44
het jaar
Ademloos luisteren naar de Verteller van
9
CHECK DIT!
Bianca Baake is met de
risotteria kraam
Castafiore voor de derde
keer op rij aanwezig
tijdens het culinaire
carnaval Cuisine
Machine in Vlissingen.
Cuisine Machine
„De maaltijd is voor mij het hoogte
punt van de dag. Tijdens Cuisine Ma
chine kan ik samen met ruim dui
zend andere mensen lekker met eten
en met elkaar bezig zijn. Dat is echt
een feest. Je ziet de mensen genieten
en ook als standhouders onderling
hebben we het hartstikke leuk. Mei
vorig jaar stonden we er voor het
eerst, met onze risottokraam. Dat
was een succesvol experiment en
daarom hebben we in september
weer met het evenement meegedaan.
De komende editie wordt onze derde
keer."
Italiaanse wortels
„De familie van mijn moeder is van
Italiaanse afkomst. Mijn grootouders
zijn in 1929 naar Nederland gekomen
op zoek naar werk. Mijn nonna (oma)
stond altijd de hele dag in de keuken
te koken. Aan het eind van de dag
gingen we gezellig met z'n allen eten.
Aan tafel bespraken we dan wat er de
volgende dag op tafel zou komen.
Mijn nonna zei dan altijd dat we eerst
van deze maaltijd moesten genieten.
Eten heeft altijd een belangrijke rol
gespeeld binnen onze familie. Nu
nog steeds. Als ik bijvoorbeeld op be
zoek ga bij mijn moeder en ik eet niet
mee, dan telt het ook niet als een be
zoek en moeten we snel nog een keer
wat afspreken."
A.
Vlissingen
„Ongeveer veertien jaar geleden ben
ik, na wat omzwervingen, in Vlissin
gen beland. Ik ben eigenlijk meer een
stadsmens. Toch heb ik het erg naar
mijn zin in Vlissingen. Het is hier zo
relaxt en je hebt hier echt de rust en
de ruimte, terwijl je tegelijkertijd al
lerlei voorzieningen in de buurt hebt.
Toen ik hier net woonde, miste ik wel
de bossen. Ik ben geen waterrat, dus
zwemmen doe ik bijna nooit. Waar
ik wel van kan genieten, is van een
wandeling over de boulevard. De
laatste tijd merk ik dat Vlissingen in
opkomst is. We hebben natuurlijk
een periode van crisis gehad waarin
sprake was van veel leegstand, maar
dat lijkt nu de goede kant op te gaan.
Dat een grootschalig evenement als
Eten heeft
altijd een
belangrijke rol
gespeeld
binnen onze
familie
Cuisine Machine hier zonder enige
vorm van subsidie mogelijk is, vind
ik echt heel goed voor de stad."
Foodkraam
„Omdat ik geen foodtruck heb en
mijn eten ook niet kant en klaar is,
moet ik tijdens Cuisine Machine be
hoorlijk improviseren. Zo moet ik
bijvoorbeeld iemand extra hebben
die ieder half uur water haalt voor de
bouillon van de risotto en om door
lopend de pannen schoon te maken.
We hebben zes soorten risotto en als
er een variant klaar is, luiden we een
belletje. De vorige keer was er een
man die alle zes de soorten wilde
proberen. Hij stond iedere keer als
het belletje ging weer paraat. Dat is
wel mooi en ook een goed teken."
Experiment
„In eerste instantie wist ik niet zeker
of risotto wel zou aanslaan in Vlissin
gen; je hebt hier natuurlijk een aantal
Italiaanse restaurants en een mooie
trattoria, maar ik ga echt iets anders
aanbieden. Toen ik aan het oriënte
ren was, kwam op Facebook het eve
nement Cuisine Machine voorbij.
