0 Museum In een echte voorjaarssoep horen Zeeuwse asperges MARGOT LI 17 Mijn tafelheer smakt de lippen als hij de berg gebakken champignons oppeuzelt. Intens paddenstoel, gelukkig niet aangerand door te veel zout en peper. Twee sloepen friet en ge bakken aardappels (nog deels in de schil) en een schuit sla completeren het maal. Niks te zeuren, of wel? Een beetje. De sla telt wel erg veel rauwe ui. En de champignonsaus is flauw. Bovendien rekent Marktzicht een (ex tra) prijs voor champignons en saus. Niet veel, maar toch.. Ook mijn portie is royaal. In dit geval betreft het twee op de huid gebakken zeebaarsfilets die mooi gaar zijn. Zeker niet te ver doorge bakken. De saus van fruits de mer is gemaakt met garnaaltjes en inktvis. In de verte proefje de zee, maar de room domineert. Met twee schijven citroen fris ik het vismaal op. De Franse sauvignon blanc (herkomst verder vaag) laat ik varen als onze vriendelijke ser veerster een alternatief aanreikt: Zeeuwsch Schorretje, een wijn uit Luxemburg die is sa mengesteld op voorspraak van Johan van de Velde van wijngoed De Kleine Schorre in Dreischor. De blend van auxerrois en pinot blanc is fris, met wat citrusfruit en een zilte toets. Een koele zeebries bij het visgerecht. Veel en prima. Een bol vanille-ijs, een wolk slagroom en twee handen vol verse aardbeien. Het vergt geen kookkunst, maar in zijn soort gewoon goed. Daar valt wat op af te dingen, want bijster com plex koken ze er niet. Schipbreuk lijdt de bri gade allerminst. In zijn klassieke, no-nonsense aanpak staat de keuken als een huis. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Gelukkig woon ik vlakbij het Zeeuws Mu seum. Ik kom er regelmatig. Zo ook van daag, want dan opent de tentoonstelling 'Dit is Zeeland'. Hierin worden de cultuur en de geschiedenis van Zeeland samengebracht en dat wil ik graag zien. Als ik naar een museum ga, ben ik meestal op zoek naar schilderijen met afbeel dingen van eten. Dat zal u niet verbazen. In het Zeeuws Museum hangt vanaf vandaag weer een van mijn favorieten. Het is een schilde rijtje van Adriaen Coorte: 'Stilleven met een testje aardbeien, een takje kruisbessen, een met touw bijeengebonden bos asperges en een takje rode bessen'. Alleen al van die omschrijving word ik blij. Coorte was een Zeeuw, oorspronkelijk kwam hij uit IJzendijke, dus dit werk hoort hier zeker thuis. Het schilderij komt uit 1695 en is zeer na tuurgetrouw nageschilderd, waardoor het water je er bijna van in de mond loopt. Kostten zijn schilderijtjes toen wellicht minder dan de asperges die destijds een delicatesse wa ren, nu kost een bos asperges een paar euro en is deze Coorte onbetaalbaar. Een aardenwerk testje staat erop, ook al zo'n heerlijk ouderwets woord. Ik heb er een thuis, dus daar kunnen mooi verse aardbeien in. En met een bos asperges erbij ga ik mijn eigen stilleven maken. Maar dan met ansjo vis uit de Oosterschelde. Die vormen samen met aardbeien en asperges al jaren een menu van de drie A's. Soms ook met een vierde A van nieuwe Zeeuwse aardappelen. Komende weken kunnen ze nog net samen worden gegeten. Dat is niet ge makkelijk want alles moet wel rijp, vers en ver krijgbaar zijn. Maar toch, ik zal de Mannen er eens mee gaan verwennen. Als ik naar een museum ga, ben ik meestal op zoek naar schilderijen met afbeeldingen van eten KOEWACHT Bij de familie De Letter in Koewacht is het asper geseizoen in volle gang. „Door dat het koud was, steken we nu niet veel kilo's", vertelt Tom de Letter. „Maar als het warmer wordt, komt ineens alles tegelijk. Dat is voor ons niet goed, qua prijs, maar voor de consument wel", lacht hij. In totaal hebben ze bij De Let ter acht hectare asperges. Een hectare levert zo'n 7.000 asper ges per seizoen, van soepasperge tot AA-kwaliteit. Die leveren ze aan zestig restaurants en ook aan consumenten in hun pas ver bouwde winkel. „We zijn nu het hele jaar open en verkopen te vens andere groenten die we zelf telen. Dat waren we niet ge wend, maar onze klanten vinden zelfgeteelde groenten een wel kome aanvulling op onze asper ges. We verkopen daarnaast streekproducten en dat loopt heel goed", zegt hij. „Voor Moe derdag hebben we zelfs speciale pakketten, met of zonder asper ges." Van asperges kun je een heer lijke voorjaarssoep maken. Neem 500 gram witte Zeeuwse asperges en schil ze. Haal de houtachtige onderkant eraf en doe deze met de schillen in een soeppan met 1,5 liter water en 2 groentebouillontabletten. Laat 20 minuten zachtjes koken en zeef ze. Smoor een fijn gesneden prei in 30 gram boter en voeg er 30 gram bloem en de bouillon aan toe. Pureer alles, voeg er 125 ml slagroom bij en de klein ge sneden asperges. Laat alles door koken. Schep de soep in kom men en doe er wat fijngeprakte hardgekookte eieren en fijnge sneden Zeeuwse achterham bij. Lekker op Moederdag. eindscore BEOORDELING zaterdag 13 mei 2017 GO En het nagerecht? Is Markzicht nu het beste eetcafé van Zee land? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) 11. Itlldid li Familie De Letter in Koewacht verkoopt gedurende het sei zoen asperges aan horeca en consumenten, foto peter nicolai Patrick Wesdorp met zeebaarsfilet. eetcafé

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52