0
Museum
In een echte voorjaarssoep
horen Zeeuwse asperges
MARGOT
LI
17
Mijn tafelheer smakt de lippen als hij de berg
gebakken champignons oppeuzelt. Intens
paddenstoel, gelukkig niet aangerand door te
veel zout en peper. Twee sloepen friet en ge
bakken aardappels (nog deels in de schil) en
een schuit sla completeren het maal. Niks te
zeuren, of wel? Een beetje. De sla telt wel erg
veel rauwe ui. En de champignonsaus is
flauw. Bovendien rekent Marktzicht een (ex
tra) prijs voor champignons en saus. Niet veel,
maar toch..
Ook mijn portie is royaal. In dit geval betreft
het twee op de huid gebakken zeebaarsfilets
die mooi gaar zijn. Zeker niet te ver doorge
bakken. De saus van fruits de mer is gemaakt
met garnaaltjes en inktvis. In de verte proefje
de zee, maar de room domineert. Met twee
schijven citroen fris ik het vismaal op. De
Franse sauvignon blanc (herkomst verder
vaag) laat ik varen als onze vriendelijke ser
veerster een alternatief aanreikt: Zeeuwsch
Schorretje, een wijn uit Luxemburg die is sa
mengesteld op voorspraak van Johan van de
Velde van wijngoed De Kleine Schorre in
Dreischor. De blend van auxerrois en pinot
blanc is fris, met wat citrusfruit en een zilte
toets. Een koele zeebries bij het visgerecht.
Veel en prima. Een bol vanille-ijs, een wolk
slagroom en twee handen vol verse aardbeien.
Het vergt geen kookkunst, maar in zijn soort
gewoon goed.
Daar valt wat op af te dingen, want bijster com
plex koken ze er niet. Schipbreuk lijdt de bri
gade allerminst. In zijn klassieke, no-nonsense
aanpak staat de keuken als een huis.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Gelukkig woon ik vlakbij het Zeeuws Mu
seum. Ik kom er regelmatig. Zo ook van
daag, want dan opent de tentoonstelling
'Dit is Zeeland'. Hierin worden de cultuur en de
geschiedenis van Zeeland samengebracht en dat
wil ik graag zien. Als ik naar een museum ga, ben
ik meestal op zoek naar schilderijen met afbeel
dingen van eten. Dat zal u niet verbazen.
In het Zeeuws Museum hangt vanaf vandaag
weer een van mijn favorieten. Het is een schilde
rijtje van Adriaen Coorte: 'Stilleven met een
testje aardbeien, een takje kruisbessen, een met
touw bijeengebonden bos asperges en een takje
rode bessen'. Alleen al van die omschrijving word
ik blij.
Coorte was een Zeeuw, oorspronkelijk kwam
hij uit IJzendijke, dus dit werk hoort hier zeker
thuis. Het schilderij komt uit 1695 en is zeer na
tuurgetrouw nageschilderd, waardoor het water
je er bijna van in de mond loopt.
Kostten zijn schilderijtjes toen wellicht minder
dan de asperges die destijds een delicatesse wa
ren, nu kost een bos asperges een paar euro en is
deze Coorte onbetaalbaar. Een aardenwerk testje
staat erop, ook al zo'n heerlijk ouderwets woord.
Ik heb er een thuis, dus daar kunnen mooi verse
aardbeien in. En met een bos asperges erbij ga ik
mijn eigen stilleven maken. Maar dan met ansjo
vis uit de Oosterschelde. Die vormen samen met
aardbeien en asperges al jaren een menu van de
drie A's. Soms ook met een vierde A van nieuwe
Zeeuwse aardappelen. Komende weken kunnen
ze nog net samen worden gegeten. Dat is niet ge
makkelijk want alles moet wel rijp, vers en ver
krijgbaar zijn. Maar toch, ik zal de Mannen er
eens mee gaan verwennen.
Als ik naar een museum ga, ben ik meestal op zoek
naar schilderijen met afbeeldingen van eten
KOEWACHT Bij de familie De
Letter in Koewacht is het asper
geseizoen in volle gang. „Door
dat het koud was, steken we nu
niet veel kilo's", vertelt Tom de
Letter. „Maar als het warmer
wordt, komt ineens alles tegelijk.
Dat is voor ons niet goed, qua
prijs, maar voor de consument
wel", lacht hij.
In totaal hebben ze bij De Let
ter acht hectare asperges. Een
hectare levert zo'n 7.000 asper
ges per seizoen, van soepasperge
tot AA-kwaliteit. Die leveren ze
aan zestig restaurants en ook aan
consumenten in hun pas ver
bouwde winkel. „We zijn nu het
hele jaar open en verkopen te
vens andere groenten die we zelf
telen. Dat waren we niet ge
wend, maar onze klanten vinden
zelfgeteelde groenten een wel
kome aanvulling op onze asper
ges. We verkopen daarnaast
streekproducten en dat loopt
heel goed", zegt hij. „Voor Moe
derdag hebben we zelfs speciale
pakketten, met of zonder asper
ges."
Van asperges kun je een heer
lijke voorjaarssoep maken.
Neem 500 gram witte Zeeuwse
asperges en schil ze. Haal de
houtachtige onderkant eraf en
doe deze met de schillen in een
soeppan met 1,5 liter water en 2
groentebouillontabletten. Laat
20 minuten zachtjes koken en
zeef ze. Smoor een fijn gesneden
prei in 30 gram boter en voeg er
30 gram bloem en de bouillon
aan toe. Pureer alles, voeg er 125
ml slagroom bij en de klein ge
sneden asperges. Laat alles door
koken. Schep de soep in kom
men en doe er wat fijngeprakte
hardgekookte eieren en fijnge
sneden Zeeuwse achterham bij.
Lekker op Moederdag.
eindscore
BEOORDELING
zaterdag 13 mei 2017
GO
En het nagerecht?
Is Markzicht nu het beste eetcafé van Zee
land?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
11. Itlldid li
Familie De Letter in Koewacht verkoopt gedurende het sei
zoen asperges aan horeca en consumenten, foto peter nicolai
Patrick Wesdorp met zeebaarsfilet.
eetcafé