Dat vormde voor mij een mooie ma
nier om uit te proberen of mijn idee
zou aanslaan. Mijn moeder kwam ge
lijk met recepten aanzetten en de pan
van mijn nonna, die ik al jaren mee
sleep, kwam opeens mooi van pas.
Toekomst
„Ik heb er wel over nagedacht om een
foodtruck te nemen, maar toen
kwam opeens het pand aan het Bella-
mypark op mijn pad en ben ik daarin
gaan investeren. Er moet nog behoor
lijk wat worden verbouwd aan deze
oude kapperszaak en daarom denk ik
pas in het najaar open te gaan. Voor
mij begint er dan een nieuwe car
rière; ik heb vrijwel altijd binnen het
human resource management (hrm)
gewerkt en begin nu in de horeca.
Toch zie ik wel een link: het gaat er
bij allebei om dat je het mensen naar
de zin maakt. Dat hoop ik op Cuisine
Machine ook weer te bereiken met
mijn risotto."
donderdag 1 juni 2017
PZ
'Cuisine Machine is echt
goed voor Vlissingen'
Janneke Koster
—Bianca Baake
Bianca Baake: „De laatste tijd
merk ik dat Vlissingen in opkomst
IS. FOTO RUBEN OREEL
Cuisine Machine vindt van morgen
tot en met maandag 5 juni plaats. In
en rond de industriële Machinefa
briek en op het terrein van de voor
malige scheepswerf De Schelde
staan vier dagen lang tientallen
foodtrucks en eetstandjes. Verder
zijn er optredens van diverse band
jes en dj's en is er voor de kinderen
vertier, zoals een springkussen.
Meer informatie en het volledige
programma: cuisinemachine.nl.
Naam
voorstelling:
Nachtreis
Wie:
Sahand
Sahebdivani
Genre:
verteltheater
Leeftijd:
vanaf 6 jaar
Waar:
Studio de Bakkerij
in Rotterdam
Wanneer:
zondag 4 juni,
14.30 uur
Sahand Sahebdi
vani vertelt over zijn
vlucht in Nachtreis.
storytelling. Sinds 1999
brengt hij op nationale
en internationale podia
zijn verhalen drietalig
ten gehore. Hij stu
deerde storytelling,
scenarioschrijven en
muziek. In Amsterdam
richtte hij in Pakhuis
Wilhelmina cultureel
centrum Mezrab op. In
een Perzisch ogende
huiskamer houdt hij
daar regelmatig vertel
avonden. Bovendien
geeft hij er samen met
verteller Raphael
Rodan les in nieuwe
stijlen van vertellen. De
ouders van Sahand, die
een wasserette runden,
werken ook in het cen
trum; ze doen de bood
schappen, koken
Iraanse soep en helpen
met de organisatie. Sa
hand is overigens niet
alleen verhalenverteller.
Zo speelde hij ook in de
gypsy, klezmer band
Caspian Hat Dance en
de Iraans-Perzisch ge
tinte groep Bakak-o-
Doestan.
Fluisterend, roe
pend, met een
stem vol verba
zing. In het vertelthea
terstuk Nachtreis deelt
Sahand Sahebdivani -
Verteller van het jaar
2014 - zijn vluchtver
haal. Op 3-jarige leeftijd
vluchtte hij, vanwege de
oorlog met Irak, door
de bergen uit Iran. Deze
belevenissen heeft hij
bewerkt tot verhalen
voor een jonger publiek.
Zijn vertelling schetst
hoe het is om op jonge
leeftijd te moeten ver
trekken uit je geboorte
land en wat het met je
herinneringen doet als
je alles en iedereen
noodgedwongen moet
achterlaten. In zijn ver
haal combineert Sa
hand zijn eigen ervarin
gen met de volksverha
len die zijn vader hem
vertelde.
Als klein mannetje kon
Sahand ademloos luis
teren naar de verhalen
die zijn vader in de keu
ken deelde. De appel
valt niet ver van de
boom: Sahand wordt
gezien als een autoriteit
op het gebied van