16 WEE Marktzicht in Zierikzee is het beste eetcafé van Zeeland, althans volgens RTL4. We nemen de proef op de som. ETEN EETCAFÉ MARKTZICHT, ZIERIKZEE Als er nóg een medaille moet wor den opgespeld, is het wel voor de bruinste kroeg van onze provin cie. Dat mag u letterlijk nemen. Het is hout wat de klok slaat. Een timmerman moet hier goud hebben verdiend. Goed, de historische plafondbalken zijn os- senbloedrood gekwast. De bar, de Franse bi- strokrukken en dito stoelen variëren net als de vloer van licht- tot donkerbruin. Van hekjes met smeedwerk houden ze hier ook. Boven de bar bungelen bierpullen aan het plafond. Veel bruiner wordt het niet. Dat Eetcafé Marktzicht huist aan het Haven plein, steken ze niet onder stoelen of banken. Talloze scheepsmodellen - van galjoen tot klipper - verhalen van de band van Zierikzee met de zee. Messing patrijspoorten leuken de - jawel - houten lambrisering op. Op de eerste verdieping, zichtbaar door andermaal een ba lustrade, staat een piraat (Captain Sparrow?) aan een uit de kluiten gewassen stuurwiel. Een heuse telegraaf flankeert de ijzig kalme schavuit. Zo lijkt het alsof je op de filmset van Pirates of the Caribbean bent aangespoeld. De menukaart sluit aan bij al die hints naar de zeven zeeën. De gerechten zijn afgedrukt op zogenaamd gerafeld en aangebrand papier. Alsof het VOC-documenten betreft. Net zoals de kaart verwijst naar de glorie van onze zee vaarthelden, zo klassiek zijn ook de gerechten. Veel vis, lekker rechttoe rechtaan. Biefstuk en spareribs. Die zijn een hit hier, vertellen re- views op eetwebsites. Nou ja, we kennen heel veel Zeeuwse restau rants in dezelfde prijsklasse. Een aantal kookt geraffineerder, maar de voorgerechten van Marktzicht zijn geen straf voor de tong. De bouillabaisse is echt lekker. Het soepje bevat veel groenten (paprika, ui, wortel) en is over wegend gevuld met keurig gegaarde zalm. De bouillabaisse gaat vergezeld van twee schaal tjes, eentje gevuld met rouille en eentje met vlokken Parmezaan. Rouille, een gepeperde knoflookmayonaise, krijg je in de Provence vaak bij je vissoep geserveerd. Marktzicht kent zijn klassiekers. De rouille is trouwens fijn: weinig knoflook, niet te veel peper, met vooral een smaak van zoete mosterd. Op het bord van mijn tafelheer ook geen fratsen: een spies met gegrilde gamba's, verge zeld van een salsa van tomaat, komkommer en sambal. Ik druk mijn vinger op één van de schaaldiertjes. Hij veert nog voldoende mee. Geen rubberen vis dus. Een hapje bevestigt dat. Ook de salsa krijgt een veer op de piraten- hoed, want ondanks de sambal, ontstaat er geen binnenbrand. Terwijl we heen en weer wiegen op een rag fijn reggaedeuntje, arriveren de hoofdgerech ten. Een steak waarvan de oogballen van ie dere carnivoor naar buiten ploppen. De ge grilde bief is mooi roodroze en mals als boter. HET MENU WAAR REKENING zaterdag 13 mei 2017 A Rosanne Bezemer serveert de gasten op het terras van Marktzicht. fotos dirk jan gjeltema Geen flauwekul in het beste Frank Balkenende Vertel, heeft RTL4 gelijk? Houden ze dat niveau vast? Los van een broodplankje zijn de tomaten- en ui ensoep het goed koopste voorge recht (5,75). De hoofdgerechten beginnen bij 14,75 (kabeljauw, stoof potje, kipsaté) en lopen op tot 24,50 euro (ribeye). Naast vis en vlees biedt Marktzicht een vegetarisch menu, met drie voor- (vanaf 5,50 euro) en drie hoofdgerechten (vanaf 12,50). Voor sauzen en groen ten wordt soms extra gerekend. (1,75 tot 3 euro). Eetcafe Marktzicht Havenplein 12 2 tonic 5,20 1 bruiswater 2,40 1 witte wijn 5,10 1 gambaspies 7,90 1 bouillabaisse 7,25 1 champignonsaus 1,75 1 gebakken champignons 2,00 1 gegrilde biefstuk 17,95 1 zeebaarsfilet 16,75 2 dessert ijs met aardbeien 15,50 TOTAAL: 81,80

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 51