PROEVEN Lekkers van Giphart en meer over cle kook Sotoajam Soep voor 4 De oude Grieken kenden het al: het galgenmaal. Ronald Giphart heeft een fascinatie voor de laatste eetwens van ter dood veroordeelde misdadigers. eze bijlage heeft als thema 'misdaad' en de vraag was of ik mijn bijdrage daaraan kon aanpassen ('maar lie ver niet iets met bloedworst'). Er is één onderwerp dat mij ma teloos fascineert: het galgenmaal, oftewel de maaltijd die terdood- veroordeelden krijgen voorge schoteld. Het gebruik om mensen die worden terechtgesteld eten aan te bieden voordat de beul zijn werk doet, stamt al uit de Griekse oudheid. Daar werden gevange nen vlak voor hun executie ver wend, zodat hun geest niet zou komen rondspoken. In Frankrijk - waar sinds de middeleeuwen vele misdadigers werden opgehangen, verbrand, gekookt of onthoofd - bestond decennialang het gebruik dat terdoodveroordeelden vlak voor hun laatste minuten op aarde een glaasje rum kregen, om het leed een beetje te verzachten. Ook het galgenmaal van SS'er Adolf Eichmann bestond uit alcohol: hij vroeg om louter een fles wijn (die hij maar voor de helft opdronk). Injectie In een groot deel van de geschie denis moesten gevangenen op de laatste dag van hun leven gewoon eten wat de pot schaftte. In som mige Amerikaanse staten is dat nog steeds het geval, maar de meeste gevangenen die op de elektrische stoel of via een dodelijke injectie worden omge bracht, krijgen de gelegenheid een speciale maaltijd te laten aanrukken. Soms heeft dat diner een maximum bedrag (bijvoor beeld 15 dollar), maar meestal mag iemand die ter dood wordt veroordeeld zijn lievelingskostje bestellen. En juist dat aspect spreekt tot de verbeelding, want wat leert iemands laatste maaltijd over iemands persoonlijkheid? En wat zouden we zelf als galgen maal verlangen? In Amerika verschenen een paar kookboeken over de al dan niet opmerkelijke eetwensen van gevangenen in de dodencel (bijvoorbeeld The Death Row Cookbook en Our Last Meals). Mintijs Op internet zijn vele pagina's gewijd aan wat beroemde crimi nelen, seriemoordenaars en psy chopaten zich zoal hebben laten serveren. Zo wilde Timothy McVeigh (The Oklahoma Bom ber) twee bekers mintijs en John Wayne Gacy (The Killer Clown) gebakken kip, gebakken garnaal, aardbeien en friet. Natuurlijk had ik hier het re cept van een van de galgenmalen van misdadigers kunnen geven, maar dat vond ik toch wat lugu ber. Vandaar dat ik heb gekozen voor wat ik zelf als galgenmaal zou bestellen, als ik ooit de dood straf krijg: soto ajam, de kippen soep die Indonesische en Surinaamse moeders aan hun kinderen serveren als geneesmid del voor bijna alle kwalen. Voor een galgenmaal misschien net te laat, maar daarom niet minder lekker. <1 magazine 41 eten&drinke 120 ml tomatensap, 45 ml H Et wodka, paar druppels W worcestersaus en tabasco, peper en klaar is je bloody mary. personen: scheutje olie 1 vette kip, in stukken 1 stuk gember, in plakken 4 salamblaadjes 8 pimentkorrels 4 stengels citroengras 2 uien, fijngesneden 3 teentjes knoflook, fijngesneden 1 tl kurkuma 1 tl komijnpoeder 1 tl korianderpoeder 1/2 tl laos en citroengras toe. Laat de kip een uur op laag vuur koken. Haal eruit, laat de stukken wat afkoelen, pluk het vlees van de botten. Zeef de bouillon. Fruit ui, knof look, gember en laos. Voeg kurkuma, korian der en komijn toe. Schenk de bouillon erbij en voeg het vlees toe. Verwarm de soep goed en verdeel over de borden. Serveer de garnering in bakjes. Bedenk dat het uw laatste maaltijd is. Garnering: 4 hardgekookte eieren, gehalveerd gekookte sperziebonen taugé gefruite uitjes lenteuitjes stukken gekookte aardappel gekookte pandanrijst sambal badjak Bak de kip in olie. 2 liter water erbij. Breng aan de kook. Voeg gember, piment, salamblaadjes Foto SHODY CAREMAN Galgenmaal

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 98