Lekkers uan Giphcirt en meer over cle kook van- hingen ingelijst aan de muur De kookdiploma's van mijn moeder 7 co PROEVEN Gipharts e zeggen dat een mens leeft zolang er aan hem of haar wordt gedacht. Dat is een troostrijke gedachte. Ik denk nog dagelijks aan mijn moeder. Ze is alweer meer dan twintig jaar dood, al voelt dat eigenlijk veel korter. Werjrüher stirbt, ist langer tot, zeggen de Duitsers. Wie vroeg sterft, is langer dood. Dat geldt zeker voor mijn moeder, die hopelijk nog wel een tijdje dood zal zijn. Er komt een dag dat ze langer niet dan wel in mijn leven is geweest, als ik niet tenminste zelf vroegtijdig een tuintje op mijn buik krijg. Mijn moeder overleed op haar 56ste, na - goddank - een rijk, humorvol en strijdbaar bestaan. Als politica heeft ze altijd geprobeerd zich in te zetten voor zwakkeren en minderbedeelden. Het rijke van haar bestaan zat dan ook niet in financiële zaken, want daarin was mijn moeder nu juist niet fortuinlijk. Ze was veel te ten en trok haar eigen bouillons. Als ze nog had geleefd, sluit ik niet uit dat ze zich voor Heel Holland Bakt had ingeschreven - dus dat is ons wel bespaard gebleven. Speciaal voor Moederdag wilde ik voor deze rubriek een van mijn moeders gerechten eren: haar stoofschotel met lamsvlees bijvoorbeeld, of haar omelette nórvegienne, haar huzarensalade, haar biefstuk stroganoff of haar idioot lekkere tomatensoep. Paperassen Maar zoals het gaat, na mijn moeders overlijden heeft mijn zus haar recepten geconfisqueerd: een doos met aanteke ningen en vergeelde papieren. Deze paperassen kwamen terecht op zolder, en na een verhuizing in een kel der, en daarna weer op een andere plek, en na verloop van jaren kan mijn zus ze vrijgevig en hield te veel van het organiseren van feestjes en soirees. Goed eten was een onstuimig onder deel van haar leven. Mijn moeder was wat tegenwoordig een foodie wordt genoemd en destijds een gourmande heette. Ze had verschillende kookcursussen voor gevor derden gedaan en haar kookdiploma's hingen ingelijst aan de muur. Bouillons Ze walgde van zakjes, potjes en blikken, en daarom maakte ze haar eigen ragouts, patés en mayonaises. Ook bakte ze taar- niet meer vinden. Ach, misschien is dat maar beter ook. Een filosoof zei ooit dat herinneringen de wijnkelders van de geest zijn: we halen altijd de beste flessen naar boven. In mijn herinnering was de kookkunst van mijn moeder ongeëvenaard en het zou zonde zijn om die nalatenschap te ruïneren. Daarom vandaag een recept voor idioot lekkere tomatensoep van een andere moeder: mijn vrouw. 41 De moeder van Ronald Giphart was een echte 'gourmande' (tegenwoordig zouden we 'foodie' zeggen). Maar waar zijn haar recepten gebleven? 401 zaterdag 13 mei 2017 eten drinken Witte chocolade en avocado: klinkt als een droomcombi. De Amerikaanse chocolatier Compartés maakte er een reep die te bestellen is op hun site. Foto SHODYCAREMAN Wijnkelders van de geest

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 94