Cluppie Bezoek aan De Man Die Bakt is een leuke beleving O MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Op de schoorsteen staat een lp van Man uit 1979. Op de hoesfoto zit de voltallige Feyenoordselectie van dat moment, op de tribunes in de Kuip. Van Hanegem is daar nog een jonge jongen. De achterkant van de hoes is nog veel boeiender. Daar zit diezelfde selectie, nu met hun vrouw, maar dan aan de bar in de kroeg met volle asbakken en diverse glazen bier voor hun neus. Het gaat er gezellig aan toe daar, dat zie je zo. Dat is nu niet meer voor te stellen: sigaretten in de sport zijn inmiddels wel taboe en met drank zie ik dat ook nog wel eens gebeuren. Gelukkig wonnen 'we' afgelopen weekend van Heracles. Ja, ik ben voetbalfan (dat moet wel met zo'n Mannenhuishouden) en al die jaren steeds een trouwe fan van Feyenoord: in voor- en tegen spoed. Vroeger ging ik nog wel eens met Man naar een wedstrijd in de Kuip, maar dat doen we al jaren niet meer. Na afloop gingen we dan steevast met een club vrienden naar de Chinees; de overwin ning vieren of het verlies verwerken. Hoe kan dat beter dan met saté? Haal 500 gram kippendijen bij de slager, snij ze in stukjes en marineer alles in 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel sesamolie, 1 theelepel honing, wat sam bal, een teen knoflook en wat zout. Week wat sa téprikkers in water, rijg het kippenvlees aan de stokjes en grill 8 minuten in de oven of in een grillpan. Saus maak ik van 3 eetlepels pindakaas, wat knoflook, water, limoensap en sojasaus. Ik hou van pittig, daarom doe ik er veel sambal bij. Tijdens het eten luisterden we afgelopen week end natuurlijk naar de Feyenoordliederen. Hand in hand! M Vroeger ging ik nog wel eens met Man naar een wedstrijd in de Kuip, maar dat doen we al jaren niet meer door de onderkantjes heen gaat. Of ze zijn te snel geschild, of de kontjes zijn te zuunig weg gesneden. Bovenop ligt een half eierdoosje aan gekookt ei, gesnipperde bieslook en een Hol- landaisesaus die net zo dik en glanzend is als vanillevla. Bij de biefstuk van mijn tafeldame komt champignonroomsaus. Pakjessaus, den ken we, omdat er in de gladde saus geen paddo te bekennen is. De forse biefstuk is medium besteld, maar nog steeds goed mals. Het garni tuur lijkt het resultaat van een wild potje groentebingo: bloemkool, peultjes, broccoli, krieltjes. Alles keurig beetgaar, maar de combi is gek, vooral als je ook nog eens taugé aan je vork prikt. De frietjes en salade die we erbij krijgen zijn prima in orde: vers, gul, goed be reid. Vol ambitie We zitten propvol en delen een dessert: blueberry pie, buiten de kaart om. We ver wachten een taartje van korstdeeg, maar krij gen een fraai, langwerpig bavarois-taartje. In gekocht, maar dan wel vaardig: luchtige bava rois, een bodem van chocoladecake, een top laagje van bessencoulis. De frutseltjes erop zijn allemaal eetbaar: een veertje van witte chocola, melkchocoladevlinders en één blauwe bes bo venop. Ooit willen ze ook zelf toetjes gaan ma ken, zeggen de zussen. Ze zitten vol ambitie om er steeds iets mooiers van te maken. Op weg naar de parkeerplaats wandelen we langs een groots terras en een tuinbeeld van een kogelronde olijke dame in een roze jurkje. Zo kogelrond voelen wij ons ook een beetje. 'Het origineelste restaurant van Nederland', stond ooit te lezen op een bord bij de afslag. Het is nu een hele typische brasserie gewor den. Maar wel een hele gastvrije, op een prach tige plek. Voorgerecht I loofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit ZIERIKZEE Eric van Doorn is sinds bijna een jaar De Man Die Bakt in Zierikzee. Hij heeft er al diverse andere carrières op zit ten, maar het bakkersvak bevalt hem meer dan goed. Van Doorn werkte onder meer als marke teer. Eigenlijk wilde hij voor zichzelf beginnen, dus maakte hij de switch. Van Doorn volgde een oplei ding bij het Bakery Institute in Zaandam. Daar leerde hij de sembroden bakken, iets waarbij zijn achtergrond als chemisch analist goed van pas kwam. „We werken op de Franse ma nier; klanten kunnen mij en mijn team aan het werk zien en ons vragen stellen over het brood", geeft hij aan. „Dat maakt een bezoek aan mijn winkel een beleving. Dat is leuk voor de klant, maar ook voor ons, want je krijgt zo direct een reactie op je product. In de toe komst hoop ik ook koffie en thee te schenken hier, zodat het een pleisterplaats wordt. We hadden overigens niet gerekend op zo'n groot succes, omdat de Meelstraat niet in de loop ligt. BEOORDELING Toch weten veel mensen ons te vinden en leveren we inmid dels ook aan restaurants in de omgeving." De vloerkadetten worden het best verkocht, op de voet ge volgd door de witte bol. In de toekomst hoopt Eric van Doorn overigens met meel dat van Schouwen komt te gaan wer ken, maar tot nu toe vindt hij Frans meel beter smaken. Beleg eens een paar zuurde semboterhammen met wat sla, Zeeuwse geitenkaas, partjes appel en honing. Strooi er daarna ook wat walnoten over. Dat smaakt! zaterdag 20 mei 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Eric van Doorn in zijn winkel, foto dirk-jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52