Cluppie
Bezoek aan De Man Die Bakt
is een leuke beleving
O
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Op de schoorsteen staat een lp van
Man uit 1979. Op de hoesfoto zit de
voltallige Feyenoordselectie van dat
moment, op de tribunes in de Kuip.
Van Hanegem is daar nog een jonge
jongen. De achterkant van de hoes is nog veel
boeiender. Daar zit diezelfde selectie, nu met hun
vrouw, maar dan aan de bar in de kroeg met volle
asbakken en diverse glazen bier voor hun neus.
Het gaat er gezellig aan toe daar, dat zie je zo. Dat
is nu niet meer voor te stellen: sigaretten in de
sport zijn inmiddels wel taboe en met drank zie
ik dat ook nog wel eens gebeuren.
Gelukkig wonnen 'we' afgelopen weekend van
Heracles. Ja, ik ben voetbalfan (dat moet wel met
zo'n Mannenhuishouden) en al die jaren steeds
een trouwe fan van Feyenoord: in voor- en tegen
spoed.
Vroeger ging ik nog wel eens met Man naar een
wedstrijd in de Kuip, maar dat doen we al jaren
niet meer. Na afloop gingen we dan steevast met
een club vrienden naar de Chinees; de overwin
ning vieren of het verlies verwerken. Hoe kan dat
beter dan met saté?
Haal 500 gram kippendijen bij de slager, snij ze
in stukjes en marineer alles in 1 eetlepel sojasaus,
1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel honing, wat sam
bal, een teen knoflook en wat zout. Week wat sa
téprikkers in water, rijg het kippenvlees aan de
stokjes en grill 8 minuten in de oven of in een
grillpan. Saus maak ik van 3 eetlepels pindakaas,
wat knoflook, water, limoensap en sojasaus. Ik
hou van pittig, daarom doe ik er veel sambal bij.
Tijdens het eten luisterden we afgelopen week
end natuurlijk naar de Feyenoordliederen. Hand
in hand!
M Vroeger ging ik nog wel eens met Man naar een
wedstrijd in de Kuip, maar dat doen we al jaren niet
meer
door de onderkantjes heen gaat. Of ze zijn te
snel geschild, of de kontjes zijn te zuunig weg
gesneden. Bovenop ligt een half eierdoosje aan
gekookt ei, gesnipperde bieslook en een Hol-
landaisesaus die net zo dik en glanzend is als
vanillevla. Bij de biefstuk van mijn tafeldame
komt champignonroomsaus. Pakjessaus, den
ken we, omdat er in de gladde saus geen paddo
te bekennen is. De forse biefstuk is medium
besteld, maar nog steeds goed mals. Het garni
tuur lijkt het resultaat van een wild potje
groentebingo: bloemkool, peultjes, broccoli,
krieltjes. Alles keurig beetgaar, maar de combi
is gek, vooral als je ook nog eens taugé aan je
vork prikt. De frietjes en salade die we erbij
krijgen zijn prima in orde: vers, gul, goed be
reid.
Vol ambitie
We zitten propvol en delen een dessert:
blueberry pie, buiten de kaart om. We ver
wachten een taartje van korstdeeg, maar krij
gen een fraai, langwerpig bavarois-taartje. In
gekocht, maar dan wel vaardig: luchtige bava
rois, een bodem van chocoladecake, een top
laagje van bessencoulis. De frutseltjes erop zijn
allemaal eetbaar: een veertje van witte chocola,
melkchocoladevlinders en één blauwe bes bo
venop. Ooit willen ze ook zelf toetjes gaan ma
ken, zeggen de zussen. Ze zitten vol ambitie
om er steeds iets mooiers van te maken.
Op weg naar de parkeerplaats wandelen we
langs een groots terras en een tuinbeeld van
een kogelronde olijke dame in een roze jurkje.
Zo kogelrond voelen wij ons ook een beetje.
'Het origineelste restaurant van Nederland',
stond ooit te lezen op een bord bij de afslag.
Het is nu een hele typische brasserie gewor
den. Maar wel een hele gastvrije, op een prach
tige plek.
Voorgerecht
I loofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
ZIERIKZEE Eric van Doorn is
sinds bijna een jaar De Man Die
Bakt in Zierikzee. Hij heeft er al
diverse andere carrières op zit
ten, maar het bakkersvak bevalt
hem meer dan goed. Van Doorn
werkte onder meer als marke
teer. Eigenlijk wilde hij voor
zichzelf beginnen, dus maakte
hij de switch.
Van Doorn volgde een oplei
ding bij het Bakery Institute in
Zaandam. Daar leerde hij de
sembroden bakken, iets waarbij
zijn achtergrond als chemisch
analist goed van pas kwam.
„We werken op de Franse ma
nier; klanten kunnen mij en
mijn team aan het werk zien en
ons vragen stellen over het
brood", geeft hij aan. „Dat
maakt een bezoek aan mijn
winkel een beleving. Dat is leuk
voor de klant, maar ook voor
ons, want je krijgt zo direct een
reactie op je product. In de toe
komst hoop ik ook koffie en
thee te schenken hier, zodat het
een pleisterplaats wordt. We
hadden overigens niet gerekend
op zo'n groot succes, omdat de
Meelstraat niet in de loop ligt.
BEOORDELING
Toch weten veel mensen ons te
vinden en leveren we inmid
dels ook aan restaurants in de
omgeving."
De vloerkadetten worden het
best verkocht, op de voet ge
volgd door de witte bol. In de
toekomst hoopt Eric van Doorn
overigens met meel dat van
Schouwen komt te gaan wer
ken, maar tot nu toe vindt hij
Frans meel beter smaken.
Beleg eens een paar zuurde
semboterhammen met wat sla,
Zeeuwse geitenkaas, partjes
appel en honing. Strooi er
daarna ook wat walnoten over.
Dat smaakt!
zaterdag 20 mei 2017
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Eric van Doorn in zijn winkel, foto dirk-jan gjeltema