Merel
0
O
O
O
Zeeland moet de lekkerste
provincie van Nederland worden
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Mijn Mannen vinden het maar gek
dat ik tegenwoordig met vogels
praat. Dat komt zo: ieder jaar
broedt er een merelechtpaar bij
ons in de tuin, vlakbij de keuken
deur. Ik ben altijd blij dat ze er weer zijn, dan kan
het voorjaar beginnen. Nu hebben ze het razend
druk en vliegen ze af en aan om hun kroost, dat
waarschijnlijk met opengesperde bekjes en met
veel ongeduld op ze zit te wachten, te voeren. Als
ik ter hoogte van het nest ga staan, hoor ik luid
gepiep.
Omdat ik met de merelouders enige compassie
heb, gaf ik ze wat te eten. Kennelijk vonden ze dat
zo lekker dat vader merel zich nu steeds binnen
waagt. Dan zit hij ineens op de bar of voor de koel
kast en kijkt hij vragend of er nog meer lekkers
voor zijn gezinnetje te halen valt. Ik vind dat on
weerstaanbaar en praat dan tegen hem.
Maar nu hij zich inmiddels al een paar keer heeft
vergist en in de woonkamer belandde, waaruit hij
niet weg kon en wij hem met vereende krachten
moesten bevrijden, wordt zijn bezoek een verzoe
king. Overal poep en veren. Nu probeer ik hem
buiten te houden, maar dat valt niet mee. Zo zaten
we, ondanks de warmte, met de keukendeur dicht
aan de pasta carbonara.
Bak 2oo gram gesneden Zeeuws spek uit en meng
3 eieren, 150 gram geraspte kaas en een bakje crème
fraïche. Kook 400 gram pasta, giet deze af en laat
op een laag vuur staan. Meng het spek en het kaas-
eierenmengsel er doorheen tot alles gaar is en voeg
wat peper toe. Een restje pasta zou mijn merel
vriend ook wel lusten, denk ik.
Knorr gehad? De smaak neigt naar pakjessoep,
ook al zit er een flinke klodder verse room in.
Het zou geen schande zijn, want de tomaten
soep kent een bodemprijs van 4,50 euro.
Nee, ze zijn beter en interessanter. Op verzoek
bereidt de keuken spontaan een pasta met ge
bakken, wat rijpere geitenkaas. Het improvisa
tiewerkstuk arriveert in een mooi asymetrisch
bord. Aan de tomatensaus hangt een rook-
smaakje dat de fijne kaas prettig omhelst. Mijn
tafelheer oordeelt: 'Zeker niet verkeerd!' Dat is
Zeeuws voor 'lekker'.
Mijn kabeljauw is gemarineerd in miso, Ja
panse gefermenteerde pasta van sojabonen,
rijst of gerst, zout en koji (een mengsel waar
aan een speciale schimmel is toegevoegd). De
miso zorgt voor een rokerige smaak. Aange
zien de uitstekend bereide vis op een berg
Aziatische noedels ligt, reppen we van vis-
bami. De chef heeft de noedels 'doorspekt'
met julienne gesneden groenten, waaronder
wortel, bloemkool, broccoli, lenteui. Disso
nant is de royaal toegevoegde verse koriander.
Dat heb je lief of dat haat je. Schijnt genetisch
bepaald te zijn. Koriander smaakt naar zeep,
vind ik. Los daarvan een prima bord. Porties
zijn ook eerder paaps dan protestants.
Het broodpuddinkje met karamel-fudgesaus
is goed, met een toets van kerstspecerijen.
Mijn tafelheer treft het wel beter met de
mango-citroen sorbet. Heerlijk, niet te zoet ijs.
We zijn tevreden. Bediening en sfeer zijn
prima. Het wordt brullen als onze rijpe buur
vrouw de ober uitdaagt een wijnvlek in haar
decolleté-zone te verwijderen. We bidden dat
ze ons niet om assistentie vraagt.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Omdat ik met de merelouders enige compassie heb,
gaf ik ze wat te eten. Kennelijk vonden ze dat zo lekker
dat vader merel zich nu steeds binnen waagt
MIDDELBURG Marianne Ket
ting is voorzitter en medeop
richtster van de Zilte Academie
Zeeland. Toen ze in Zeeland
kwam wonen, verbaasde ze zich
erover dat hier zoveel mooie pro
ducten zijn, maar dat daar niet
zoveel mee gebeurt binnen Zee
land. „Ik vind dat Zeeland the
place to be moet worden, niet al
leen voor prachtige natuur maar
juist voor de Zilte Zaligheden.
Daarom leren we graag van de
ervaringen van bijvoorbeeld de
Nordic Cuisine door deze naar
Zeeland te brengen", zegt ze ge
dreven.
„Onder Nordic Cuisine verstaan
we de keuken in Denemarken
waar ze voorop lopen op het ge
bied van een nieuwe kook- en
eetcultuur. Niet alleen is dat be
vorderlijkvoor de regionale keu
ken, ook heeft dit invloed op de
omgeving en andere sectoren.
Boeren, vissers, telers, maar ook
het onderwijs profiteren hiervan
mee. Het is goed voor de werkge
legenheid. „Het is toch gek dat je
wel Italiaans, Grieks en Turks
kunt eten maar dat een helemaal
Zeeuws diner niet overal ver-
krijgbaar is", zegt ze. Daarom
houdt ze maandag samen met de
provincie en de Sergio Herman-
groep een evenement dat Cool
Cooking heet op het erf van 't Hof
Welgelegen in Middelburg. Het
is voor iedereen die ideeën wil
delen en inspiratie wil opdoen
om Zeeland de lekkerste provin
cie van Nederland te maken en
op de kaart te zetten. Met erva
ringsdeskundigen uit Denemar
ken, Zeeuwse chefs, lezingen en
natuurlijk met Zeeuws eten en
drinken. Hierbij gaat het niet al
leen maar over food, maar over
een manier van denken. Kortom,
genoeg redenen voor Ketting om
in dit project haar tanden te zet
ten.
BEOORDELING
zaterdag 27 mei 2017
GO
Hoofdgerechten ook van dit niveau?
En de nagerechten?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Marianne Ketting (I) leert oesters steken op een boot van de
KNRM. FOTO DIRK-JAN GJELTEMA
paaps