Zo houd je groente
en fruit langer goed
2:
KORT
Marieke liuijs haalt cle wetenschap dichtbij
Trek in huil rui*'
Marteling
Blijvend gepost
MARIEKE ZOEKT HET UIT
45 procent van de groente en
het fruit in Europa eindigt als
afval. Een aanzienlijk deel van
die verspilling vindt thuis
plaats; verlepte sla, verrimpelde
appelen en verschrompelde
paprika's die in de vuilnisbak
verdwijnen. Hoogleraar Ernst
Woltering van Wageningen
Food Biobased Research
onderzoekt hoe we groenten het
best kunnen bewaren en geeft
tips voor thuis.
Het belangrijkste om te
weten, vertelt Woltering, is dat
de groenten en het fruit die je in
huis haalt nog leven. Ook
gescheiden van boom of wor
telstelsel voltrekken zich in
appels en slablaadjes
dezelfde biologische
processen als vóór de
oogst. Ze halen bij
voorbeeld nog adem,
via microscopische
mondjes aan
het opper
vlak.
Daarbij
wordt
zuurstof
uit de lucht
verbruikt
en ontsnapt
vocht. „Dat
vochtverlies,
is de belang
rijkste oor
zaak van het
vergaan.
Groenten met
veel oppervlak
ten opzichte van
hun inhoud - sla
en spinazie - heb
ben relatief veel
huidmondjes en
verleppen sneller dan
bijvoorbeeld peer en
bloemkool."
Om groente en fruit zo lang
mogelijk goed te houden, kun
je thuis de ademhaling remmen
en het vochtverlies tegengaan.
Kou vertraagt de ademha
ling van groente en fruit. De
huidmondjes sluiten en de
groente verliest minder vocht.
Veel soorten kun je het best in
de koelkast bewaren, maar er
zijn uitzonderingen. Tropisch
fruit als mango's en bananen
houden niet van de kou en ook
tomaten, paprika's, courgettes
en aubergines gedijen beter
in een koele kelder dan in
de koude koelkast. De
site van het Voedings
centrum biedt een
handig over
zicht.
i Hoeveel vocht een appel
verliest, hangt ook af van het
verschil in vocht in de appel en
in de lucht eromheen. Stop
groente en fruit in een plastic
zak en sluit hem goed af, dan
loopt de luchtvochtigheid
rondom het product snel op
en vertraagt de transpiratie.
Om de blaadjes van zo'n zakje
voorgesneden andijvie goed te
houden, kient de fabri
kant de hoeveelheid
zuurstof in de verpak
king nauwkeurig uit:
de gekoelde andijvie
ademt de aanwezige zuur
stof nét niet helemaal op.
De lage zuurstofbalans
houdt de andijvie
knapperig. Als je
het zakje op het
aanrecht laat lig
gen, wordt de
andijvie actie
ver en ver
bruikt het het
laatste restje
zuurstof. Dat
is een cruciaal
moment.
Zonder zuur-
stofbegint
fermentatie,
waarbij
smaak en
kleur ver
anderen.
En als dat
eenmaal in
gang is
gezet, is er
geen houden
meer aan.
weten
Bultrugbaby's 'fluiste
ren' tegen hun moeder
tijdens de 5000 kilo
meter lange tocht die
ze afleggen van de tro
pen naar de poolwate-
ren. Wetenschappers
die de geluidsopnames
analyseerden, denken
dat ze dat doen om
niet opgemerkt te wor
den door orka's die wel
een buitrugje lusten.
Wat bezielt mensen te
betalen voor deelname
aan een obstacle run,
waarbij ze door ijskoud
water en modder moe
ten ploegen? De pijn
brengt ze in contact
met hun lichamelijkheid
en dat is een welkome
afwisseling met het
kantoorleven, vertelden
de deelnemers aan
Britse onderzoekers.
Amerikaans onderzoek
onder ruim 4000 scho
lieren suggereert dat
pesten langdurig spo
ren nalaat. 10-jarigen
die werden gepest
vertonen drie jaar later
vaker depressieve
symptomen dan
klasgenoten die niet
werden gepest.
Waarom staan spinnenpoten krom als de
dieren dood op de vensterbank liggen?
'uauujq
jbbu uaiBiuapai ap ua^aj; ua jorsraoiA aip )duiepjaA
'u(|z poop az jaauuBM uadiuod a; u| ;o;s!ao|A ja joop
jbblu '}i|OEj>|j0!ds raw raju ua}od unq ua^ajjs uauujds
1 Bewaar groente en fruit
in de koelkast
Stop groente en fruit
in een plastic zak
Bewaar het zakje
voorgesneden groente
in de koelkast
401 zaterdag 20 mei 2017
WG