16 WEE
Dineren op een
plek die qua
gastvrijheid
teruggaat tot
1533, dat is uniek
te noemen. De
Campveerse
Toren is
indrukwekkend,
de smaakcom
binaties niet altijd.
ETEN CAMPVEERSE TOREN IN VEERE
Alleen die wenteltrap naar boven
al. Stenen traptreden, uitgesle
ten door eeuwen aan bezoekers.
Nescio was te gast, de Tijl Uilen
spiegel is hier geschreven. Op de
kaart staan regionale producten van zee, vee
en veld, gepresenteerd door de Vlaamse chef
Xavier Aelterman. Voor het bestellen lezen we
nog het bruidsmenu van Willem van Oranje
en Charlotte de Bourbon: lamsvlees, fazanten,
twee pauwen.
We zitten prinsheerlijk in de voorname eet
zaal. Het Veerse Meer, vazen vol tulpen, intri
gerende schilderijen. Een drietal hapjes komt
op tafel: schuimige cappuccino van tomaat,
humus met een scherf gedroogde serrano-
ham, blokjes pannacotta van aspergenat. Alles
helaas nogal vlak en voorzichtig van smaak.
Gelukkig is er ook desembrood met boter en
olie. Vanwege mijn notenallergie komt ser
veerster Astrid nog een extra wit broodje
brengen.
HET MENU
Mijn tafeldame bestelde als aperitief rode
wijn en krijgt ook een anoniem glaasje rood,
zonder uitleg. Het blijkt Reja Tempranillo,
zonnig fruit met vanille. Ik wil graag een
glaasje passend wit, voor straks bij het voorge
recht. Twee keer moet ik erom vragen, hij ver
schijnt ook dubbel op de rekening. Biologi
sche Chardonnay uit de Pays d'Oc: Domaine
Py, fruitig en verrassend strak en fris. Het
glaasje arriveert precies op het moment dat ik
de laatste visblokjes uit het voorgerecht veror
ber: kort gegaarde roze makreel en zachte
inktvisstukjes tussen blaadjes rucola en mos
terdsla. Fijne smaakmaker is ponzu, Japanse
dressing met rijstwijn, rijstazijn, citrus en bo-
nita(gefermenteerde tonijnflakes). Dat Ja
panse delicate gaat mooi samen met komkom
merlinten en avocadopartjes.
Mijn moestuinierende tafeldame denkt dat
de tere gele bloempjes die van broccoli zijn. In
de kom vinden we ook zwarte brosse hom
pjes: kroepoek van intvisinkt. Ze ogen een
beetje gek. Geblakerde naaktslakken, is mijn
eerste associatie, misschien omdat mijn hoofd
WAAR
nog bij die moestuin zit. Abstracte slowjazz
vult de toren. Muziek die zowel de oren als de
ogen erg loom maakt. De klandizie vanavond
lijkt gefortuneerd, veelal boven de zestig en
fervent fan van zware parfums. Lieve mede
gast, zou het niet aardig zijn als je daadwerke
lijk kunt ruiken en proeven wat je bestelt?
Door gewoon wat minder deciliters parfum
op te doen?
Het hoofdgerecht zit onder een cloche en
dat vinden we zeer attent. Als-ie feestelijk
wordt opgelicht, willen we het liefst vol boven
het bord gaan hangen om de geuren diep te
kunnen inhaleren. Prachtig gebraden lams
vlees, velden van aromatische tijm. Het piep
jonge lam is van slagerij Van Zuidland: malse
filetlapjes, een ribbetje van een rack. De
groente is al net zo verleidelijk: gepofte cher
rytomaatjes, zachte koolreepjes en lente-ui.
Beetgare asperges in hapklare stukken, zilte
aardappelpartjes, boterzacht. Onder het lam
liggen nog meer aardappeltjes en asperges ver
stopt, die zich net iets langer hebben volgezo
gen met de kruidige lamsjus. Verrukt prikken
REKENING
zaterdag 6 mei 2017
GO
Arjan Hoef kens serveert de klanten, foto ruben oreel
Lamsvlees met
asperges.
Bedwelmd door parfum, lam
Marloes Matthijssen
De Campveerse
Toren heeft een
Bib Gourmand
menu (3 gangen 37
euro) en een Culi
nair Torenmenu (3
gangen 49 euro,
extra gang 10
euro). Een kreef
tenmenu (3 gangen
59,50 euro), met
o.a een combi van
Oosterschelde-
kreeft, zeewier
brood en gemari
neerde meloen.
A la carte o.a. gan
zenlever met sa
lade en brioche (22
euro), fruits de mer
(42 euro) of bouilla
baisse van Noord
zeevis (19 of 35
euro).
Campveerse Toren
Kaai 2
2 Culinair Torenmenu
98,00
1 San Pellegrino
5,50
1 Chardonnay
7,00
2 Tempranillo
12,00
Cappuccino
3,65
Koffie
3,50
TOTAAL:
129,65