16 WEE Eten in een kerk zalft de ziel, maar stilt vooral de honger. Het kan allebei sinds kort bij Amable in Kamperland. De 23-jarige Lloyd Oudeman uit Rilland drijft sinds twee maan den een familiebrasserie in de voormalige hervormde kerk aan de Veerweg in Kamperland. Hoe komt zo'n adolescent aan het geld voor aan koop en verbouwing? Dat legt Lloyd haarfijn uit. Zijn vader handelt af en toe in vastgoed. Hij kocht het kerkje, want vond dat wel iets voor zoonlief. En die zag wel heil in het avon tuur. Hij zegde zijn baan bij een Schouws res taurant op om zich te wijden aan de ombouw van de kerk tot culinaire tempel. Lef kan hem niet worden ontzegd. Met een crowdfun- dingsactie sprokkelde hij 180.000 euro bij el kaar voor de noodzakelijke verbouwing. Dat betaalt hij stapje voor stapje terug aan de in vesteerders. Gevel en voegwerk ogen als nieuw. Een gevel steen verklapt dat het godshuis uit '1901' stamt. Het karakteristieke torentje priemt fier de lucht. Je zou gek zijn die te slopen. Een be tere blikvanger kun je je niet wensen. In het voorportaal zien we een lessenaar, voor wie nog eens rustig in Het Boek wil bladeren. We grinniken om een elektrisch orgeltje uit de ja ren zeventig. De stekker ligt op de grond. Zou den we... Binnen zijn authentieke elementen gekoes terd: de stenen kerkvloer, de verwarmings- roosters, het middelbruine houten plafond. Nieuw is de donkerbruine bar en het dito meubilair. Waar vroeger kerkbanken in het gelid stonden, is nu een podium met tafeltjes. Het wordt omzoomd door een naturel houten hekwerk. Dat allegaartje van houtkleuren is natuurlijk een smaakkwestie, maar wij vinden dat naturel vloeken in de kerk. Voor de rest is er goed over de inrichting nagedacht. Op het orgelbalkon heeft het pijpinstrument plaats gemaakt voor tafeltjes. Het licht straalt er prachtig door de kerkvensters. Een reproduc tie van het kerkje in lang vervlogen tijden be dekt er de gehele wand. Leuk gedaan. Het draait hier om de Hollandse keuken, wat daar ook onder mag worden verstaan. De naam Amable hint echter naar een brasserie die op Franse leest is geschoeid. De kaart, die oogt als een krant en dan ook Amabelse Bode heet, maakt wel uitstapjes naar andere stre ken: bouillabaisse, gravad lax, fish 'n chips. Amable eert wel zijn lokale leveranciers: Kree- kes Vis en Vishandel Schot. Vers uit de buurt, dat waarderen we. Het driegangen menu kent een stichtelijke prijs (24,50). De geelbruine soep van paprika, pastinaak en gepofte quinoa arriveert in een sloep van een kom. Datzelfde geldt voor de ge roosterde tomatensoep van mijn tafelheer, die a la carte dineert. Mijn soep is iets aan de wa terige kant. De smaak is vrij neutraal, maar verre van onaangenaam. Bij de tomatensoep zetten we een vraagteken. Hulp van meneer HET MENU WAAR amperland REKENING zaterdag 27 mei 2017 A Nikita met een geitenkaassalade met Zeeuws spek. foto's johan van der heijden In dit kerkj e zij n de por ties Frank Balkenende En, goed uitgepakt? Hoe is het avondmaal? Bij Amable zijn de prijzen mild. Het goedkoopste voor gerecht is brood met smeersels (3,50 euro), het duurste de salade met gefrituurde spiering (13,95). Bij de hoofdge rechten is de klant spekkoper met een halve kip (15,50). Het topgerecht, de entrecote van 250 gram, mag weg voor 24,50 euro. De kaart is beperkt, maar Amable biedt een apart driegan genmenu voor 24,50 euro. Vege tarisch eten kan in overleg. Familiebrasserie Amable Veerweg 76 1 bier 2,10 2 bruiswater 3,90 1 witte wijn 3,95 1 tomatensoep 4,50 1 pasta geitenkaas 15,50 1 sorbet 7,95 1 driegangenmenu 24,50 2 cappuccino 4,20 2 koffie 3,90 TOTAAL 70,50 A Amable is gevestigd in een voormalige kerk.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52