16 WEE
Je moet echt
weten dat het
hier te doen is,
anders kom je
hier niet: in het
buurtschapje
Zijpe. Gelegen net
buiten Bruinisse,
tussen de
Grevelingen en de
Oosterschelde.
En met een prima
eetgelegenheid:
Brasserie de
Vluchthaven.
ETEN BRASSERIE DE VLUCHTHAVEN
omaar midden op straat zien we
kaarsrechte rijen auto's: de gasten
van de Vluchthaven staan keurig
netjes geparkeerd binnen de op-
I stelplaatsen van de voormalige
veerdienst. De brasserie zit in het oude veer
huis, het terras heeft prachtig zicht op de ha
ven. Je eet hier biologische seizoensproduc
ten, bereid door de idealistische chef DP Ar
kenbout. Hij is ambassadeur van onbeminde
streekproducten, zoals krab, kokkels en
scheermessen. Gastvrouw Jasmijn geeft ons
een plekje op het terras, tussen de kruiden en
de druivenranken. Er staat ook een buiten
aquarium, met schatten uit de Oosterschelde.
Manlief gaat voor het Bib Gourmand menu.
De Vluchthaven heeft al vijfjaar dit keurmerk.
Sterrenfans moeten hier wel hun referentie
kader aanpassen: de Vluchthaven gelooft in
simpel, puur en eerlijk en voert dat ook door
HET MENU
in de aankleding. Een theedoek als servet,
bonkige wiebeltafels, kommetjes met een
stukje eraf. Wabi-sabi, noemen de Japanners
dat: het omarmen van imperfectie. Een wortel
hoeft niet recht te zijn, een kommetje met een
barstje kan nog steeds zijn rol vervullen.
Het personeel is een mix van oudgedienden
en nieuwe krachten die nog niet echt op el
kaar ingespeeld zijn. De drankjes komen te
laat en de levende kreeft wordt tweemaal door
twee verschillende mensen gepresenteerd.
Het is wel steeds dezelfde: nummer 26,500
gram. Net opgetakeld uit het haventje. Hij
scharrelt wat rond op het bord, zijn scharen
vastgebonden met bandjes.
Ik bedank het beestje en denk terug aan een
recent bezoek aan de vishandel in Vlissingen:
de kinderen renden blij naar binnen om dag te
zeggen tegen hun vriendje Kreeftie in het
aquarium. Maar Kreeftie was verdwenen.
„Waar is ie dan heen, mama?". Vochtige oog
jes, in de viswinkel. Gelukkig waren de die-
WAAR
renvrienden te troosten met een bakje kibbe
ling.
Voorgerechtentijd: voor manlief een groene
salade met peperige blaadjes, sappige rode
mulfilet en zilte ansjovis. Tussen het groen
vinden we verrassend kruidige rode kool en
twee dikke asperges. Ik eet een lekkere boozy
vissoep, met stukken mul en bijgerechten
waarmee ik zelf mag stunten: rouille die me
aan Vlaamse andalousesaus doet denken, ge
bakken broodjes en ragfijne krulletjes belegen
kaas. De huiswijn van Montmija is vederlicht,
bijna kleurloos en mooi in balans, maar kan de
intense smaken niet goed aan. Het desem
brood is 'van Menno' en daar kunnen we niet
van afblijven.
Ik kijk jaloers toe hoe mijn man zijn tussen-
gerechtje wegwerkt: een enorme Noordzee-
krab op een geurig bedje van klappers. Door
midden gekliefd en fier rechtop gezet als een
samuraistrijder. Waarom kingkrab als je dit
kunt krijgen: delicaat krabbenvlees van een
REKENING
zaterdag 3 juni 2017
GO
A Maurits van der Velde en Jasmijn Peul serveren kreeft en een schelpencombinatie. De kreeft wordt opgetakeld uit het haventje en
nog levend aan de gasten voorgelegd, waarna hij wordt bereid, fotos dirk jan gjeltema
A De aankleding is simpel, maar
voldoet prima.
Zielsgelukkig in 'wabi-sabi
Marloes Matthijssen
Op de kaart staan
diverse bereidin
gen van schaal- en
schelpdieren als
voorgerecht of als
hoofdgerecht. Ver
der zijn er twee vis-
hoofdgerechten
(vis van de dag,
23,50 en bouilla-
baise, 25,50) en
één vleesgerecht
(runderlende van
de grill, 26,50).
Voor vegetariërs
wordt ter plekke
iets moois bedacht
met producten van
Dieneke Klompe.
Kinderen kunnen
kiezen uit kabel
jauw, worst van
Brandt en Levie of
ravioli.
Brasserie de Vluchthaven
1 water groot
5,00
2 koffie
5,00
2 glazen huiswijn Montmija
8,50
2 glazen viognier
12,00
1 kreeftenmenu met soep
59,50
1 dagmenu, vier gangen
41,50
Totaal:
131,50