Merel 0 O O O Zeeland moet de lekkerste provincie van Nederland worden MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Mijn Mannen vinden het maar gek dat ik tegenwoordig met vogels praat. Dat komt zo: ieder jaar broedt er een merelechtpaar bij ons in de tuin, vlakbij de keuken deur. Ik ben altijd blij dat ze er weer zijn, dan kan het voorjaar beginnen. Nu hebben ze het razend druk en vliegen ze af en aan om hun kroost, dat waarschijnlijk met opengesperde bekjes en met veel ongeduld op ze zit te wachten, te voeren. Als ik ter hoogte van het nest ga staan, hoor ik luid gepiep. Omdat ik met de merelouders enige compassie heb, gaf ik ze wat te eten. Kennelijk vonden ze dat zo lekker dat vader merel zich nu steeds binnen waagt. Dan zit hij ineens op de bar of voor de koel kast en kijkt hij vragend of er nog meer lekkers voor zijn gezinnetje te halen valt. Ik vind dat on weerstaanbaar en praat dan tegen hem. Maar nu hij zich inmiddels al een paar keer heeft vergist en in de woonkamer belandde, waaruit hij niet weg kon en wij hem met vereende krachten moesten bevrijden, wordt zijn bezoek een verzoe king. Overal poep en veren. Nu probeer ik hem buiten te houden, maar dat valt niet mee. Zo zaten we, ondanks de warmte, met de keukendeur dicht aan de pasta carbonara. Bak 2oo gram gesneden Zeeuws spek uit en meng 3 eieren, 150 gram geraspte kaas en een bakje crème fraïche. Kook 400 gram pasta, giet deze af en laat op een laag vuur staan. Meng het spek en het kaas- eierenmengsel er doorheen tot alles gaar is en voeg wat peper toe. Een restje pasta zou mijn merel vriend ook wel lusten, denk ik. Knorr gehad? De smaak neigt naar pakjessoep, ook al zit er een flinke klodder verse room in. Het zou geen schande zijn, want de tomaten soep kent een bodemprijs van 4,50 euro. Nee, ze zijn beter en interessanter. Op verzoek bereidt de keuken spontaan een pasta met ge bakken, wat rijpere geitenkaas. Het improvisa tiewerkstuk arriveert in een mooi asymetrisch bord. Aan de tomatensaus hangt een rook- smaakje dat de fijne kaas prettig omhelst. Mijn tafelheer oordeelt: 'Zeker niet verkeerd!' Dat is Zeeuws voor 'lekker'. Mijn kabeljauw is gemarineerd in miso, Ja panse gefermenteerde pasta van sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een mengsel waar aan een speciale schimmel is toegevoegd). De miso zorgt voor een rokerige smaak. Aange zien de uitstekend bereide vis op een berg Aziatische noedels ligt, reppen we van vis- bami. De chef heeft de noedels 'doorspekt' met julienne gesneden groenten, waaronder wortel, bloemkool, broccoli, lenteui. Disso nant is de royaal toegevoegde verse koriander. Dat heb je lief of dat haat je. Schijnt genetisch bepaald te zijn. Koriander smaakt naar zeep, vind ik. Los daarvan een prima bord. Porties zijn ook eerder paaps dan protestants. Het broodpuddinkje met karamel-fudgesaus is goed, met een toets van kerstspecerijen. Mijn tafelheer treft het wel beter met de mango-citroen sorbet. Heerlijk, niet te zoet ijs. We zijn tevreden. Bediening en sfeer zijn prima. Het wordt brullen als onze rijpe buur vrouw de ober uitdaagt een wijnvlek in haar decolleté-zone te verwijderen. We bidden dat ze ons niet om assistentie vraagt. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Omdat ik met de merelouders enige compassie heb, gaf ik ze wat te eten. Kennelijk vonden ze dat zo lekker dat vader merel zich nu steeds binnen waagt MIDDELBURG Marianne Ket ting is voorzitter en medeop richtster van de Zilte Academie Zeeland. Toen ze in Zeeland kwam wonen, verbaasde ze zich erover dat hier zoveel mooie pro ducten zijn, maar dat daar niet zoveel mee gebeurt binnen Zee land. „Ik vind dat Zeeland the place to be moet worden, niet al leen voor prachtige natuur maar juist voor de Zilte Zaligheden. Daarom leren we graag van de ervaringen van bijvoorbeeld de Nordic Cuisine door deze naar Zeeland te brengen", zegt ze ge dreven. „Onder Nordic Cuisine verstaan we de keuken in Denemarken waar ze voorop lopen op het ge bied van een nieuwe kook- en eetcultuur. Niet alleen is dat be vorderlijkvoor de regionale keu ken, ook heeft dit invloed op de omgeving en andere sectoren. Boeren, vissers, telers, maar ook het onderwijs profiteren hiervan mee. Het is goed voor de werkge legenheid. „Het is toch gek dat je wel Italiaans, Grieks en Turks kunt eten maar dat een helemaal Zeeuws diner niet overal ver- krijgbaar is", zegt ze. Daarom houdt ze maandag samen met de provincie en de Sergio Herman- groep een evenement dat Cool Cooking heet op het erf van 't Hof Welgelegen in Middelburg. Het is voor iedereen die ideeën wil delen en inspiratie wil opdoen om Zeeland de lekkerste provin cie van Nederland te maken en op de kaart te zetten. Met erva ringsdeskundigen uit Denemar ken, Zeeuwse chefs, lezingen en natuurlijk met Zeeuws eten en drinken. Hierbij gaat het niet al leen maar over food, maar over een manier van denken. Kortom, genoeg redenen voor Ketting om in dit project haar tanden te zet ten. BEOORDELING zaterdag 27 mei 2017 GO Hoofdgerechten ook van dit niveau? En de nagerechten? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Marianne Ketting (I) leert oesters steken op een boot van de KNRM. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA paaps

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53