21%
€23
10
€20
65%
'Wie onze dienst eenmaal heeft
gebruikt, haakt nooit meer af'
historie
De
van
Takeaway.com
2000
thuisbezorgd.nl vietnammm.com
pizza.pt pizza.fr pizza.lu take
Tijdens een feestje probeerde Jitse Groen via
internet eten te bestellen. Dat bleek toen, in
1999, nog niet te kunnen. Hij liet meteen de
domeinnaam Thuisbezorgd.nl registreren.
„Nou... Het idee om bezorgrestaurants samen
te brengen op één site was op zich goed,
maar achteraf bezien helemaal niet zo origi
neel. We hadden in Nederland 20 concurren
ten, dus alleen al in Nederland hadden 20
mensen hetzelfde idee gehad als ik. Laat
staan wereldwijd. Uiteindelijk bleven we in
de Benelux over met Just Eat, een Deens
bedrijf. In 2016 hebben we hier de etenbestel-
sites van Just Eat overgenomen. De eerste
twee jaar had ik geen personeel en de eerste
zeven jaar ging het bedrijf nog nergens
naartoe. Die ietwat romantische ontstaans
geschiedenis heeft ook weinig meer te maken
met de werkelijkheid van vandaag, waarin
Takeaway.com beursgenoteerd is. Het bedrijf
is in de loop der jaren steeds losser komen te
staan van mij als persoon. Voor mij zou het
niet zo leuk zijn hier niet meer rond te lopen,
maar met het bedrijf zou het waarschijnlijk
wel goed komen."
„Ha, zoals Elon Musk? Lijkt me vrij ingewik
keld. Ik heb toevallig iets gekozen wat door
veel mensen wordt gebruikt. Ik zou wel een
ander bedrijf kunnen oprichten en leiden,
maar waarschijnlijk niet een bedrijf met zo
veel impact. Al is het wel makkelijker als je
meer middelen tot je beschikking hebt. Ik zeg
altijd: als je 1 miljoen euro investeert in een
glas water, zal dat glas water uiteindelijk wel
meer waard zijn."
Hoe steekt het businessmodel van
Takeaway.com precies in elkaar?
„Wij zijn eigenlijk een berichtenservice. Wij
sturen bestellingen door naar bij ons aange
sloten restaurants. De commissie bedraagt
ongeveer 11 procent. Wij lossen geen funda
menteel probleem op voor onze klanten.
Je kunt natuurlijk ook gewoon naar een
restaurant bellen om je bestelling door te
geven. En veel mensen doen dat ook nog
steeds. Weet je waarom? Omdat het telefoon
nummer nog altijd groot op de folder staat.
Maar via ons gaat het wel sneller. Het voor
deel van ons businessmodel is dat klanten
altijd terugkomen. Als mensen eenmaal een
keer van onze dienst gebruik hebben ge
maakt, zien wij nooit dat ze afhaken en weer
gaan bellen. Wij moeten dus mensen zien te
bereiken en hen uitleggen dat het toch wel
handig is via internet te bestellen. Het geld
dat we uitgeven aan marketing, geven we dus
uit om klanten binnen te halen. Het is een
langzaam proces, ook al gaat het met hon
derdduizenden nieuwe klanten per maand."
De concurrenten uit de begindagen hebben
het minder ver geschopt.
„Wij hebben een aantal beslissingen geno
men die goed uitpakten. Bijvoorbeeld om er
jarenlang tijd, geld en energie in te steken,
terwijl het eigenlijk niet rendeerde. Ik hoor
vooral in Nederland mensen zeggen: 'Ja, dat
heb ik ook bedacht.' Maar iedereen kan iets
bedenken. Alleen moet je daarna een paar
jaar keihard werken om je idee van de grond
te krijgen. Dat realiseren maar weinig
van de Nederlanders
bestelt weleens via
Thuisbezorgd.nl
kostte een aandeel
Takeaway.com bij de
introductie (nu €30)
landen beslaat
het werkterrein
van Takeaway.com:
negen Europese
landen en Vietnam
is het gemiddelde
bedrag van een order
van de bestellingen gaat
via de smartphone
Een tamelijk brilant idee, kunnen we wel
vaststellen in 2017.
Dan zou u uw handen vrij hebben om het
kunstje nog een keer te doen.
12 I DE ONDERNEMER I ZATERDAG 6 MEI 2017
Jitse Groen bedenkt
thuisbezorgd.nl, een site
waarop je eten kunt bestellen
bij bezorgrestaurants.
De site gaat live. Als hij
restaurateurs probeert te interesseren
in deelname, moet Jitse Groen
uitleggen wat het internet is. 4