Lekkers van Giphart en meer over cle kook lekk
met smaken als olijf', gorgonzola en sigaar
Roberto is wereldwijd bekroond om zijn ijs
PROEVEN
Gipharts
Zijn dochter (17) is toegetreden tot het gilde der
bolletjesscheppers. Ronald Giphart wordt er
een beetje weemoedig van.
oals velen fan zijn van een voet
balclub en daar nooit van zullen
afwijken, zo hebben ook velen
een vaste ijszaak, die ze met
vuur zullen verdedigen.
Als kind was ik fan van La Venezia in
Dordrecht, een winkel aan de rand van
het centrum van mijn geboortestad.
Wij woonden op twintig minuten fiet
sen, maar als mijn vader of moeder het
op de heupen kreeg, weerhield ons dat er
niet van er vaak naartoe te rijden. Nog
steeds heeft 'La Venezia' voor mij een
magische klank, een vergezicht naar
een plaats waar ijs en eeuwigheid elkaar
ontmoetten.
De zaak bestaat nog steeds, zag ik net.
Still going strong sinds de jaren 30 van
de vorige eeuw. La Venezia is onderdeel
van een netwerk van Italiaanse ijsmakers
die Nederland leerden likken.
De mediterrane gelukszoekers
en -brengers
kwamen vrijwel
allemaal uit een
bepaalde kleine vallei in de Dolo
mieten, waarvan de grootste stad
La Venezia was (wie meer over hun
geschiedenis wil weten leze de roman
De ijsmakers van Ernest van der Kwast).
Dordrecht was niet de enige stad met
een La Venezia, er zat er ook een in mijn
latere woonplaats Utrecht, een salon die
bekendstond als 'de oudste Italiaanse
ijszaak van Nederland'. Het toeval wil
dat de kleindochter van de grondlegger
van die salon een relatie kreeg met de
Italiaanse ijsmaker Roberto Coletti,
een overenthousiaste wildebras uit de
Dolomieten die vervolgens door de
liefde voortgejaagd naar Nederland
kwam om hier het Italiaanse ijs-
maken een nieuwe dimensie te geven.
Inmiddels wordt Roberto (51) door velen
- niet alleen door mij - beschouwd als de
Messi van de bevroren lekkernijen.
likverslaafde.
Een klein gevoel van weemoed: terwijl
ik dit schrijf is mijn dochter, inmiddels
17 jaar, net begonnen aan haar eerste
dienst als bolletjesschepper bij Roberto's.
Omdat ze straks vol met verhalen terug
zal komen, heb ik zojuist mijn eigen
'Robertoiaanse' ijsvariant in de vriezer
gezet. Uiteraard een zielige poging zijn
wonderen te imiteren, maar zie het als
een hommage. Avocado-ijs, makkelijk
thuis na te maken.II
Godsbewijs
Hij is ondertussen wereldwijd bekroond
om avontuurlijke smaken als bier, gor
gonzola, olijf, sigaar, stoofpeer, drop
en gember. Ook voor nóg buitenissiger
creaties als haringijs, wietijs en zelfs
frikandelijs draaide Roberto zijn hand
niet om. Ooit schreef het blad Quote over
zijn chocolade-ijs: 'Het bewijs dat God
bestaat'.
Natuurlijk namen we onze kinderen al
zodra ze konden sabbelen mee naar zijn
kleine salon in de Utrechtse Poortstraat,
het bedevaartsoort voor de rechtgeaarde
421 zaterdag 20 mei 2017
eten drinken
7 koi
Deze week opent in Rotterdam
Baker's Dough, de eerste cookie
dough bar van het land. Inderdaad
koekjesdeeg. Omdat dat stiekem
lekkerder is vóór je het bakt.
Foto SHODYCAREMAN
Roberto,een
ijskunstenaar