I 16 WEE Slot Oostende heeft weer grandeur. Op het keldergewelf van het oudste stukje Goes huizen nu een prachtig ingericht restaurant, een hotel én een bierbrouwerij. Dat alleen al is smullen. Jarenlang was het een smoezelige plek. In 1998 sloot bioscoop Grand Theatre. Het aanpalende Griekse restaurant Rhodos verkaste naar de Wijngaardstraat, als onderdeel van een gemeentelijk plan om dit cultuurrijke hoekje van Goes te vernieuwen. Dat bete kende dat de Goesenaren een paar jaar tegen een afbraakgebied aankeken. Een groepje on dernemers, verenigd in de lacoba van Beieren BV, maakte een ambitieus plan om er een res taurant, brouwerij en hotel te vestigen. De trekkers van de BV zijn Anita Maas en Yamina Abdoun. Eind april ging de zaak officieel open. Hoewel het massieve etablissement gloed nieuw is, stuift de historie je tegemoet. Dat begint al bij de deur, waar een ridder de gasten welkom heet. Hij zwijgt en zijn harnas zit on der de vliegroest. Binnen is het een extrava ganza van mooie, klassieke gevelstenen, bal- HETMENU ken plafonds en grove vloertegels, houten vloerdelen, boogpoortjes, deuren met koper- beslag, strak metalen hekwerken en kroon luchters van geweien. Decoratieschilder Barre Verkerke heeft er menig uurtje zitten priege len. De muren zien er mede daarom uit alsof Jacoba van Beieren er nog tegenaan heeft ge leund. Vloerramen bieden een kijkje in de ge welven, die overigens alleen voor bierproeve- rijen worden benut. Kosten noch moeite zijn gespaard om de gast de indruk te geven dat ze in een hoofse ambiance een vorkje prikken, al is dat hier en daar verweven met industrieel design. Zo hangen er enorme schilderijen met middel eeuwse taferelen. Antiek? Nee, het zijn parel tjes van de hand van de lokale kunstschilder Reijnier de Muynck. Pontificaal present zijn twee historische figuren: het echtpaar Frank van Borsele en Jacoba van Beieren die min zaam op de eters blikken. De overlevering wil dat Jacoba hier heeft gewoond, maar mis- WAAR schien is dat een mythe. Geen sprookje zijn de glimmende brouwketels boven de open keu ken, waar brouwmeester Jens van Stee bieren als Gouden Gans en Straffe Non componeert. Slot Oostende nam in februari tevens bier brouwerij Emelisse in Kamperland over. Jens begon daar ooit zijn brouwcarrière. Echt niet. Wie breugeliaanse buffetten ver wacht, is aan het verkeerde adres. We zitten trouwens in de serre, die ons met zijn groene banken en eikenhouten tafelbladen terugwerpt naar de jaren zeventig. Nee, deze kaart tref je in een gemiddelde brasserie aan. Mijn tafelheer bestelt een terrine van rode biet en geitenkaas, ik ga voor de huisgemaakte garnalenkroketten. Daar zijn we over te spreken. De geitenkaas is romig en dus niet té 'geitig', de bietengelei aards en mooi van structuur. Ik hap in twee grote, mooi bruine kroketten. De korst is stevig, de in houd romig, met een duidelijke toets van gar- REKENING Zusi itersW zaterdag 29 april 2017 GO A Boven de open keuken zijn de glimmende brouwketels te zien, waarin bieren als Gouden Gans en Straffe Non worden gebrouwen, fotosmarcelledavidse Historie stuift j e tegemoet Frank Balkenende De prijzen bij Slot Oostende zijn al lerminst adellijk. Een voorgerecht is er vanaf 4,50 euro: een broodplank met aioli, verse pesto en gezouten boter. Het duurste voorgerecht is de rillette van zalm (12,50 euro). Vanaf hetzelfde be drag heb je een hoofdgerecht: een Black Angus-ham- burger. Het kan ook duurder: 24,50 euro voor de surf turf. Slot Oostende heeft tevens een uitgebreid kinder menu. Grote imarkt Qoes O O Slot Oostende Singelstraat 5 r Grote x kerk Is het eten ook een beetje middeleeuws? 2 bruiswater 4,50 1 garnalenkroketten 9,50 1 terrine biet en geitenkaas 8,50 1 Belgische bierstoverij 9,50 1 pasta prosciutto 14,50 1 crème brülée 7,50 1 bloempot cheesecake/oreo 7,00 2 rode wijn 7,50 1 witte wijn 4,00 1 cappuccino 2,50 1 espresso 2,10 TOTAAL: 77,10

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52