Op YouTube slaan tientallen bijna pornografische
filmpjes waarop noedels worden getrokken
PROEVEN
Lekkers van Giphart en meer over de kook
Gipharts
Een jaar of tien geleden deden
Chinese archeologen in de
provincie Qinghai een opmer
kelijke ontdekking: ongeveer
vierduizend jaar geleden werd
een gebied in de buurt van de huidige
stad Lajia bedolven onder een 3 meter
dikke laag modder. Net als in Pompei'
werden de bewoners geconserveerd voor
het nageslacht. Door de vondst konden
Chinese onderzoekers veel leren over het
dagelijks leven van duizenden jaren gele
den. Ze vonden een pot van aardewerk
waarin nog noedels zaten, precies zoals
wij die kennen. De pastaslierten waren
3 millimeter dik en sommige maten meer
dan een halve meter. Het zijn de oudste
bekende noedels van de wereld.
Ik kan smullen van zo'n bericht. Dat
komt ook doordat ik groot liefhebber
ben van een gerecht dat stormenderwijs
Nederland al een paar jaar aan het verove
ren is: ramen.
Ofwel Japanse
noedelsoep. Wat
bij ons een patatje mayonaise,
speciaal of pindasaus is, is in Japan
een kom ramen met een keur aan top
pings.
De basis is altijd een geurende bouillon
waar de smaak vanaf spat. Hierin drijven
gemarineerde speklapjes, vis, veel groen
ten en natuurlijk noedels, die traditioneel
met de hand worden getrokken (op You-
Tube staan tientallen bijna pornografi
sche filmpjes hoe dat wordt gedaan).
In een goeie ramen drijft ook altijd een
zeer zacht gekookt ei, dat door de hete
bouillon nog nagaart.
Japanners eten het gerecht bij het
ontbijt, bij de lunch, bij het diner,
tussendoor, onderweg, thuis, in bars,
overal, altijd.
Ramen is ook in Amerika mateloos
populair en in ons land zijn er inmiddels
al verschillende ramenbars, noedelkarren
en ramenrestaurants. Het is mijn voor
spelling dat ramen over tien jaar net zo
geliefd is als taco, Turkse pizza of ham
burger.
Amechtig
Ik at mijn eerste echte bak dampende
ramen in Californië, bij een foodtruck
op een plein. De menukaart toonde vele
verschillende soorten.
Omdat ik geen idee had waaruit ik
moest kiezen, wees ik als een echte toe
rist op de ramen die een andere klant
amechtig stond op te slurpen. Hij deed
dat met stokjes, zoals het hoort.
De ramen die voor mij in de foodtruck
werd bereid - met zachtgegaard spek,
groene bonen, paksoi en een gemarine
erd ei - veranderde mijn leven. Dat
klinkt ongetwijfeld hoogdravend en
potsierlijk, maar dat is nu eenmaal de
uitwerking van ramen. Er is een eenvou
dige reden waarom het Japanse noedel
gerecht de wereld aan het veroveren is:
ramen is de heroïne onder de soepen:
al na één kom ben je voor je leven
verslaafd .41
Mag Ronald Giphart een voorspelling doen? Let op:
over tien jaar is Japanse noedelsoep in Nederland
net zo geliefd als taco, hamburger en Turkse pizza.
401 zaterdag 29 april 2017
eten drinker
Waterbuffelmelk ken je vast
van de romige mozzarella die
W ervan wordt gemaakt. In het
ligt nu ook buffelyoghurt.
Foto SHODYCAREMAN
Verslaafd
aan ramen