16 WEE Je moet echt weten dat het hier te doen is, anders kom je hier niet: in het buurtschapje Zijpe. Gelegen net buiten Bruinisse, tussen de Grevelingen en de Oosterschelde. En met een prima eetgelegenheid: Brasserie de Vluchthaven. ETEN BRASSERIE DE VLUCHTHAVEN omaar midden op straat zien we kaarsrechte rijen auto's: de gasten van de Vluchthaven staan keurig netjes geparkeerd binnen de op- I stelplaatsen van de voormalige veerdienst. De brasserie zit in het oude veer huis, het terras heeft prachtig zicht op de ha ven. Je eet hier biologische seizoensproduc ten, bereid door de idealistische chef DP Ar kenbout. Hij is ambassadeur van onbeminde streekproducten, zoals krab, kokkels en scheermessen. Gastvrouw Jasmijn geeft ons een plekje op het terras, tussen de kruiden en de druivenranken. Er staat ook een buiten aquarium, met schatten uit de Oosterschelde. Manlief gaat voor het Bib Gourmand menu. De Vluchthaven heeft al vijfjaar dit keurmerk. Sterrenfans moeten hier wel hun referentie kader aanpassen: de Vluchthaven gelooft in simpel, puur en eerlijk en voert dat ook door HET MENU in de aankleding. Een theedoek als servet, bonkige wiebeltafels, kommetjes met een stukje eraf. Wabi-sabi, noemen de Japanners dat: het omarmen van imperfectie. Een wortel hoeft niet recht te zijn, een kommetje met een barstje kan nog steeds zijn rol vervullen. Het personeel is een mix van oudgedienden en nieuwe krachten die nog niet echt op el kaar ingespeeld zijn. De drankjes komen te laat en de levende kreeft wordt tweemaal door twee verschillende mensen gepresenteerd. Het is wel steeds dezelfde: nummer 26,500 gram. Net opgetakeld uit het haventje. Hij scharrelt wat rond op het bord, zijn scharen vastgebonden met bandjes. Ik bedank het beestje en denk terug aan een recent bezoek aan de vishandel in Vlissingen: de kinderen renden blij naar binnen om dag te zeggen tegen hun vriendje Kreeftie in het aquarium. Maar Kreeftie was verdwenen. „Waar is ie dan heen, mama?". Vochtige oog jes, in de viswinkel. Gelukkig waren de die- WAAR renvrienden te troosten met een bakje kibbe ling. Voorgerechtentijd: voor manlief een groene salade met peperige blaadjes, sappige rode mulfilet en zilte ansjovis. Tussen het groen vinden we verrassend kruidige rode kool en twee dikke asperges. Ik eet een lekkere boozy vissoep, met stukken mul en bijgerechten waarmee ik zelf mag stunten: rouille die me aan Vlaamse andalousesaus doet denken, ge bakken broodjes en ragfijne krulletjes belegen kaas. De huiswijn van Montmija is vederlicht, bijna kleurloos en mooi in balans, maar kan de intense smaken niet goed aan. Het desem brood is 'van Menno' en daar kunnen we niet van afblijven. Ik kijk jaloers toe hoe mijn man zijn tussen- gerechtje wegwerkt: een enorme Noordzee- krab op een geurig bedje van klappers. Door midden gekliefd en fier rechtop gezet als een samuraistrijder. Waarom kingkrab als je dit kunt krijgen: delicaat krabbenvlees van een REKENING zaterdag 3 juni 2017 GO A Maurits van der Velde en Jasmijn Peul serveren kreeft en een schelpencombinatie. De kreeft wordt opgetakeld uit het haventje en nog levend aan de gasten voorgelegd, waarna hij wordt bereid, fotos dirk jan gjeltema A De aankleding is simpel, maar voldoet prima. Zielsgelukkig in 'wabi-sabi Marloes Matthijssen Op de kaart staan diverse bereidin gen van schaal- en schelpdieren als voorgerecht of als hoofdgerecht. Ver der zijn er twee vis- hoofdgerechten (vis van de dag, 23,50 en bouilla- baise, 25,50) en één vleesgerecht (runderlende van de grill, 26,50). Voor vegetariërs wordt ter plekke iets moois bedacht met producten van Dieneke Klompe. Kinderen kunnen kiezen uit kabel jauw, worst van Brandt en Levie of ravioli. Brasserie de Vluchthaven 1 water groot 5,00 2 koffie 5,00 2 glazen huiswijn Montmija 8,50 2 glazen viognier 12,00 1 kreeftenmenu met soep 59,50 1 dagmenu, vier gangen 41,50 Totaal: 131,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52