44 het jaar Ademloos luisteren naar de Verteller van 9 CHECK DIT! Bianca Baake is met de risotteria kraam Castafiore voor de derde keer op rij aanwezig tijdens het culinaire carnaval Cuisine Machine in Vlissingen. Cuisine Machine „De maaltijd is voor mij het hoogte punt van de dag. Tijdens Cuisine Ma chine kan ik samen met ruim dui zend andere mensen lekker met eten en met elkaar bezig zijn. Dat is echt een feest. Je ziet de mensen genieten en ook als standhouders onderling hebben we het hartstikke leuk. Mei vorig jaar stonden we er voor het eerst, met onze risottokraam. Dat was een succesvol experiment en daarom hebben we in september weer met het evenement meegedaan. De komende editie wordt onze derde keer." Italiaanse wortels „De familie van mijn moeder is van Italiaanse afkomst. Mijn grootouders zijn in 1929 naar Nederland gekomen op zoek naar werk. Mijn nonna (oma) stond altijd de hele dag in de keuken te koken. Aan het eind van de dag gingen we gezellig met z'n allen eten. Aan tafel bespraken we dan wat er de volgende dag op tafel zou komen. Mijn nonna zei dan altijd dat we eerst van deze maaltijd moesten genieten. Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen onze familie. Nu nog steeds. Als ik bijvoorbeeld op be zoek ga bij mijn moeder en ik eet niet mee, dan telt het ook niet als een be zoek en moeten we snel nog een keer wat afspreken." A. Vlissingen „Ongeveer veertien jaar geleden ben ik, na wat omzwervingen, in Vlissin gen beland. Ik ben eigenlijk meer een stadsmens. Toch heb ik het erg naar mijn zin in Vlissingen. Het is hier zo relaxt en je hebt hier echt de rust en de ruimte, terwijl je tegelijkertijd al lerlei voorzieningen in de buurt hebt. Toen ik hier net woonde, miste ik wel de bossen. Ik ben geen waterrat, dus zwemmen doe ik bijna nooit. Waar ik wel van kan genieten, is van een wandeling over de boulevard. De laatste tijd merk ik dat Vlissingen in opkomst is. We hebben natuurlijk een periode van crisis gehad waarin sprake was van veel leegstand, maar dat lijkt nu de goede kant op te gaan. Dat een grootschalig evenement als Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld binnen onze familie Cuisine Machine hier zonder enige vorm van subsidie mogelijk is, vind ik echt heel goed voor de stad." Foodkraam „Omdat ik geen foodtruck heb en mijn eten ook niet kant en klaar is, moet ik tijdens Cuisine Machine be hoorlijk improviseren. Zo moet ik bijvoorbeeld iemand extra hebben die ieder half uur water haalt voor de bouillon van de risotto en om door lopend de pannen schoon te maken. We hebben zes soorten risotto en als er een variant klaar is, luiden we een belletje. De vorige keer was er een man die alle zes de soorten wilde proberen. Hij stond iedere keer als het belletje ging weer paraat. Dat is wel mooi en ook een goed teken." Experiment „In eerste instantie wist ik niet zeker of risotto wel zou aanslaan in Vlissin gen; je hebt hier natuurlijk een aantal Italiaanse restaurants en een mooie trattoria, maar ik ga echt iets anders aanbieden. Toen ik aan het oriënte ren was, kwam op Facebook het eve nement Cuisine Machine voorbij. Dat vormde voor mij een mooie ma nier om uit te proberen of mijn idee zou aanslaan. Mijn moeder kwam ge lijk met recepten aanzetten en de pan van mijn nonna, die ik al jaren mee sleep, kwam opeens mooi van pas. Toekomst „Ik heb er wel over nagedacht om een foodtruck te nemen, maar toen kwam opeens het pand aan het Bella- mypark op mijn pad en ben ik daarin gaan investeren. Er moet nog behoor lijk wat worden verbouwd aan deze oude kapperszaak en daarom denk ik pas in het najaar open te gaan. Voor mij begint er dan een nieuwe car rière; ik heb vrijwel altijd binnen het human resource management (hrm) gewerkt en begin nu in de horeca. Toch zie ik wel een link: het gaat er bij allebei om dat je het mensen naar de zin maakt. Dat hoop ik op Cuisine Machine ook weer te bereiken met mijn risotto." donderdag 1 juni 2017 PZ 'Cuisine Machine is echt goed voor Vlissingen' Janneke Koster —Bianca Baake Bianca Baake: „De laatste tijd merk ik dat Vlissingen in opkomst IS. FOTO RUBEN OREEL Cuisine Machine vindt van morgen tot en met maandag 5 juni plaats. In en rond de industriële Machinefa briek en op het terrein van de voor malige scheepswerf De Schelde staan vier dagen lang tientallen foodtrucks en eetstandjes. Verder zijn er optredens van diverse band jes en dj's en is er voor de kinderen vertier, zoals een springkussen. Meer informatie en het volledige programma: cuisinemachine.nl. Naam voorstelling: Nachtreis Wie: Sahand Sahebdivani Genre: verteltheater Leeftijd: vanaf 6 jaar Waar: Studio de Bakkerij in Rotterdam Wanneer: zondag 4 juni, 14.30 uur Sahand Sahebdi vani vertelt over zijn vlucht in Nachtreis. storytelling. Sinds 1999 brengt hij op nationale en internationale podia zijn verhalen drietalig ten gehore. Hij stu deerde storytelling, scenarioschrijven en muziek. In Amsterdam richtte hij in Pakhuis Wilhelmina cultureel centrum Mezrab op. In een Perzisch ogende huiskamer houdt hij daar regelmatig vertel avonden. Bovendien geeft hij er samen met verteller Raphael Rodan les in nieuwe stijlen van vertellen. De ouders van Sahand, die een wasserette runden, werken ook in het cen trum; ze doen de bood schappen, koken Iraanse soep en helpen met de organisatie. Sa hand is overigens niet alleen verhalenverteller. Zo speelde hij ook in de gypsy, klezmer band Caspian Hat Dance en de Iraans-Perzisch ge tinte groep Bakak-o- Doestan. Fluisterend, roe pend, met een stem vol verba zing. In het vertelthea terstuk Nachtreis deelt Sahand Sahebdivani - Verteller van het jaar 2014 - zijn vluchtver haal. Op 3-jarige leeftijd vluchtte hij, vanwege de oorlog met Irak, door de bergen uit Iran. Deze belevenissen heeft hij bewerkt tot verhalen voor een jonger publiek. Zijn vertelling schetst hoe het is om op jonge leeftijd te moeten ver trekken uit je geboorte land en wat het met je herinneringen doet als je alles en iedereen noodgedwongen moet achterlaten. In zijn ver haal combineert Sa hand zijn eigen ervarin gen met de volksverha len die zijn vader hem vertelde. Als klein mannetje kon Sahand ademloos luis teren naar de verhalen die zijn vader in de keu ken deelde. De appel valt niet ver van de boom: Sahand wordt gezien als een autoriteit op het gebied van

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 48