Quinoa, terecht een superfood? O O Karcher spuit beste schoon 2 ROLAND DUONG Technologie „Vanavond eten we pannenkoeken uit de printer." Dat klinkt gek, maar grote kans dat je al eens een geprint koekje of pannenkoek naar binnen hebt gewerkt. Voedsel printen is de toekomst, als het aan TNO ligt. Column Voor hippe huisvrouwen en topchefs al jaren een hit: quinoa. De uitspraak blijft een bron van verwarring en twist: kienwa voor de preciezen en kienowa voor de rekkelijken. Maar over de zegeningen van de quinoakorrel waren veel culinaire voorlopers het direct eens. Er zitten zoveel gezonde stoffen in dat het bij de introductie aan de Nederlandse eettafel meteen tot superfood werd gebombardeerd. Het Peruaanse kruimeltje is hard bezig de pasta van zijn voetstuk te stoten. Knarsetandend zien huisvaders hoe hun pasta met prut wordt verdron gen door quinoaschotels. Huilende kinderen eten met lange tanden de exotische korrels. Geen dik makende glutenbommen meer op het bord. Een collega-columnist bedacht er een scheldwoord mee dat is opgenomen in de Dikke van Dale. Ik ga dat woord hier niet herhalen want aan schutting- taal in de publieke ruimte is tegenwoordig geen gebrek. De beledigende vondst was niet bedoeld voor de quinoa zelf, maar voor exhibitionistische eetsnobs die hun liefde voor quinoa hinderlijk van de daken schreeuwen. Luidruchtige pochers op hun plek willen zetten is begrijpelijk, maar ver dient het onschuldige zaadje te worden meegezo gen in de negatieve publi citeit? Ik onderzoek of de quinoa met de innovatieve schimpscheut tekort wordt Huilende sedaan- kinderen eten met lange tanden de korrels Quinoa groeide oorspron kelijk op de onvruchtbare hoogvlaktes van Peru en Bolivia. In Nederland gedijt het gewas ook prima en steeds meer quinoa komt van eigen bodem. Weten schappers blazen de loftrompet over de voedings waarde van quinoa. Vooral de uitstekende balans van essentiële aminozuren maakt quinoa uniek. Dat zijn bouwstenen van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan maken en die we dus uit voeding moeten halen. Quinoa is een goede bron van eiwit en daarom een alternatief voor mensen die geen of minder vlees willen eten. Quinoa is vezelrijk en bevat veel ijzer. Per honderd gram bevat het wel meer calo rieën dan volkorenbrood: bijna 400 kcal voor qui noa tegenover 250 kcal voor bruinbrood. Maar in bruinbrood treffen we weer gluten aan. Dit gedemoniseerde eiwit is onverdraagbaar voor mensen met coeliakie, glutenallergie. Maar veel mensen zonder deze allergie menen ook een opge blazen buik, maagbrand en oververmoeidheid over te houden aan het eten van een pistoletje of pasta. Deze mensen zouden wel kunnen varen bij glutenvrije quinoa. Behalve dan dat het volgens sommige columnisten zorgt voor een opgeblazen ego. Maar als je bereid bent dit risico te nemen en die lauwwarme quinoa salade naar binnen vorkt, kan het grootste voordeel van quinoa je ten deel vallen: gewichtscontrole! Ratten die een quinoa-extract kregen, ver brandden meer calorieën en absorbeerden min der vet dan quinoa-loze ratten. Of het bij mensen hetzelfde werkt is nog de vraag, maar de feiten wij zen erop dat de status van quinoa als superfood meer is dan alleen maar een marketinghype. PRIJSPEIL TEST 1,2,3 et minuscule precisie spuugt de driedimensi onale voed- selprinter een lintje deeg van zo'n millimeter breed uit. Het lintje vormt een cirkeldie overgaat in een lijn. Zodra er een vormpje ligt dat - met een beetje fantasie - op een sleutel lijkt, wordt het proces laag op laag bovenop het deegvormpje her haald. Tot de deegsleutel een paar centimeter hoog is. Het eindresul taat, een koekje, ziet er door de niet alledaagse vorm, niet bepaald uit als een smakelijk hapje en ruikt zo erg naar roomboter dat je er bijna onpas selijk van wordt. Experimenteren We staan in het laboratorium van TNO in Eindhoven. Dat het zojuist geprinte