I 'Zeeuwen vluchtten voor het water en wij voor de oorlog' 7 AUBERGINETEELT SUCCESBEDRIJF IN 00STERLAND Grote kans dat de president van de Verenigde Staten in sterrenrestau rants van New York gerechten krijgt voorgeschoteld met daarin aubergines uit Oosterland. En die kans wordt alleen maar groter. 'v Lasagne van aubergines Het land van de buur man komt maar één keer te koop. Dus aar zelde Pleun van Duijn geen moment toen zijn buurman een paar jaar geleden aangaf te willen stoppen met zijn plantenkwekerij. Die grond zou vast nog wel eens van pas komen. Dat moment is nu aangebroken. Want het gaat goed met de au bergineteler. Ruim tweeënhalf miljoen kilo van de vezelrijke vruchtgroenten verlaten jaarlijks de Oosterlandse loodsen. Naar on der meer Duitsland, naar Engeland, Scandinavië, Rusland en Amerika. Daar belanden de aubergines op borden in sterrenrestaurants. Bijna vier hectare gebruikt Van Duijn nu aan de Ringweg. Daar komt 2,8 hectare bij. Samen met zijn broers lan en Rob, die aubergi nes kweken in Terneuzen en Steenbergen, heeft hij nu al een kwart van de Nederlandse aubergi- nemarkt in handen. De gebroeders hebben samen 25 van de 100 lande lijke auberginehectares in handen. En dat allemaal omdat vader Wim 30 jaar geleden zo slim was om zich te gaan richten op één pro- duet waarmee hij zich kon onder scheiden. Met de komst van gastar beiders uit Turkije, Marokko en Griekenland en de ontdekking van de aubergine door Nederlanders die op vakantie gingen in de medi terrane landen, zag hij een markt in de paarse eierplant. Hij kreeg gelijk: zijn zoons zijn nu de grootste au berginetelers van het land. Maar om dat vol te houden, moe ten ze blijven moderniseren. „Onze grootste concurrent is Spanje, die vooral in de winter teelt en daar mee ons gat vult, maar die soms ook de markt kapot maakt met dumpprijzen. Onze kostprijs moet dus omlaag en dat kan alleen door nog efficiënter te gaan werken. Ook We exporteren naar onder meer Duitsland, Engeland, Scandinavië, Rusland en Amerika zoeken we naar een manier om ons bedrijf volledig energieneutraal te maken. Biologisch zijn we nog niet. Als er een rupsenplaag uitbreekt, heb ik toch echt bestrijdingsmid delen nodig om te corrigeren. Maar dat hoeft niet elk jaar zo te zijn." Zes soorten aubergines kweekt Pleun van Duijn in Oosterland. Ge wone aubergines, graffiti-aubergi nes, witte aubergines, bolaubergi- nes en mini-grafïïti-aubergines. En er is nog een rijtje experimenten. Jean-Paul Tekadioma laat kleine paarse bolletjes zien. „Dit zijn Afri kaanse. De allerlekkerste, als je het mij vraagt." Maar ja, Jean-Paul komt uit Afrika. Uit Congo, om precies te zijn. „Meer dan twintig jaar gele den ben ik naar Nederland ge vlucht en meer dan tien jaar werk ik hier. Nu ben ik de planten aan het indraaien, maar ik pluk ook au bergines en soms help ik met in pakken. Het is leuk werk. De meeste mensen werken hier lang. Gerard al twintig jaar. Het is fijn om bij een gezond bedrijf te wer ken." Als je het netjes vraagt, krijg je als werknemer ook aubergines mee naar huis. Dat doet Jean-Paul met enige regelmaat. „Ik eet ze graag. Meestal bereid ik ze op Afrikaanse wijze: ik kook ze lang, met palmolie en dan doe ik er gedroogde vis bij. Dat eet ik met rijst. Het is heerlijk. Met aubergines kun je heel veel kanten op. In Afrika weten ze dat al lang." In Nederland beginnen ze dat ook door te krijgen. Zelfs het stalletje aan de Ringweg in Ooster land, met drie aubergines voor een euro, is bijna elke dag leeg. De drie echtparen en elf jonge mannen - allemaal goed opgeleid - wonen nog maar kort op Schou- wen-Duiveland. Als ze over een tijdje de participatieverklaring te kenen, hebben zij kennis geno men van de Nederlandse normen, waarden en wetten. In het Waters noodmuseum leren ze over de lo kale historie, waarbij het Poly goonjournaal van februari 1953 al meteen indruk maakt. Er wordt hoorbaar gezucht bij de zwart- witbeelden van ingestorte huizen en gezinnen die in de vrieskou worden geëvacueerd. „We moeten weten van het lij den van de Nederlanders", zegt de 26-jarige Juan Alhajy een half uurtje later in de koffiecorner van het museum. „Als we dit zien, voe len we de pijn ook. Iedereen werkt mee om de kinderen te redden." Meer overeenkomst met zijn eigen situatie ziet Alhajy ook wel. „Ja, jullie waren op de vlucht voor het water. In mijn land vluchten men sen al bijna vijfjaar voor de oor log." Om er somber aan toe te voe gen: „De natuur kun je niet con troleren. Bij ons gaat het om de re gering." De begeleiding van statushou ders en de workshop Participatie verklaring worden verzorgd door Vluchtelingenwerk Schouwen- Duiveland. Het gemeentebestuur biedt deze organisatie telkens jaar contracten aan, maar heeft daarbij de intentie op lange termijn sa men te werken. zaterdag 13 mei 2017 SD Met aubergines kun je veel kanten op Wendy Wagenmakers Oosterland Jean-Paul Tekadioma draait aubergineplanten in, plukt de vruchtgroenten en helpt ze soms inpakken. Al meer dan tien jaar. foto marieke mandemaker - Pleun van Duijn Recept van Jeannet van Duijn voor lasagne van aubergines. Ingrediënten: 3 aubergines, 100 ml olijfolie, 3 sjalotjes, 200 gram gemengde noten, 4 sneetjes verkruimeld brood, 400 ml crème fraïche, 12 zon gedroogde tomaten, mes puntje paprikapoeder, peper en zout. Snijd de aubergines in dunne plakken, bestrijk ze met olijf olie en rooster ze twee minu ten per kant in een hete pan. Verhit olijfolie, snij sjalotjes fijn en bak ze in de pan. Snij de noten grof en schep ze samen met de broodkruimels en het paprikapoeder door de pan. Twee minuten roerbakken. Leg een laagje aubergines in een schaal, bestrooi ze met peper en zout en bestrijk ze met crème fraïche. Leg daar het noten-broodmengsel op en dan de tomaatjes. Herhaal tot alles op is en eindig met aubergines. Garneer met to- matenreepjes. Eet smakelijk! Een groep van zeventien Sy- riërs en Irakezen maakte giste ren een excursie naar het Wa tersnoodmuseum. De groep volgt een workshop op weg naar de participatieverklaring. Ton van den Nouweland Ouwerkerk Een groep Syriërs en Irakezen leert in het Watersnoodmuseum over de geschiedenis van Schouwen-Duiveland. foto marieke mandemaker

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 122