O
O
0
Koningin
Westkapellenaren weten ze te
vinden: Noordzeekrabben
MARGOT
17
MMijn oma was ook een soort van koningin, maar dan
van haar huishouden en haar groentewinkel
nalen. Na wat pulken signaleren we er een paar.
Hulde ook voor de mosterdmayo. Dat fijne
zuurtje erin doet het goed.
Dat dachten we ook. De Belgische bierstoverij
arriveert met een hoedje van bladerdeeg en een
bakje appelchutney. De serveerster zet er een
schaaltje 'oerfriet' bij. Dat is smakelijke friet,
waarvan een deel ongeschild is. Mijn tafelheer
looft de stoverij, die ook wat groenten (onder
meer wortel) bevat. Het draadjesvlees is mals
en smaakvol, met de juiste dosering kruiderij.
Er mag misschien iets meer saus, danwel vocht
bij. De Cappelletti Prosciutto is één van de
duurste gerechten op de kaart. Verse pasta met
gedroogde ham, Parmezaanse kaas, pijnboom
pitten en een saus van basilicum en paprika.
Voor mijn neus verschijnt een kolossaal bord.
De gedroogde ham is bovenop de deegwaar ge
drapeerd. De pasta - die oogt als tortellini uit de
supermarkt - is te hard, de vulling ondefinieer
baar. Omdat de saus kennelijk op de bon was,
vermoeit dit bord. Ik laat de helft liggen, want
wat heeft het voor zin als je je door de rijstebrij
berg heen moet eten als Luilekkerland nooit in
zicht komt? Ik verwen mezelf dan maar met een
slokje chardonnay uit de Franse Pays d'Oc, een
aangename huiswijn met wat wit fruit en een
beetje 'vet'.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
tjes te zwaaien. Mijn oma zou van dat bezoek
enorm genoten hebben. Aan Koningsdag moet ik
stiekem nog steeds wennen, al scheelt het maar
drie dagen. De Mannen gaan tegenwoordig hun
eigen gang: zonder rommelmarkten, maar met
vrienden. Ik heb daarom altijd een pan Koningin
nesoep op het vuur staan.
Rasp twee winterpenen en voeg deze bij een
gefruite ui, samen met een fijngesneden prei.
Laat alles even stoven en voeg er 2 eetlepels
bloem aan toe en, al roerend, 750 dl. kippenbouil
lon. Even laten doorkoken en dan pureren. Splits
een ei en klop het eiwit los met wat soep. Voeg
dit samen met 100 ml. slagroom en wat doperw
ten toe. De soep mag niet meer koken. Verdeel
over soepkommen met een extra scheut slagroom
en wat peterselie. Dat zou mijn oma heerlijk heb
ben gevonden.
Mijn oma keek altijd naar het défilé op Ko
ninginnedag. Ze genoot met volle teugen
van de koninklijke familie op het bordes,
de bonte stoet van mensen die door de paleistuin
voorbij trok, maar toch vooral van koningin Juliana
zelf. Ze scheelden niet zoveel in leeftijd. Al hadden
ze ieder een heel ander leven, ze hadden wel de
zelfde smaak qua kleding: bloemetjesjurken.
Mijn oma was ook een soort van koningin,
maar dan van haar huishouden en haar groente
winkel. Haar eikenhouten stoel bij het raam was
haar troon. Daar zat ze graag om naar buiten te
kijken of naar de tv. Voor mij was 30 april het be
gin van de lente. Jarenlang stond ik op rommel
markten of schuimde ik ze af samen met de Man
nen, die toen nog nog Mannetjes waren. Toen
Koninginnedag in 2010 in Zeeland gevierd werd,
stonden we natuurlijk langs de kant met vlagge-
Goed! Een leuk bloempotje met cheesecake,
gekaramelliseerde banaan en crumble van
oreo-koekjes. Lekker en voldoende fris. Mijn
crème brülée kent een knisperend suikerlaagje
waaronder een romige custard schuilgaat.
Prima dus. Dit keer eet ik me met plezier door
de brij heen.
WESTKAPELLE Tanja Cijsouw
en haar man Johan vangen regel
matig Noordzeekrabben bij
Westkapelle. „De meeste men
sen die niet van hier komen,"
zegt Tanja, „die weten niet waar
ze moeten zijn. Maar de Westka
pellenaren weten dat wel. De
oude dijk, die noemen wij 'het
Gat', komt bij laag water bloot te
liggen. Daar zitten gaten waar je
met de blote hand in moet voe
len of er een krab zit", vertelt
Tanja Cijsouw lachend. „Even je
mouwen opstropen en uitkijken
dat ze je niet bijten."
Kenners weten precies waar
ze zitten. Sommigen vangen de
krabben met fuiken of met een
fietswiel waarover kippengaas
is gespannen en waar wat visaf
val op wordt gelegd. Daar krui
pen de krabben dan op en wor
den zo gevangen. „Krabben met
eitjes of een zacht schild, die
gooien de vissers weer terug,
anders snij je jezelf in de vin
gers", legt Tanja uit. „Het is en
blijft een sport."
De krabben die de vissers
vangen, zijn soms wel vijftien
centimeter in doorsnede. „Wij
vangen de krabben omdat het
gezellig en lekker eten is. Dat
kan vanaf april tot september,
afhankelijk van de temperatuur
van het zeewater."
Tanja maakt de krabben
schoon, kookt ze 15 minuten en
laat ze in hun eigen kookvocht
afkoelen.
„Wat je dan nodig hebt is een
plank, een hamer een een nijp
tang", zegt ze.
„Het meeste vlees zit in de
scharen en ook in het schild zit
ten kamertjes waar krabvlees
tussen zit." „De groene derrie
smeert Johan altijd op zijn
brood of hij mengt het met wat
mayonaise", vertelt ze als tip.
„Een pure maaltijd."
zaterdag 29 april 2017
GO
De groene banken en eikenhouten tafel
bladen doen denken aan de jaren zeventig.
Dat belooft wat voor de hoofdgerechten
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Zeg eens iets over de desserts?
Noordzeekrab. fotoecomare