16 WEE
De naam is
behouden, de
tuin en de
schuur zijn nog
steeds prachtig.
Maar dat zijn dan
ook de enige
overeenkomsten
tussen het
voormalige
biologische
restaurant De
Panhoeve en de
nieuwe brasserie.
ETEN BRASSERIE DE PANHOEVE, 'S-HEER ARENDSKERKE
en oude boerderij waar je eet van ei
gen erf en uit eigen tuin. Waar vlees
en vis verantwoord zijn. Waar je di-
.neert in één van de vier privékamers
Imet een eigen kleur. Je mag melden
wat je écht niet lust, maar verder is het eten
wat de biologische streekproductenpot schaft.
Dat klinkt als een fantastisch restaurant toch?
Helemaal van nu. Maar De Panhoeve bedacht
dit concept in de jaren 90 van de vorige eeuw.
De heren eigenaars waren hun tijd te ver voor
uit: maar de crisis sloeg toe en in 2013 kwam de
droomboerderij van Jan Ter Smitte en Kees van
Buuren op de veiling. Danielle, Monique en
Stephanie van Sabben beseften dat dit een
unieke kans was en gooide het over een heel
andere boeg. De gezellige eetschuur van de
drie gezusters uit 's-Heer Arendskerke is nu
ruim een jaar open en heet nog steeds De Pan
hoeve. „Maar dan wel met het woordje brasse-
HETMENU
rie ervoor", zegt Danielle met nadruk. „Veel
mensen vonden de oude Panhoeve toch maar
een gek restaurant. Je betaalde een vermogen
en had niks te kiezen."
De hele familie hielp met de verbouwing:
weg met die rare chambres séparées, om het rus
tieke, ruimtelijke karakter terug te brengen. De
schuur werd ook wat huiselijker gemaakt. Met
rieten egels, decoratieharten, stationsklokken.
Gelukkig blijf je de sobere, strakke lijnen van
de schuurconstructie ook nog zien. Zo'n ruim
telijke plek is ideaal voor groepen: dertien da
mes van woonzorgcentrum Poelwijck zitten
gezellig keuvelend aan een lange tafel, achter
een vispotje of een groot bord saté. Wij wor
den ook vlot en vriendelijk geholpen. Eerst aan
brood met smeersels: drie soorten brood, tape-
nade, kruidenboter en heksenkaas. Als voorge
recht volgt een trio van vis. Meestal krijg je dan
gerookte paling en zalm, hier pakken ze het
anders aan: een minikopje vissoep en twee
bruschetta, besmeerd met zalmsalade en to-
WAAR
nijnsalade. Geen gegrild knoflookbrood hier,
maar schuin gesneden baguette met zoete,
mayo-rijke vissalades. De vissoep is ook vrij
zoetig, misschien door het schepje Hollandse
garnaaltjes. De Panhoeve heeft een viertal
maaltijdsalades op het menu staan, die ook
door de helft kunnen als voorgerecht. Ik eet
een kipsalade met stukjes vrij hard gebakken
kippendij, gebakken ananas en veel frisse sla
blaadjes die versierd zijn met paprika, kom
kommer en rode ui.
Buitenom de kaart zijn er asperges en die
kan ik nimmer weerstaan. Met ham, of met
zalm. Thuis eten we de lentestengels graag met
plakjes gerookte zalm, hier verschijnt een
mooi gebakken moot, nog lekker sappig van
binnen. Zes dikke asperges met mooi gesloten
kopjes zijn dik en kaarsrecht, met de categorie
AAA van 'aaah, heerlijk toch asperges'. Prima
gegaard, met nog wat beet: asperges gelden als
afrodisiacum en daar past natuurlijk geen
slappe hap bij. Wel jammer dat het mes niet
REKENING
-Heer
Arendskerke
zaterdag 20 mei 2017
GO
Monique, Danielle en Stephanie van Sabben (vlnr) namen De Panhoeve ruim een jaar geleden over. fotos johan van der heijden
Het terras van de brasserie.
Gezellige eetschuur met saté en
Marloes Matthijssen
Voorgerechten be
ginnen bij 4,75
euro (huisge-
maakte tomaten-
groentesoep), er
zijn maaltijdsalades
voor 12,50 en 13,75
euro.
De kaart telt vijf
hoofdgerechten,
die De Panhoeve in
de toekomst nog
gaat uitbreiden:
biefstuk, kipsaté,
een vispotje, zalm
en een wisselend
vegetarisch ge
recht (zoals cous
cous of quiche).
Buitenom de kaart
zijn er ook voor-,
hoofd- en nage
rechten.
De Panhoeve is
toegankelijk voor
mindervaliden.
Brasserie De Panhoeve
Arendstraat 2B
Qk
Ak
..vs^
to
2 Hertog Jan tap
5,-
1 Dunekeun speciaalbier
3,90
Salade kip
9,25
Brood smeersels
3,50
Blueberry ijstaart
7,25
2 fris
4,75
Biefstuk
19,50
Champignonsaus
1,50
Asperges zalm
22,50
Trio van vis
8,25
Koffie
2,20
Muntthee
3,20
Totaal
90,80