I
16 WEE
Slot Oostende
heeft weer
grandeur. Op het
keldergewelf van
het oudste stukje
Goes huizen nu
een prachtig
ingericht
restaurant, een
hotel én een
bierbrouwerij.
Dat alleen al is
smullen.
Jarenlang was het een smoezelige
plek. In 1998 sloot bioscoop Grand
Theatre. Het aanpalende Griekse
restaurant Rhodos verkaste naar de
Wijngaardstraat, als onderdeel van
een gemeentelijk plan om dit cultuurrijke
hoekje van Goes te vernieuwen. Dat bete
kende dat de Goesenaren een paar jaar tegen
een afbraakgebied aankeken. Een groepje on
dernemers, verenigd in de lacoba van Beieren
BV, maakte een ambitieus plan om er een res
taurant, brouwerij en hotel te vestigen. De
trekkers van de BV zijn Anita Maas en Yamina
Abdoun. Eind april ging de zaak officieel open.
Hoewel het massieve etablissement gloed
nieuw is, stuift de historie je tegemoet. Dat
begint al bij de deur, waar een ridder de gasten
welkom heet. Hij zwijgt en zijn harnas zit on
der de vliegroest. Binnen is het een extrava
ganza van mooie, klassieke gevelstenen, bal-
HETMENU
ken plafonds en grove vloertegels, houten
vloerdelen, boogpoortjes, deuren met koper-
beslag, strak metalen hekwerken en kroon
luchters van geweien. Decoratieschilder Barre
Verkerke heeft er menig uurtje zitten priege
len. De muren zien er mede daarom uit alsof
Jacoba van Beieren er nog tegenaan heeft ge
leund. Vloerramen bieden een kijkje in de ge
welven, die overigens alleen voor bierproeve-
rijen worden benut.
Kosten noch moeite zijn gespaard om de
gast de indruk te geven dat ze in een hoofse
ambiance een vorkje prikken, al is dat hier en
daar verweven met industrieel design. Zo
hangen er enorme schilderijen met middel
eeuwse taferelen. Antiek? Nee, het zijn parel
tjes van de hand van de lokale kunstschilder
Reijnier de Muynck. Pontificaal present zijn
twee historische figuren: het echtpaar Frank
van Borsele en Jacoba van Beieren die min
zaam op de eters blikken. De overlevering wil
dat Jacoba hier heeft gewoond, maar mis-
WAAR
schien is dat een mythe. Geen sprookje zijn de
glimmende brouwketels boven de open keu
ken, waar brouwmeester Jens van Stee bieren
als Gouden Gans en Straffe Non componeert.
Slot Oostende nam in februari tevens bier
brouwerij Emelisse in Kamperland over. Jens
begon daar ooit zijn brouwcarrière.
Echt niet. Wie breugeliaanse buffetten ver
wacht, is aan het verkeerde adres. We zitten
trouwens in de serre, die ons met zijn groene
banken en eikenhouten tafelbladen terugwerpt
naar de jaren zeventig. Nee, deze kaart tref je in
een gemiddelde brasserie aan. Mijn tafelheer
bestelt een terrine van rode biet en geitenkaas,
ik ga voor de huisgemaakte garnalenkroketten.
Daar zijn we over te spreken. De geitenkaas is
romig en dus niet té 'geitig', de bietengelei aards
en mooi van structuur. Ik hap in twee grote,
mooi bruine kroketten. De korst is stevig, de in
houd romig, met een duidelijke toets van gar-
REKENING
Zusi
itersW
zaterdag 29 april 2017
GO
A Boven de open keuken zijn de glimmende brouwketels te zien, waarin bieren als Gouden Gans en Straffe Non worden gebrouwen, fotosmarcelledavidse
Historie stuift j e tegemoet
Frank Balkenende
De prijzen bij Slot
Oostende zijn al
lerminst adellijk.
Een voorgerecht is
er vanaf 4,50 euro:
een broodplank
met aioli, verse
pesto en gezouten
boter. Het duurste
voorgerecht is de
rillette van zalm
(12,50 euro).
Vanaf hetzelfde be
drag heb je een
hoofdgerecht: een
Black Angus-ham-
burger. Het kan ook
duurder: 24,50
euro voor de surf
turf.
Slot Oostende
heeft tevens een
uitgebreid kinder
menu.
Grote
imarkt Qoes
O
O
Slot Oostende
Singelstraat 5 r
Grote x
kerk
Is het eten ook een beetje middeleeuws?
2 bruiswater
4,50
1 garnalenkroketten
9,50
1 terrine biet en geitenkaas
8,50
1 Belgische bierstoverij
9,50
1 pasta prosciutto
14,50
1 crème brülée
7,50
1 bloempot cheesecake/oreo
7,00
2 rode wijn
7,50
1 witte wijn
4,00
1 cappuccino
2,50
1 espresso
2,10
TOTAAL:
77,10