koekje niet aantrekkelijk is, maakt Kjeld van Bommel, senior consultant 3D foodprinting, niet uit. Het gaat hem en zijn team vooral om experimenteren met een van de vijf zelf ontwikkelde 3D voedselprinters. De afwerking en de uiteindelijke smaak laten de wetenschappers over aan voedselfabrikanten, waaraan ze een groot deel van hun technieken verkopen. Proeven mag pertinent niet van Van Bommel. Bezoekers krijgen zelfs geen stukje 3D chocolade, dat de on derzoekers in fantasievormen heb- UITLEG Hoe werkt een 3D printer? ben geprint. „Tijdens het printen pakken we zelf heus weieens een stukje chocolade", zegt Van Bommel. „Want er verandert niets aan de voe dingswaarde of veiligheid van ge printe voeding. Alleen is TNO aan sprakelijk als iemand ziek wordt van onze printjes. Daarom moeten we voorzichtig zijn." Boterhamworst Een tiental bedrijven uit diverse lan den stort zich op het ontwikkelen van voedselprinters. TNO wordt we reldwijd gezien als koploper op dit gebied en helpt, als onderzoeksinsti tuut, enkele van die bedrijven met de ontwikkeling. Voedselfabrikanten kijken met grote interesse naar de voedselprint- technieken van TNO. „3D voedsel - printen is flexibeler dan voedsel in een fabriek bereiden en een printer kan efficiënter met materiaal om gaan", vertelt Van Bommel. „Je kunt bijvoorbeeld sneller inspelen op ac tualiteit. Wint Feyenoord een finale, dan heb je een paar uur later een la ding boterhamworsten geprint met het Feyenoordlogo. Ook de produc tiesnelheid is belangrijk. Wanneer we een nieuwe techniek aan fabri kanten laten zien, is hun eerste vraag 'kan dat sneller?' Daarom werken we veel aan het versnellen van de print processen. Het gaat uiteindelijk om hoe je meer geld kunt verdienen." Natuurlijke producten zoals een appel zijn lastig om te printen. Die knapperige, vochtige structuur is ontzettend ingewikkeld om na te woensdag 17 mei 2017 GO Roland Duong, de nieuwsgierigste man van Nederland, proeft en test producten. Reageren? roland.duong@persgroep.nl Druk met exa mens? Rustig blijven ademha len en zorg dat je er op tijd klaar voor zit. Wekkerradio Sony ICF-C1T Mediamarkt €33,- Coolblue €34,95 Expert €39,95 Papermate Flexgrip Ultra Weststrate.nl €1,16 123inkt.nl €1,50 Bruna €1,99 Dextro Energy 3-pak Jumbo €1,83 AH €1,95 Plus €1,95 (prijzen excl. eventuele bezorgkosten) ■u Ook last van keuzestress tijdens je zoektocht langs internetwarenhuizen en prijsstunters? Geld&Goed helpt een handje, met deze week een vergelijkend warenonderzoek van hogedrukreinigers. Wie aan een hogedruk- reiniger denkt, ziet meestal een geel appa raat van Karcher voor zich. De Consumenten bond testte er 19 van verschillende merken. Het zal geen verrassing zijn dat Karcher op plek 1,2,3 en 4 staat. Daarna volgt pas een reiniger van Nilfisk. Uit de test blijkt wel dat je goed moet weten wat je doet met een hogedrukreini- ger, want voor je het weet help je je tuin en terras naar de knoppen. Door verkeerd gebruik van het apparaat kun nen tegels poreus wor den en steigerplanken 'draden' trekken. Zo ont staat een betere afzet- plaats voor algen en mos. Met als gevolg dat het terras er volgend jaar nog slechter bij ligt. Zolang je de juiste ac cessoires gebruikt, kan er weinig misgaan. En gebruik niet meteen de dunste straal (met de meeste kracht). Een Bonbon uit het lab Cintha Rood Voor geprint voedsel moeten de ingrediën ten enigszins vloeibaar kunnen worden. Zoals chocolade, groente- of bonenpasta's of koek deeg. Na het printen is koken of bakken met het 'printje' nog moge lijk. TNO heeft vier tech nieken ontwikkeld om voeding te printen: Fuse Deposition Modelling (laagje op laagje uit een injectiespuit), 3D inkjetprinter (bolletjes- of druppelgewijs), Se lective Laser Sintering (aan elkaar smelten van laagjes poeder), en poe- derbedprinten (vloeistof op poeder printen).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 42