KIEK DORST 'Jongens, zin om mee te gaan naar de kerk?' 10 ZE Monnikenwerk Stiekem verheug ik mij deze meivakantie op het stellen van de vraag: „Zeg jongens hebben jullie zin om straks mee naar de kerk te gaan?" Ik voorzie reacties als 'doordeweeks?' of voor de grootste puber onder hen 'be kijk het'. Dit keer zijn het gewen ste reacties. Ik heb in Zeeland ten minste drie restaurants gevonden die zich in voormalige kerkgebou wen hebben gevestigd. Als de jon gens voor kerkbezoek bedanken, kan ik mooi met alleen mijn man op pad om 'uit eten' te gaan. Een paar weken geleden reden wij in Zeeuws-Vlaanderen vanaf de kust Zuidzande in waar we stuitten op Céleste, een horecage legenheid in een voormalig kerk gebouw. Het vervulde me met een soort van spijt dat we al lekker hadden gegeten met uitzicht op zee. Sinds ruim twee jaar runnen Andy de Meester en Greetje Huy- ghe deze brasserie. Het gebouw is al twintig jaar niet meer in gebruik als kerk, er was eerst een zaak in antiek en brocante gevestigd en la ter horeca. „Na de overname in 2015 hebben we het interieur ver anderd en het aantal stoelen in het restaurant gereduceerd, zodat er meer ruimte en een relaxte sfeer ontstond. De oude ramen zijn be houden evenals het originele pla fond, de originele lampen en de kerkvloer. In de brasserie ontvan gen we wel gasten die bij reserve ring vragen of zij op het plaatsje kunnen zitten 'waar zij vroeger in de kerk met hun mama zaten'. We krijgen ook verhalen te horen van mensen die hier zijn gedoopt of getrouwd, sommigen laten foto's achter. Mensen zijn verwonderd als ze binnenkomen. Er hangt ook nu nog een speciale sfeer, alsof de rust van de kerk is gebleven." Jelle Capelle en Dennis van Nis pen tekenen vanaf 2011 en 2013 als sommelier respectievelijk chef kok voor de culinaire kwaliteiten bij De Kleine Toren in Baarland. Dit restaurant is gevestigd in de voormalige gereformeerde kerk, die na de totstandkoming van de PKN leeg kwam te staan. Het ge bouw is door de vorige eigenaren behoorlijk gerenoveerd, de toren is zelfs vernieuwd. „Het gebouw heeft een serene sfeer behouden", vertelt Jelle. „Ik ben zelf protestant opgevoed en vind het even bijzon der als prettig om hier te mogen werken." Het huidige meubilair is afgestemd op de ramen, waardoor kerk en inrichting een eenheid vormen. „Wanneer mensen voor het eerst binnenkomen zijn som migen letterlijk sprakeloos." Lloyd Oudeman, die zijn brasserie Ama- ble in Kamperland pas twee maanden geleden opende, heeft ook de ervaring dat mensen die eerder ter plekke 'kerkten' zich emotioneel verbonden voelen met het gebouw. Het is niet voor het eerst dat hij in een kerk werkt. Zijn allereerst functie in de horeca ver vulde hij jaren geleden in Rilland bij 't Klooster, een hotel-restau rant in het voormalige Capucij- nenklooster en de bijbehorende Rectoraatskerk. In zijn brasserie heeft bij de herinrichting van de kerk zo veel mogelijk stijlelemen ten weten te behouden. Al is de functie van de preekstoel wel ver anderd, want die maakt nu deel uit van de speelhoek voor kinderen. vrijdag 28 april 2017 Avondrood. De tulpen hebben dorst. Aan de Nieuwe Ellestraat bij Heikant worden ze op hun wenken bediend. Water in de sloot. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE José Baars José Baars schrijft wekelijks over religie en kerken in Zeeland. Kijk voor haar blog op pzc.nl/monnikenwerk

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 57