Quinoa, terecht
een superfood?
O
O
Karcher
spuit beste
schoon
2
ROLAND DUONG
Technologie „Vanavond eten we pannenkoeken uit de
printer." Dat klinkt gek, maar grote kans dat je al eens een
geprint koekje of pannenkoek naar binnen hebt gewerkt.
Voedsel printen is de toekomst, als het aan TNO ligt.
Column
Voor hippe huisvrouwen en topchefs al jaren
een hit: quinoa. De uitspraak blijft een bron
van verwarring en twist: kienwa voor de
preciezen en kienowa voor de rekkelijken. Maar
over de zegeningen van de quinoakorrel waren
veel culinaire voorlopers het direct eens. Er zitten
zoveel gezonde stoffen in dat het bij de introductie
aan de Nederlandse eettafel meteen tot superfood
werd gebombardeerd.
Het Peruaanse kruimeltje is hard bezig de pasta
van zijn voetstuk te stoten. Knarsetandend zien
huisvaders hoe hun pasta met prut wordt verdron
gen door quinoaschotels. Huilende kinderen eten
met lange tanden de exotische korrels. Geen dik
makende glutenbommen meer op het bord. Een
collega-columnist bedacht er een scheldwoord
mee dat is opgenomen in de Dikke van Dale. Ik ga
dat woord hier niet herhalen want aan schutting-
taal in de publieke ruimte is tegenwoordig geen
gebrek. De beledigende vondst was niet bedoeld
voor de quinoa zelf, maar voor exhibitionistische
eetsnobs die hun liefde voor quinoa hinderlijk van
de daken schreeuwen. Luidruchtige pochers op
hun plek willen zetten is begrijpelijk, maar ver
dient het onschuldige zaadje te worden meegezo
gen in de negatieve publi
citeit? Ik onderzoek of de
quinoa met de innovatieve
schimpscheut tekort wordt
Huilende sedaan-
kinderen
eten met
lange tanden
de korrels
Quinoa groeide oorspron
kelijk op de onvruchtbare
hoogvlaktes van Peru en
Bolivia. In Nederland gedijt
het gewas ook prima en
steeds meer quinoa komt
van eigen bodem. Weten
schappers blazen de loftrompet over de voedings
waarde van quinoa. Vooral de uitstekende balans
van essentiële aminozuren maakt quinoa uniek.
Dat zijn bouwstenen van eiwitten die ons lichaam
niet zelf kan maken en die we dus uit voeding
moeten halen.
Quinoa is een goede bron van eiwit en daarom
een alternatief voor mensen die geen of minder
vlees willen eten. Quinoa is vezelrijk en bevat veel
ijzer. Per honderd gram bevat het wel meer calo
rieën dan volkorenbrood: bijna 400 kcal voor qui
noa tegenover 250 kcal voor bruinbrood.
Maar in bruinbrood treffen we weer gluten aan.
Dit gedemoniseerde eiwit is onverdraagbaar voor
mensen met coeliakie, glutenallergie. Maar veel
mensen zonder deze allergie menen ook een opge
blazen buik, maagbrand en oververmoeidheid
over te houden aan het eten van een pistoletje of
pasta. Deze mensen zouden wel kunnen varen bij
glutenvrije quinoa. Behalve dan dat het volgens
sommige columnisten zorgt voor een opgeblazen
ego. Maar als je bereid bent dit risico te nemen en
die lauwwarme quinoa salade naar binnen vorkt,
kan het grootste voordeel van quinoa je ten deel
vallen: gewichtscontrole!
Ratten die een quinoa-extract kregen, ver
brandden meer calorieën en absorbeerden min
der vet dan quinoa-loze ratten. Of het bij mensen
hetzelfde werkt is nog de vraag, maar de feiten wij
zen erop dat de status van quinoa als superfood
meer is dan alleen maar een marketinghype.
PRIJSPEIL
TEST 1,2,3
et minuscule
precisie
spuugt de
driedimensi
onale voed-
selprinter een
lintje deeg
van zo'n millimeter breed uit. Het
lintje vormt een cirkeldie overgaat
in een lijn. Zodra er een vormpje ligt
dat - met een beetje fantasie - op een
sleutel lijkt, wordt het proces laag op
laag bovenop het deegvormpje her
haald. Tot de deegsleutel een paar
centimeter hoog is. Het eindresul
taat, een koekje, ziet er door de niet
alledaagse vorm, niet bepaald uit als
een smakelijk hapje en ruikt zo erg
naar roomboter dat je er bijna onpas
selijk van wordt.
Experimenteren
We staan in het laboratorium van
TNO in Eindhoven. Dat het zojuist
geprinte koekje niet aantrekkelijk is,
maakt Kjeld van Bommel, senior
consultant 3D foodprinting, niet uit.
