Zo houd je groente en fruit langer goed 2: KORT Marieke liuijs haalt cle wetenschap dichtbij Trek in huil rui*' Marteling Blijvend gepost MARIEKE ZOEKT HET UIT 45 procent van de groente en het fruit in Europa eindigt als afval. Een aanzienlijk deel van die verspilling vindt thuis plaats; verlepte sla, verrimpelde appelen en verschrompelde paprika's die in de vuilnisbak verdwijnen. Hoogleraar Ernst Woltering van Wageningen Food Biobased Research onderzoekt hoe we groenten het best kunnen bewaren en geeft tips voor thuis. Het belangrijkste om te weten, vertelt Woltering, is dat de groenten en het fruit die je in huis haalt nog leven. Ook gescheiden van boom of wor telstelsel voltrekken zich in appels en slablaadjes dezelfde biologische processen als vóór de oogst. Ze halen bij voorbeeld nog adem, via microscopische mondjes aan het opper vlak. Daarbij wordt zuurstof uit de lucht verbruikt en ontsnapt vocht. „Dat vochtverlies, is de belang rijkste oor zaak van het vergaan. Groenten met veel oppervlak ten opzichte van hun inhoud - sla en spinazie - heb ben relatief veel huidmondjes en verleppen sneller dan bijvoorbeeld peer en bloemkool." Om groente en fruit zo lang mogelijk goed te houden, kun je thuis de ademhaling remmen en het vochtverlies tegengaan. Kou vertraagt de ademha ling van groente en fruit. De huidmondjes sluiten en de groente verliest minder vocht. Veel soorten kun je het best in de koelkast bewaren, maar er zijn uitzonderingen. Tropisch fruit als mango's en bananen houden niet van de kou en ook tomaten, paprika's, courgettes en aubergines gedijen beter in een koele kelder dan in de koude koelkast. De site van het Voedings centrum biedt een handig over zicht. i Hoeveel vocht een appel verliest, hangt ook af van het verschil in vocht in de appel en in de lucht eromheen. Stop groente en fruit in een plastic zak en sluit hem goed af, dan loopt de luchtvochtigheid rondom het product snel op en vertraagt de transpiratie. Om de blaadjes van zo'n zakje voorgesneden andijvie goed te houden, kient de fabri kant de hoeveelheid zuurstof in de verpak king nauwkeurig uit: de gekoelde andijvie ademt de aanwezige zuur stof nét niet helemaal op. De lage zuurstofbalans houdt de andijvie knapperig. Als je het zakje op het aanrecht laat lig gen, wordt de andijvie actie ver en ver bruikt het het laatste restje zuurstof. Dat is een cruciaal moment. Zonder zuur- stofbegint fermentatie, waarbij smaak en kleur ver anderen. En als dat eenmaal in gang is gezet, is er geen houden meer aan. weten Bultrugbaby's 'fluiste ren' tegen hun moeder tijdens de 5000 kilo meter lange tocht die ze afleggen van de tro pen naar de poolwate- ren. Wetenschappers die de geluidsopnames analyseerden, denken dat ze dat doen om niet opgemerkt te wor den door orka's die wel een buitrugje lusten. Wat bezielt mensen te betalen voor deelname aan een obstacle run, waarbij ze door ijskoud water en modder moe ten ploegen? De pijn brengt ze in contact met hun lichamelijkheid en dat is een welkome afwisseling met het kantoorleven, vertelden de deelnemers aan Britse onderzoekers. Amerikaans onderzoek onder ruim 4000 scho lieren suggereert dat pesten langdurig spo ren nalaat. 10-jarigen die werden gepest vertonen drie jaar later vaker depressieve symptomen dan klasgenoten die niet werden gepest. Waarom staan spinnenpoten krom als de dieren dood op de vensterbank liggen? 'uauujq jbbu uaiBiuapai ap ua^aj; ua jorsraoiA aip )duiepjaA 'u(|z poop az jaauuBM uadiuod a; u| ;o;s!ao|A ja joop jbblu '}i|OEj>|j0!ds raw raju ua}od unq ua^ajjs uauujds 1 Bewaar groente en fruit in de koelkast Stop groente en fruit in een plastic zak Bewaar het zakje voorgesneden groente in de koelkast 401 zaterdag 20 mei 2017 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 94