O O 0 Koningin Westkapellenaren weten ze te vinden: Noordzeekrabben MARGOT 17 MMijn oma was ook een soort van koningin, maar dan van haar huishouden en haar groentewinkel nalen. Na wat pulken signaleren we er een paar. Hulde ook voor de mosterdmayo. Dat fijne zuurtje erin doet het goed. Dat dachten we ook. De Belgische bierstoverij arriveert met een hoedje van bladerdeeg en een bakje appelchutney. De serveerster zet er een schaaltje 'oerfriet' bij. Dat is smakelijke friet, waarvan een deel ongeschild is. Mijn tafelheer looft de stoverij, die ook wat groenten (onder meer wortel) bevat. Het draadjesvlees is mals en smaakvol, met de juiste dosering kruiderij. Er mag misschien iets meer saus, danwel vocht bij. De Cappelletti Prosciutto is één van de duurste gerechten op de kaart. Verse pasta met gedroogde ham, Parmezaanse kaas, pijnboom pitten en een saus van basilicum en paprika. Voor mijn neus verschijnt een kolossaal bord. De gedroogde ham is bovenop de deegwaar ge drapeerd. De pasta - die oogt als tortellini uit de supermarkt - is te hard, de vulling ondefinieer baar. Omdat de saus kennelijk op de bon was, vermoeit dit bord. Ik laat de helft liggen, want wat heeft het voor zin als je je door de rijstebrij berg heen moet eten als Luilekkerland nooit in zicht komt? Ik verwen mezelf dan maar met een slokje chardonnay uit de Franse Pays d'Oc, een aangename huiswijn met wat wit fruit en een beetje 'vet'. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland tjes te zwaaien. Mijn oma zou van dat bezoek enorm genoten hebben. Aan Koningsdag moet ik stiekem nog steeds wennen, al scheelt het maar drie dagen. De Mannen gaan tegenwoordig hun eigen gang: zonder rommelmarkten, maar met vrienden. Ik heb daarom altijd een pan Koningin nesoep op het vuur staan. Rasp twee winterpenen en voeg deze bij een gefruite ui, samen met een fijngesneden prei. Laat alles even stoven en voeg er 2 eetlepels bloem aan toe en, al roerend, 750 dl. kippenbouil lon. Even laten doorkoken en dan pureren. Splits een ei en klop het eiwit los met wat soep. Voeg dit samen met 100 ml. slagroom en wat doperw ten toe. De soep mag niet meer koken. Verdeel over soepkommen met een extra scheut slagroom en wat peterselie. Dat zou mijn oma heerlijk heb ben gevonden. Mijn oma keek altijd naar het défilé op Ko ninginnedag. Ze genoot met volle teugen van de koninklijke familie op het bordes, de bonte stoet van mensen die door de paleistuin voorbij trok, maar toch vooral van koningin Juliana zelf. Ze scheelden niet zoveel in leeftijd. Al hadden ze ieder een heel ander leven, ze hadden wel de zelfde smaak qua kleding: bloemetjesjurken. Mijn oma was ook een soort van koningin, maar dan van haar huishouden en haar groente winkel. Haar eikenhouten stoel bij het raam was haar troon. Daar zat ze graag om naar buiten te kijken of naar de tv. Voor mij was 30 april het be gin van de lente. Jarenlang stond ik op rommel markten of schuimde ik ze af samen met de Man nen, die toen nog nog Mannetjes waren. Toen Koninginnedag in 2010 in Zeeland gevierd werd, stonden we natuurlijk langs de kant met vlagge- Goed! Een leuk bloempotje met cheesecake, gekaramelliseerde banaan en crumble van oreo-koekjes. Lekker en voldoende fris. Mijn crème brülée kent een knisperend suikerlaagje waaronder een romige custard schuilgaat. Prima dus. Dit keer eet ik me met plezier door de brij heen. WESTKAPELLE Tanja Cijsouw en haar man Johan vangen regel matig Noordzeekrabben bij Westkapelle. „De meeste men sen die niet van hier komen," zegt Tanja, „die weten niet waar ze moeten zijn. Maar de Westka pellenaren weten dat wel. De oude dijk, die noemen wij 'het Gat', komt bij laag water bloot te liggen. Daar zitten gaten waar je met de blote hand in moet voe len of er een krab zit", vertelt Tanja Cijsouw lachend. „Even je mouwen opstropen en uitkijken dat ze je niet bijten." Kenners weten precies waar ze zitten. Sommigen vangen de krabben met fuiken of met een fietswiel waarover kippengaas is gespannen en waar wat visaf val op wordt gelegd. Daar krui pen de krabben dan op en wor den zo gevangen. „Krabben met eitjes of een zacht schild, die gooien de vissers weer terug, anders snij je jezelf in de vin gers", legt Tanja uit. „Het is en blijft een sport." De krabben die de vissers vangen, zijn soms wel vijftien centimeter in doorsnede. „Wij vangen de krabben omdat het gezellig en lekker eten is. Dat kan vanaf april tot september, afhankelijk van de temperatuur van het zeewater." Tanja maakt de krabben schoon, kookt ze 15 minuten en laat ze in hun eigen kookvocht afkoelen. „Wat je dan nodig hebt is een plank, een hamer een een nijp tang", zegt ze. „Het meeste vlees zit in de scharen en ook in het schild zit ten kamertjes waar krabvlees tussen zit." „De groene derrie smeert Johan altijd op zijn brood of hij mengt het met wat mayonaise", vertelt ze als tip. „Een pure maaltijd." zaterdag 29 april 2017 GO De groene banken en eikenhouten tafel bladen doen denken aan de jaren zeventig. Dat belooft wat voor de hoofdgerechten (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Zeg eens iets over de desserts? Noordzeekrab. fotoecomare

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53