KIEK DORST
'Jongens, zin om mee te gaan naar de kerk?'
10 ZE
Monnikenwerk
Stiekem verheug ik mij deze
meivakantie op het stellen
van de vraag: „Zeg jongens
hebben jullie zin om straks mee
naar de kerk te gaan?" Ik voorzie
reacties als 'doordeweeks?' of voor
de grootste puber onder hen 'be
kijk het'. Dit keer zijn het gewen
ste reacties. Ik heb in Zeeland ten
minste drie restaurants gevonden
die zich in voormalige kerkgebou
wen hebben gevestigd. Als de jon
gens voor kerkbezoek bedanken,
kan ik mooi met alleen mijn man
op pad om 'uit eten' te gaan.
Een paar weken geleden reden
wij in Zeeuws-Vlaanderen vanaf
de kust Zuidzande in waar we
stuitten op Céleste, een horecage
legenheid in een voormalig kerk
gebouw. Het vervulde me met een
soort van spijt dat we al lekker
hadden gegeten met uitzicht op
zee. Sinds ruim twee jaar runnen
Andy de Meester en Greetje Huy-
ghe deze brasserie. Het gebouw is
al twintig jaar niet meer in gebruik
als kerk, er was eerst een zaak in
antiek en brocante gevestigd en la
ter horeca. „Na de overname in
2015 hebben we het interieur ver
anderd en het aantal stoelen in het
restaurant gereduceerd, zodat er
meer ruimte en een relaxte sfeer
ontstond. De oude ramen zijn be
houden evenals het originele pla
fond, de originele lampen en de
kerkvloer. In de brasserie ontvan
gen we wel gasten die bij reserve
ring vragen of zij op het plaatsje
kunnen zitten 'waar zij vroeger in
de kerk met hun mama zaten'. We
krijgen ook verhalen te horen van
mensen die hier zijn gedoopt of
getrouwd, sommigen laten foto's
achter. Mensen zijn verwonderd
als ze binnenkomen. Er hangt ook
nu nog een speciale sfeer, alsof de
rust van de kerk is gebleven."
Jelle Capelle en Dennis van Nis
pen tekenen vanaf 2011 en 2013 als
sommelier respectievelijk chef
kok voor de culinaire kwaliteiten
bij De Kleine Toren in Baarland.
Dit restaurant is gevestigd in de
voormalige gereformeerde kerk,
die na de totstandkoming van de
PKN leeg kwam te staan. Het ge
bouw is door de vorige eigenaren
behoorlijk gerenoveerd, de toren is
zelfs vernieuwd. „Het gebouw
heeft een serene sfeer behouden",
vertelt Jelle. „Ik ben zelf protestant
opgevoed en vind het even bijzon
der als prettig om hier te mogen
werken." Het huidige meubilair is
afgestemd op de ramen, waardoor
kerk en inrichting een eenheid
vormen. „Wanneer mensen voor
het eerst binnenkomen zijn som
migen letterlijk sprakeloos." Lloyd
Oudeman, die zijn brasserie Ama-
ble in Kamperland pas twee
maanden geleden opende, heeft
ook de ervaring dat mensen die
eerder ter plekke 'kerkten' zich
emotioneel verbonden voelen met
het gebouw. Het is niet voor het
eerst dat hij in een kerk werkt. Zijn
allereerst functie in de horeca ver
vulde hij jaren geleden in Rilland
bij 't Klooster, een hotel-restau
rant in het voormalige Capucij-
nenklooster en de bijbehorende
Rectoraatskerk. In zijn brasserie
heeft bij de herinrichting van de
kerk zo veel mogelijk stijlelemen
ten weten te behouden. Al is de
functie van de preekstoel wel ver
anderd, want die maakt nu deel uit
van de speelhoek voor kinderen.
vrijdag 28 april 2017
Avondrood. De tulpen hebben dorst. Aan de Nieuwe Ellestraat bij Heikant worden ze op hun wenken bediend. Water in de sloot.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
José Baars
José Baars schrijft
wekelijks over
religie en kerken in
Zeeland. Kijk voor haar blog
op pzc.nl/monnikenwerk