16
VOEDSELVERSPILLING MINDER WEGGOOIEN
Tijdens World Disco
Soup Day vandaag
vragen jongeren
aandacht voor
voedselverspilling.
Jonge gezinnen blijken
grote verkwisters.
Chef-kok Estée
Strooker pluist een
vuilniszak uit.
Rik Loeters vindt
zich zelf geen
verspiller. De
41-jarige za
kenman en
vader van
drie kids
doet van alles voor een zo
leeg mogelijke afvalcontai
ner. „Ik ben me er absoluut
van bewust dat we in een
rijk en welvarend land als
Nederland veel te veel weg
gooien." Maar ook hem lukt
het niet altijd alles te benutten.
„Mijn moeder is veel zuiniger. Die zal
niet eens het allerlaatste restje lever
worst weggooien. Maar goed: dat is
een andere generatie, hè."
Volgens Jorrit Kiewik (25), direc
teur van Slow Food Youth Network
(voorheen YFM), gooien vooral ge
zinnen veel eten weg omdat ouders
kinderporties niet altijd goed in
schatten. „Ze doen vaak toch te veel
pasta of rijst in de pan en dat over
schot gaat, hup, de prullenbak in."
Voorzichtigheid telt ook mee. „Ieder
een weet dat je je niet altijd aan die
houdbaarheidsdata hoeft te houden,
maar ouders nemen bij kinderen het
zekere voor het onzekere. Vleesbeleg
gaat na de datum direct weg."
Op World Disco Soup Day wordt er
in verschillende landen soep van
restjes geserveerd en kan er worden
gedanst - in Nederland op acht loca
ties. De jongerenorganisatie hoopt
mensen vandaag wakker te schud
den. Nederlanders afficheren zich
dan wel als zuinig volkje, de harde
cijfers vertellen iets anders. Kiewik:
„Ruim een derde van het beschikbare
voedsel wordt in de hele keten ver
spild, van boer tot bord. De consu
ment is verantwoordelijk voor 38
procent daarvan: per persoon gemid
deld zo'n 47 kilo per jaar tegen een
waarde van 150 euro."
ESTEE STROOKER
zaterdag 29 april 2017
GO
zoe ke n
in het afval van de familie Loeters
Eefje Oomen
Didam
M Chef-kok Estée Strooken:
„Eten is geen wegwerpartikel."
FOTO'SKOENVERHEIJDEN
Chef-kok Estée (26, onder meer be
kend van MasterChefen 24 Kitchen)
strijdt tegen voedselverspilling.
„Ik heb wel eens eerder, als experiment,
door vuilniszakken geneusd en was echt
verbijsterd over wat ik allemaal tegen
kwam. Hele broden, zakken groenten,
pakjes slagroom. Ik denk dat we echt
veel minder zouden weggooien als we
iets meer 'respect' voor eten zouden
hebben. En dan bedoel ik: dat we er iets
meer bij stilstaan hoeveel tijd, moeite en
energie het bijvoorbeeld kost om een
stronk broccoli te laten groeien. Eten is
geen wegwerpartikel. Ik probeer in mijn
eigen restaurant in Arnhem de verspil
ling tot een minimum te reduceren. Ik
doe geen a la carte, maar een verras
singsmenu waarin ik zo veel mogelijk
gebruik wat ik inkoop."