16 WEE
Marktzicht in
Zierikzee is het
beste eetcafé
van Zeeland,
althans volgens
RTL4. We nemen
de proef op de
som.
ETEN EETCAFÉ MARKTZICHT, ZIERIKZEE
Als er nóg een medaille moet wor
den opgespeld, is het wel voor de
bruinste kroeg van onze provin
cie. Dat mag u letterlijk nemen.
Het is hout wat de klok slaat. Een
timmerman moet hier goud hebben verdiend.
Goed, de historische plafondbalken zijn os-
senbloedrood gekwast. De bar, de Franse bi-
strokrukken en dito stoelen variëren net als de
vloer van licht- tot donkerbruin. Van hekjes
met smeedwerk houden ze hier ook. Boven de
bar bungelen bierpullen aan het plafond. Veel
bruiner wordt het niet.
Dat Eetcafé Marktzicht huist aan het Haven
plein, steken ze niet onder stoelen of banken.
Talloze scheepsmodellen - van galjoen tot
klipper - verhalen van de band van Zierikzee
met de zee. Messing patrijspoorten leuken de
- jawel - houten lambrisering op. Op de eerste
verdieping, zichtbaar door andermaal een ba
lustrade, staat een piraat (Captain Sparrow?)
aan een uit de kluiten gewassen stuurwiel.
Een heuse telegraaf flankeert de ijzig kalme
schavuit. Zo lijkt het alsof je op de filmset van
Pirates of the Caribbean bent aangespoeld.
De menukaart sluit aan bij al die hints naar
de zeven zeeën. De gerechten zijn afgedrukt
op zogenaamd gerafeld en aangebrand papier.
Alsof het VOC-documenten betreft. Net zoals
de kaart verwijst naar de glorie van onze zee
vaarthelden, zo klassiek zijn ook de gerechten.
Veel vis, lekker rechttoe rechtaan. Biefstuk en
spareribs. Die zijn een hit hier, vertellen re-
views op eetwebsites.
Nou ja, we kennen heel veel Zeeuwse restau
rants in dezelfde prijsklasse. Een aantal kookt
geraffineerder, maar de voorgerechten van
Marktzicht zijn geen straf voor de tong. De
bouillabaisse is echt lekker. Het soepje bevat
veel groenten (paprika, ui, wortel) en is over
wegend gevuld met keurig gegaarde zalm. De
bouillabaisse gaat vergezeld van twee schaal
tjes, eentje gevuld met rouille en eentje met
vlokken Parmezaan. Rouille, een gepeperde
knoflookmayonaise, krijg je in de Provence
vaak bij je vissoep geserveerd. Marktzicht kent
zijn klassiekers. De rouille is trouwens fijn:
weinig knoflook, niet te veel peper, met vooral
een smaak van zoete mosterd.
Op het bord van mijn tafelheer ook geen
fratsen: een spies met gegrilde gamba's, verge
zeld van een salsa van tomaat, komkommer en
sambal. Ik druk mijn vinger op één van de
schaaldiertjes. Hij veert nog voldoende mee.
Geen rubberen vis dus. Een hapje bevestigt
dat. Ook de salsa krijgt een veer op de piraten-
hoed, want ondanks de sambal, ontstaat er
geen binnenbrand.
Terwijl we heen en weer wiegen op een rag
fijn reggaedeuntje, arriveren de hoofdgerech
ten. Een steak waarvan de oogballen van ie
dere carnivoor naar buiten ploppen. De ge
grilde bief is mooi roodroze en mals als boter.
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 13 mei 2017
A Rosanne Bezemer serveert de gasten op het terras van Marktzicht. fotos dirk jan gjeltema
Geen flauwekul in het beste
Frank Balkenende
Vertel, heeft RTL4 gelijk?
Houden ze dat niveau vast?
Los van een
broodplankje zijn
de tomaten- en ui
ensoep het goed
koopste voorge
recht (5,75). De
hoofdgerechten
beginnen bij 14,75
(kabeljauw, stoof
potje, kipsaté) en
lopen op tot 24,50
euro (ribeye).
Naast vis en vlees
biedt Marktzicht
een vegetarisch
menu, met drie
voor- (vanaf 5,50
euro) en drie
hoofdgerechten
(vanaf 12,50). Voor
sauzen en groen
ten wordt soms
extra gerekend.
(1,75 tot 3 euro).
Eetcafe Marktzicht
Havenplein 12
2 tonic
5,20
1 bruiswater
2,40
1 witte wijn
5,10
1 gambaspies
7,90
1 bouillabaisse
7,25
1 champignonsaus
1,75
1 gebakken champignons
2,00
1 gegrilde biefstuk
17,95
1 zeebaarsfilet
16,75
2 dessert ijs met aardbeien
15,50
TOTAAL:
81,80