16 WEE
Eten in een kerk
zalft de ziel,
maar stilt vooral
de honger. Het
kan allebei sinds
kort bij Amable in
Kamperland.
De 23-jarige Lloyd Oudeman uit
Rilland drijft sinds twee maan
den een familiebrasserie in de
voormalige hervormde kerk aan
de Veerweg in Kamperland. Hoe
komt zo'n adolescent aan het geld voor aan
koop en verbouwing? Dat legt Lloyd haarfijn
uit. Zijn vader handelt af en toe in vastgoed.
Hij kocht het kerkje, want vond dat wel iets
voor zoonlief. En die zag wel heil in het avon
tuur. Hij zegde zijn baan bij een Schouws res
taurant op om zich te wijden aan de ombouw
van de kerk tot culinaire tempel. Lef kan hem
niet worden ontzegd. Met een crowdfun-
dingsactie sprokkelde hij 180.000 euro bij el
kaar voor de noodzakelijke verbouwing. Dat
betaalt hij stapje voor stapje terug aan de in
vesteerders.
Gevel en voegwerk ogen als nieuw. Een gevel
steen verklapt dat het godshuis uit '1901'
stamt. Het karakteristieke torentje priemt fier
de lucht. Je zou gek zijn die te slopen. Een be
tere blikvanger kun je je niet wensen. In het
voorportaal zien we een lessenaar, voor wie
nog eens rustig in Het Boek wil bladeren. We
grinniken om een elektrisch orgeltje uit de ja
ren zeventig. De stekker ligt op de grond. Zou
den we...
Binnen zijn authentieke elementen gekoes
terd: de stenen kerkvloer, de verwarmings-
roosters, het middelbruine houten plafond.
Nieuw is de donkerbruine bar en het dito
meubilair. Waar vroeger kerkbanken in het
gelid stonden, is nu een podium met tafeltjes.
Het wordt omzoomd door een naturel houten
hekwerk. Dat allegaartje van houtkleuren is
natuurlijk een smaakkwestie, maar wij vinden
dat naturel vloeken in de kerk. Voor de rest is
er goed over de inrichting nagedacht. Op het
orgelbalkon heeft het pijpinstrument plaats
gemaakt voor tafeltjes. Het licht straalt er
prachtig door de kerkvensters. Een reproduc
tie van het kerkje in lang vervlogen tijden be
dekt er de gehele wand. Leuk gedaan.
Het draait hier om de Hollandse keuken, wat
daar ook onder mag worden verstaan. De
naam Amable hint echter naar een brasserie
die op Franse leest is geschoeid. De kaart, die
oogt als een krant en dan ook Amabelse Bode
heet, maakt wel uitstapjes naar andere stre
ken: bouillabaisse, gravad lax, fish 'n chips.
Amable eert wel zijn lokale leveranciers: Kree-
kes Vis en Vishandel Schot. Vers uit de buurt,
dat waarderen we.
Het driegangen menu kent een stichtelijke
prijs (24,50). De geelbruine soep van paprika,
pastinaak en gepofte quinoa arriveert in een
sloep van een kom. Datzelfde geldt voor de ge
roosterde tomatensoep van mijn tafelheer, die
a la carte dineert. Mijn soep is iets aan de wa
terige kant. De smaak is vrij neutraal, maar
verre van onaangenaam. Bij de tomatensoep
zetten we een vraagteken. Hulp van meneer
HET MENU
WAAR
amperland
REKENING
zaterdag 27 mei 2017
A Nikita met een geitenkaassalade met Zeeuws spek. foto's johan van der heijden
In dit kerkj e zij n de por ties
Frank Balkenende
En, goed uitgepakt?
Hoe is het avondmaal?
Bij Amable zijn de
prijzen mild. Het
goedkoopste voor
gerecht is brood
met smeersels
(3,50 euro), het
duurste de salade
met gefrituurde
spiering (13,95).
Bij de hoofdge
rechten is de klant
spekkoper met een
halve kip (15,50).
Het topgerecht, de
entrecote van 250
gram, mag weg
voor 24,50 euro.
De kaart is beperkt,
maar Amable biedt
een apart driegan
genmenu voor
24,50 euro. Vege
tarisch eten kan in
overleg.
Familiebrasserie Amable
Veerweg 76
1 bier
2,10
2 bruiswater
3,90
1 witte wijn
3,95
1 tomatensoep
4,50
1 pasta geitenkaas
15,50
1 sorbet
7,95
1 driegangenmenu
24,50
2 cappuccino
4,20
2 koffie
3,90
TOTAAL
70,50
A Amable is gevestigd in een voormalige kerk.