Op YouTube slaan tientallen bijna pornografische filmpjes waarop noedels worden getrokken PROEVEN Lekkers van Giphart en meer over de kook Gipharts Een jaar of tien geleden deden Chinese archeologen in de provincie Qinghai een opmer kelijke ontdekking: ongeveer vierduizend jaar geleden werd een gebied in de buurt van de huidige stad Lajia bedolven onder een 3 meter dikke laag modder. Net als in Pompei' werden de bewoners geconserveerd voor het nageslacht. Door de vondst konden Chinese onderzoekers veel leren over het dagelijks leven van duizenden jaren gele den. Ze vonden een pot van aardewerk waarin nog noedels zaten, precies zoals wij die kennen. De pastaslierten waren 3 millimeter dik en sommige maten meer dan een halve meter. Het zijn de oudste bekende noedels van de wereld. Ik kan smullen van zo'n bericht. Dat komt ook doordat ik groot liefhebber ben van een gerecht dat stormenderwijs Nederland al een paar jaar aan het verove ren is: ramen. Ofwel Japanse noedelsoep. Wat bij ons een patatje mayonaise, speciaal of pindasaus is, is in Japan een kom ramen met een keur aan top pings. De basis is altijd een geurende bouillon waar de smaak vanaf spat. Hierin drijven gemarineerde speklapjes, vis, veel groen ten en natuurlijk noedels, die traditioneel met de hand worden getrokken (op You- Tube staan tientallen bijna pornografi sche filmpjes hoe dat wordt gedaan). In een goeie ramen drijft ook altijd een zeer zacht gekookt ei, dat door de hete bouillon nog nagaart. Japanners eten het gerecht bij het ontbijt, bij de lunch, bij het diner, tussendoor, onderweg, thuis, in bars, overal, altijd. Ramen is ook in Amerika mateloos populair en in ons land zijn er inmiddels al verschillende ramenbars, noedelkarren en ramenrestaurants. Het is mijn voor spelling dat ramen over tien jaar net zo geliefd is als taco, Turkse pizza of ham burger. Amechtig Ik at mijn eerste echte bak dampende ramen in Californië, bij een foodtruck op een plein. De menukaart toonde vele verschillende soorten. Omdat ik geen idee had waaruit ik moest kiezen, wees ik als een echte toe rist op de ramen die een andere klant amechtig stond op te slurpen. Hij deed dat met stokjes, zoals het hoort. De ramen die voor mij in de foodtruck werd bereid - met zachtgegaard spek, groene bonen, paksoi en een gemarine erd ei - veranderde mijn leven. Dat klinkt ongetwijfeld hoogdravend en potsierlijk, maar dat is nu eenmaal de uitwerking van ramen. Er is een eenvou dige reden waarom het Japanse noedel gerecht de wereld aan het veroveren is: ramen is de heroïne onder de soepen: al na één kom ben je voor je leven verslaafd .41 Mag Ronald Giphart een voorspelling doen? Let op: over tien jaar is Japanse noedelsoep in Nederland net zo geliefd als taco, hamburger en Turkse pizza. 401 zaterdag 29 april 2017 eten drinker Waterbuffelmelk ken je vast van de romige mozzarella die W ervan wordt gemaakt. In het ligt nu ook buffelyoghurt. Foto SHODYCAREMAN Verslaafd aan ramen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 97