Lekkers van Giphart en meer over cle kook lekk met smaken als olijf', gorgonzola en sigaar Roberto is wereldwijd bekroond om zijn ijs PROEVEN Gipharts Zijn dochter (17) is toegetreden tot het gilde der bolletjesscheppers. Ronald Giphart wordt er een beetje weemoedig van. oals velen fan zijn van een voet balclub en daar nooit van zullen afwijken, zo hebben ook velen een vaste ijszaak, die ze met vuur zullen verdedigen. Als kind was ik fan van La Venezia in Dordrecht, een winkel aan de rand van het centrum van mijn geboortestad. Wij woonden op twintig minuten fiet sen, maar als mijn vader of moeder het op de heupen kreeg, weerhield ons dat er niet van er vaak naartoe te rijden. Nog steeds heeft 'La Venezia' voor mij een magische klank, een vergezicht naar een plaats waar ijs en eeuwigheid elkaar ontmoetten. De zaak bestaat nog steeds, zag ik net. Still going strong sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. La Venezia is onderdeel van een netwerk van Italiaanse ijsmakers die Nederland leerden likken. De mediterrane gelukszoekers en -brengers kwamen vrijwel allemaal uit een bepaalde kleine vallei in de Dolo mieten, waarvan de grootste stad La Venezia was (wie meer over hun geschiedenis wil weten leze de roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast). Dordrecht was niet de enige stad met een La Venezia, er zat er ook een in mijn latere woonplaats Utrecht, een salon die bekendstond als 'de oudste Italiaanse ijszaak van Nederland'. Het toeval wil dat de kleindochter van de grondlegger van die salon een relatie kreeg met de Italiaanse ijsmaker Roberto Coletti, een overenthousiaste wildebras uit de Dolomieten die vervolgens door de liefde voortgejaagd naar Nederland kwam om hier het Italiaanse ijs- maken een nieuwe dimensie te geven. Inmiddels wordt Roberto (51) door velen - niet alleen door mij - beschouwd als de Messi van de bevroren lekkernijen. likverslaafde. Een klein gevoel van weemoed: terwijl ik dit schrijf is mijn dochter, inmiddels 17 jaar, net begonnen aan haar eerste dienst als bolletjesschepper bij Roberto's. Omdat ze straks vol met verhalen terug zal komen, heb ik zojuist mijn eigen 'Robertoiaanse' ijsvariant in de vriezer gezet. Uiteraard een zielige poging zijn wonderen te imiteren, maar zie het als een hommage. Avocado-ijs, makkelijk thuis na te maken.II Godsbewijs Hij is ondertussen wereldwijd bekroond om avontuurlijke smaken als bier, gor gonzola, olijf, sigaar, stoofpeer, drop en gember. Ook voor nóg buitenissiger creaties als haringijs, wietijs en zelfs frikandelijs draaide Roberto zijn hand niet om. Ooit schreef het blad Quote over zijn chocolade-ijs: 'Het bewijs dat God bestaat'. Natuurlijk namen we onze kinderen al zodra ze konden sabbelen mee naar zijn kleine salon in de Utrechtse Poortstraat, het bedevaartsoort voor de rechtgeaarde 421 zaterdag 20 mei 2017 eten drinken 7 koi Deze week opent in Rotterdam Baker's Dough, de eerste cookie dough bar van het land. Inderdaad koekjesdeeg. Omdat dat stiekem lekkerder is vóór je het bakt. Foto SHODYCAREMAN Roberto,een ijskunstenaar

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 96