kan niet." 'Campagnes' noemen ze in de landbouw de oogst en het verwerken van groenten. En het tijdstip van die campagnes wordt bepaald door het ritme van de natuur en het moment waarop de groenten kunnen worden geoogst: rabarber en spinazie half mei tot half juni, boerenkool half tot eind juni, doperwten en tuinbonen eind juni tot begin augustus en zo woensdag 7 juni 2017 Roland Duong, de nieuwsgierigste man van Nederland, proeft en test producten. Reageren? roland.duong@persgroep.nl GO Het festivalsei zoen barst los. Slapen? Ach, je kan het altijd proberen... Dunlop (1 pers.) Jouwfestival- tent.nl €24,95 Voordeeldrogis terij.nl €25,95 Wilpe.com €29,95 Bo-camp matras Obelink.nl €14,95 Vrijbuiter.nl €19,99 Bever.nl €24,95 PartyPlug EARPLUGS ,7m Alpine PartyPlug Dailyhealth- shop.nl €9,98 Alpine.nl €12,95 Coolblue.nl €13,95 (prijzen excl. eventuele bezorgkosten) Ook last van keuzestress tijdens je zoektocht langs internetwarenhuizen en prijsstunters? Geld&Goed helpt een handje, met deze week een vergelijkend warenonderzoek van zonnebrandmiddelen. Door het mooie weer in mei kon de zonnebrand al vroeg uit de kast wor den gehaald. En dan moet de zomer nog be ginnen. De Consumen tenbond testte 15 zon nebrandmiddelen in tube of fles met be schermingsfactor SPF30. De meeste sco ren een voldoende, maar drie scoren er een dikke onvoldoende omdat ze een veel la gere bescherming bie den dan ze claimen: Clarins creme solaire securite, Clinique minral suncream lotion en Eu- roprofit Sunmilk. Zonne brand moet bescher men tegen UVB- en UVA-stralen. De mate waarin een product be schermt tegen UVB wordt uitgedrukt in SPF. De UVA-bescherming moet minstens een derde van de UVB-be- scherming zijn. Geen enkele zonnebrandpro duct beschermt 100 procent en haalt dus Kekke conserven Johan Nebbeling In 1800 loofde kei zer Napoleon een beloning uit voor een methode om zijn soldaten mak kelijker van voedsel te voorzien. Nico las Appert, een Franse suikerbak ker, won de prijs in 1809 met glazen potten waarin hij etenswaren con serveerde. Een jaar later kwam landge noot Pierre Durand op het idee tinnen blikjes te gebrui ken. Conserven in blik werden pas echt populair na de uitvinding van de blikopener in 1858 door de Amerikaan Ezra Warner. Koos van Leeuwen: „Net als onze grootmoeders deden." 8 O

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 42