O O O O O Sprookje Sliertemie van Marlène: likeur met een vleugje 'vliegkruid' I MARGOT 17 beestje dat onbedreigd en goed betaalbaar is. Als hoofdgerecht volgt gebakken zeewolf met een subtiel korstje van broodkruim en ansjovis, op boterzachte aardappelpuree en een intense groene saus van peterselie en ker vel. Het zijn de turbokruiden van Dieneke Klompe. Een simpel kommetje met venkel en broccoli knalt qua smaak uit het keramiek. Vandaar die barstjes misschien. En oh, die friet met schil en zelfgemaakte mayo! Mijn kreeft biedt zowaar drie smaakbele- vingen: de scharen smaken zoet en puur na tuur, de staart is sappig en rokerig door de houtskoolgrill. En het bovenlijf plus het vloei bare kopje zijn voorzien van een 'hottie', zoet zure salsa van kleurige lucifers van wortel en blaadjes koriander. Die combinatie gaat fijn samen met de glazen biologische viognier: Domaine de Petit Roubie, blij dansend met een tropisch fruithoedje op. Ondertussen raakt een plank los van de ter rasvlonder, de serveerster die wijn komt bren gen struikelt maar blijft gelukkig overeind. „Bijna een gevalletje drankmisbruik", zegt de man in de knalroze polo naast ons. Even later leert hij de piepjonge ober hoe je in één bewe ging het folie van een wijnhals afsnijdt. Het kenmerkt de gebroederlijke, relaxte sfeer. We sluiten het diner binnen af, onder een koepeltje vol boeken: hazelnotencake voor manlief en voor ons samen vers aardbeienijs, weelderige slagroom, chocolademousse waar van je een emmer vol wilt hebben en een plakkerige chocobrownie met framboos. Plus een kopje perfecte koffie. Gewoon hier zitten in de zon, aan het water met geuren uit de keuken. Dat is al een beleving op zich. En dan mag je het ook nog allemaal met een goed ge weten opeten. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Samen met de jongste Man ga ik nog steeds elk jaar naar de Efteling. We gaan met een vriendin van mij en haar zoon, die be vriend is met de jongste Man. Dat doen we al ja ren en het blijft leuk. Eerst liepen we met de Mannen van attractie naar attractie, tegenwoordig weten ze precies waar ze naartoe willen en in welk deel van het park ze moeten zijn. Mijn vriendin en ik gaan heerlijk op een van de terrassen koffiedrinken en bijkletsen, want zo'n achtbaan is aan mij niet besteed. Het hoogtepunt vind ik nog altijd het Sprookjes bos. Een van mijn eerste herinneringen heeft hiermee te maken. Met mijn moeder en mijn zusjes gingen we een dagje naar de Efteling. Een hele tocht in die tijd, met de nieuwe auto van mijn tante, die ook meeging. Mijn zus gaf over op de heenweg en in mijn herinnering duurde de reis uren. Van Langnek en de Indische Waterle lies waren we diep onder de indruk. Daar kon ik bij thuiskomst niet van slapen. Nog steeds loop ik graag door het Sprookjesbos en luister er naar de verhalen. Enige nadeel van de Efteling vind ik het eten. Veel snoep en vette, ongezonde happen zijn in de eetgelegenheden in het park te koop. Dat zou een mooi doel voor de komende jaren zijn; gezonde broodjes, salades en fruit. Die namen we zelf dus maar mee, evenals een smoothie. Meng yoghurt met wat verse aardbeien, blauwe bessen en een banaan in de blender. Doe er op het laatst een stuk komkommer en wat verse munt bij. Zet voor vertrek de smoothie even in de vriezer, zo blijft die langer koud. Het lekkers smaakte ons goed terwijl we luister den naar Roodkapje. Enige nadeel van de Efteling vind ik het eten. Veel snoep en vette, ongezonde happen zijn in de eetgelegenheden in het park te koop ABSDALE Marlène van Dom burg was jarenlang kleuter juf 'op de Kauter' (Nieuw-Namen). „Destijds werkten we niet met thema's, maar ik werkte met ver halen. Onder meer van Lea Smulders. Dat ging over Slierte mie. Zij veegde hele dagen en versleet veel bezems. Toen ze naar de bezemmaker ging voor een nieuwe bezem, voegde hij daar wat vliegkruid aan toe. Toen Sliertemie ging vegen, vloog ze weg", vertelt Van Domburg smakelijk. „Ik speelde dat na in de klas. De kleuters zagen hun juf dus vliegen. Ook ging ik met de kleuters naar de Luchtwacht- toren in Nieuw-Namen. Een vriendin van me woonde daar en dan speelde zij Sliertemie." Toen van Domburg met pen sioen ging, was ze eigenlijk nog niet klaar met werken. Om iets om handen te hebben, bedacht ze een likeur gebaseerd op krui den. De likeur bevat onder meer rozemarijn en jeneverbes, duin doornbessen en geplette aman delen. Omdat ze de overige in grediënten graag voor zich houdt, noemt ze die voor het ge- mak 'vliegkruid'. De naam voor de likeur was vervolgens snel ge vonden: Sliertemie. Inmiddels is het maken van drankjes een uit de hand gelopen hobby. De voormalige juf maakte al meer dan 2200 liter likeur. „Sliertemie is een heerlijk di gestief, maar omdat er 33 procent alcohol in zit, mogen bijvoor beeld Landwinkels het niet ver kopen. Als alternatief maakte ik de Sliertemie's kruidige vier jaargetijden drank. Een wijn die in de winter verwarmd kan wor den gedronken en het in de zo mer goed doet in de sangria." Een koel drankje voor warme dagen: doe in een wijnglas een scheut Sliertemie en wat witte gekoelde demi-sec wijn. Voeg gehalveerde druifjes en wat schijfjes limoen toe. Proost! eindscore BEOORDELING zaterdag 3 juni 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Marlène van Domburg met Sliertemie. fotocamielschelstraete eethuis

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53