Het gaat hem en zijn team vooral om
experimenteren met een van de vijf
zelf ontwikkelde 3D voedselprinters.
De afwerking en de uiteindelijke
smaak laten de wetenschappers over
aan voedselfabrikanten, waaraan ze
een groot deel van hun technieken
verkopen.
Proeven mag pertinent niet van
Van Bommel. Bezoekers krijgen zelfs
geen stukje 3D chocolade, dat de on
derzoekers in fantasievormen heb-
UITLEG
Hoe werkt een
3D printer?
ben geprint. „Tijdens het printen
pakken we zelf heus weieens een
stukje chocolade", zegt Van Bommel.
„Want er verandert niets aan de voe
dingswaarde of veiligheid van ge
printe voeding. Alleen is TNO aan
sprakelijk als iemand ziek wordt van
onze printjes. Daarom moeten we
voorzichtig zijn."
Boterhamworst
Een tiental bedrijven uit diverse lan
den stort zich op het ontwikkelen
van voedselprinters. TNO wordt we
reldwijd gezien als koploper op dit
gebied en helpt, als onderzoeksinsti
tuut, enkele van die bedrijven met de
ontwikkeling.
Voedselfabrikanten kijken met
grote interesse naar de voedselprint-
technieken van TNO. „3D voedsel -
printen is flexibeler dan voedsel in
een fabriek bereiden en een printer
kan efficiënter met materiaal om
gaan", vertelt Van Bommel. „Je kunt
bijvoorbeeld sneller inspelen op ac
tualiteit. Wint Feyenoord een finale,
dan heb je een paar uur later een la
ding boterhamworsten geprint met
het Feyenoordlogo. Ook de produc
tiesnelheid is belangrijk. Wanneer
we een nieuwe techniek aan fabri
kanten laten zien, is hun eerste vraag
'kan dat sneller?' Daarom werken we
veel aan het versnellen van de print
processen. Het gaat uiteindelijk om
hoe je meer geld kunt verdienen."
Natuurlijke producten zoals een
appel zijn lastig om te printen. Die
knapperige, vochtige structuur is
ontzettend ingewikkeld om na te
woensdag 17 mei 2017
GO
Roland Duong,
de nieuwsgierigste
man van Nederland,
proeft en test
producten.
Reageren? roland.duong@persgroep.nl
Druk met exa
mens? Rustig
blijven ademha
len en zorg dat
je er op tijd
klaar voor zit.
Wekkerradio
Sony ICF-C1T
Mediamarkt €33,-
Coolblue €34,95
Expert €39,95
Papermate
Flexgrip Ultra
Weststrate.nl
€1,16
123inkt.nl €1,50
Bruna €1,99
Dextro Energy
3-pak
Jumbo €1,83
AH €1,95
Plus €1,95
(prijzen excl.
eventuele
bezorgkosten)
■u
Ook last van keuzestress tijdens je
zoektocht langs internetwarenhuizen
en prijsstunters? Geld&Goed helpt
een handje, met deze week een
vergelijkend warenonderzoek van
hogedrukreinigers.
Wie aan een hogedruk-
reiniger denkt, ziet
meestal een geel appa
raat van Karcher voor
zich. De Consumenten
bond testte er 19 van
verschillende merken.
Het zal geen verrassing
zijn dat Karcher op plek
1,2,3 en 4 staat. Daarna
volgt pas een reiniger
van Nilfisk. Uit de test
blijkt wel dat je goed
moet weten wat je doet
met een hogedrukreini-
ger, want voor je het
weet help je je tuin en
terras naar de knoppen.
Door verkeerd gebruik
van het apparaat kun
nen tegels poreus wor
den en steigerplanken
'draden' trekken. Zo ont
staat een betere afzet-
plaats voor algen en
mos. Met als gevolg dat
het terras er volgend
jaar nog slechter bij ligt.
Zolang je de juiste ac
cessoires gebruikt, kan
er weinig misgaan. En
gebruik niet meteen de
dunste straal (met de
meeste kracht). Een
Bonbon
uit het lab
Cintha Rood
Voor geprint voedsel
moeten de ingrediën
ten enigszins vloeibaar
kunnen worden. Zoals
chocolade, groente- of
bonenpasta's of koek
deeg. Na het printen is
koken of bakken met
het 'printje' nog moge
lijk. TNO heeft vier tech
nieken ontwikkeld om
voeding te printen: Fuse
Deposition Modelling
(laagje op laagje uit een
injectiespuit), 3D
inkjetprinter (bolletjes-
of druppelgewijs), Se
lective Laser Sintering
(aan elkaar smelten van
laagjes poeder), en poe-
derbedprinten (vloeistof
op poeder printen).