16 VOEDSELVERSPILLING MINDER WEGGOOIEN Tijdens World Disco Soup Day vandaag vragen jongeren aandacht voor voedselverspilling. Jonge gezinnen blijken grote verkwisters. Chef-kok Estée Strooker pluist een vuilniszak uit. Rik Loeters vindt zich zelf geen verspiller. De 41-jarige za kenman en vader van drie kids doet van alles voor een zo leeg mogelijke afvalcontai ner. „Ik ben me er absoluut van bewust dat we in een rijk en welvarend land als Nederland veel te veel weg gooien." Maar ook hem lukt het niet altijd alles te benutten. „Mijn moeder is veel zuiniger. Die zal niet eens het allerlaatste restje lever worst weggooien. Maar goed: dat is een andere generatie, hè." Volgens Jorrit Kiewik (25), direc teur van Slow Food Youth Network (voorheen YFM), gooien vooral ge zinnen veel eten weg omdat ouders kinderporties niet altijd goed in schatten. „Ze doen vaak toch te veel pasta of rijst in de pan en dat over schot gaat, hup, de prullenbak in." Voorzichtigheid telt ook mee. „Ieder een weet dat je je niet altijd aan die houdbaarheidsdata hoeft te houden, maar ouders nemen bij kinderen het zekere voor het onzekere. Vleesbeleg gaat na de datum direct weg." Op World Disco Soup Day wordt er in verschillende landen soep van restjes geserveerd en kan er worden gedanst - in Nederland op acht loca ties. De jongerenorganisatie hoopt mensen vandaag wakker te schud den. Nederlanders afficheren zich dan wel als zuinig volkje, de harde cijfers vertellen iets anders. Kiewik: „Ruim een derde van het beschikbare voedsel wordt in de hele keten ver spild, van boer tot bord. De consu ment is verantwoordelijk voor 38 procent daarvan: per persoon gemid deld zo'n 47 kilo per jaar tegen een waarde van 150 euro." ESTEE STROOKER zaterdag 29 april 2017 GO zoe ke n in het afval van de familie Loeters Eefje Oomen Didam M Chef-kok Estée Strooken: „Eten is geen wegwerpartikel." FOTO'SKOENVERHEIJDEN Chef-kok Estée (26, onder meer be kend van MasterChefen 24 Kitchen) strijdt tegen voedselverspilling. „Ik heb wel eens eerder, als experiment, door vuilniszakken geneusd en was echt verbijsterd over wat ik allemaal tegen kwam. Hele broden, zakken groenten, pakjes slagroom. Ik denk dat we echt veel minder zouden weggooien als we iets meer 'respect' voor eten zouden hebben. En dan bedoel ik: dat we er iets meer bij stilstaan hoeveel tijd, moeite en energie het bijvoorbeeld kost om een stronk broccoli te laten groeien. Eten is geen wegwerpartikel. Ik probeer in mijn eigen restaurant in Arnhem de verspil ling tot een minimum te reduceren. Ik doe geen a la carte, maar een verras singsmenu waarin ik zo veel mogelijk gebruik wat ik inkoop."

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 16