Exclusieve rondleiding in vernieuwd Zeeuws Museum 10 ZE DE SUIKERSPIN Win: De Suikerspin en andere wielerverhalen Laatste kans: smaaksafari wilde wieren Schrijf je voor de nieuwsbrief van PZCClub De meeste bewoners van het zuiden van ons land zijn wel bekend met de bieren van De Koninck. Lezers van deze krant kunnen nu nader kennismaken met de Antwerpse brouwer. De Koninck heeft voor ons een speciaal arrangement samengesteld voor een bezoek met een proeverij van drie bieren. De Koninck is een echt Antwerps icoon, vertelt marketing- en commu nicatiemanager Laurence Piens in Stadsbrouwerij De Koninck. Het pand aan de Mechelsteenseweg is sinds kort prachtig gerestaureerd en biedt nu plaats aan een schitterende brouwerij met tien interac tieve thema-kamers voor de bezoekers en ui teraard ook diverse bars. "Er wordt hier nog steeds bier gebrouwen", legt Laurence Piens uit. "De bezoekers komen in de verschillende themaruimtes alles te we ten over Antwerpen als Bierstad en over Belgi sche bieren." Zintuigen De deelnemers maken een interactieve tour op eigen gelegenheid, zonder gids. De historie van Antwerpen wordt belicht, evenals de typische Belgische bierglascultuur. Alle zintuigen wor den daarbij geprikkeld. "Het hele brouwproces wordt in beeld ge bracht", zegt de communicatiemanager. "De bezoekers lopen over een brug boven de brouwzaal. Ze zien het hele proces in werking. De brouwerijen en de verschillende bieren van de Duvel Moortgat-groep worden onder de aandacht gebracht. En natuurlijk krijgen de deelnemers na afloop een plankje met drie proefglazen van onze De Koninck-bieren. In ieder geval het bekende Bolleke De Koninck, de Triple d'Anvers én bovendien nog een com pleet nieuw speciaalbier." Breed publiek Het is dan ook geen wonder dat bezoekers van over de hele wereld De Stadsbrouwerij weten te vinden. "In februari mochten we de too.oooe bezoeker verwelkomen. We krijgen veel en thousiaste reacties. De rondleiding is ook echt voor iedereen interessant; niet alleen voor de beer geek, maar ook voor kinderen vanaf zes jaar. We mikken op een breed publiek en ontvangen hier ook regelmatig vrouwenverenigingen." De Stadsbrouwerij is een echt 'belevingscen trum', zegt Laurence Piens. "Hier wordt ook de geschiedenis van Antwerpen verteld. En we hebben hier ook een ambachtelijke slager, een kaaswinkel, verschillende restaurants, een bak ker, fietsenwinkel en een culinair fotograaf die workshops geeft. Ook is er een chocolatier. Door al deze activiteiten ontstaan hier door kruisbestuiving nieuwe ideeën, zoals een brouwsel met de naam Mint the Chocolate. Er is dus volop leven in de Stadsbrouwerij." De Stadsbrouwerij Het Zeeuws Museum opent zater dag 13 mei de nieuwe permanente tentoonstelling Dit is Zeeland. Voor leden van de PZC CLUB is drie da gen later een verrassend arrange ment samengesteld. Het eerste deel bestaat uit een rondleiding door di recteur Marjan Ruiter en PZC jour nalist Jan van Damme. Het tweede deel uit een feestelijke Zeeuws e Thee met, hoe kan het ook anders, allerlei Zeeuwse lekkernijen. Met het onder handen nemen van de derde verdieping van het ge bouw is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. De tentoon stelling is opgedeeld in vijf hoofd thema's: land; zee; opstand; beeld en zelf. „Land en Zee gaan over de geografie. Beeld en Zelf gaat over mensen. Opstand zit daar tussenin en gaat over beide", vertelt Marjan Ruiter. Zaal drie, 'Opstand', wordt gekop peld aan de prachtige en unieke zestiende-eeuwse wandtapijten. Volgens directeur Marjan is er niets in de wereld wat hiermee te verge- lijken valt. „De serie is in opdracht van de Staten van Zeeland en spe ciaal voor het gebouw gemaakt in de tijd dat Amsterdam en Middel burg even belangrijk waren. Ze ver tellen samen het verhaal over de strijd op de Zeeuwse wateren tegen de Spanjaarden. Juist de kennis van land en water maken dat de Zeeu wen de strijd indertijd gewonnen hebben." Voordat ze naar de vierde zaal gaat loopt ze snel tot een paar centimeter voor een tapijt om te la ten zien hoe gedetailleerd dat is. In de volgende zaal is te zien hoe de Zeeuwen door de eeuwen heen naar zichzelf kijken met een fantas tisch portret van Michiel de Ruyter en de vijfde en laatste zaal gaat er over hoe de mensen van buitenaf naar Zeeland kijken. „Met alle cli chés van zon, zee en strand, maar bijvoorbeeld ook over de Dom- burgse school met Mondriaan en Toorop die een heel lieflijk en nos talgisch beeld van Zeeland hebben neergezet." Wilt u ook zo'n VIP rondleiding met directeur Marjan Ruiter en ho ren hoe de expositie tot stand is ge komen; luisteren naar de boeiende verhalen van Jan van Damme over de wandtapijten; kijken naar de drie nieuwe schelpentapijten die We Make Carpets speciaal voor deze expositie heeft gemaakt; de kleine schatkamertjes ontdekken en als afsluiting een Zeeuws thee? Boeken kan via www.pzc.nl/club Datum: 16 mei 2017 Tijd: 13.30 uur tot 17.00 uur Prijs: 24,95 woensdag 26 april 2017 m CLUB EN ANDERE WIELERVERHALEN THIJS TAUUEVEin De Koninck brengt leven in de brouwerij Ervaring met de wielersport, mooie herinneringen of wie lerfan? Schrijf je snel in en win het gesigneerde boek 'De sui kerspin en andere wielerver halen' van Thijs Zonneveld. Meedoen kan tot en met 30 april via pzc.ni/club Is vers zeewier op je dage lijkse menu een brug te ver? Kom dan eens een smaak safari doen. Je gaat de natuur in, met laarzen en een dosis nieuwsgierigheid. We leren je de basics van zeewier en gaan na introductie op smaaksafari. Het gaat over jouw smaak, want daar valt niet over te twisten! Aan het einde hebben we nog een drempelverlagende proeverij. Er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij! Ga snel naar pzc.nl/club Altijd als eerste op de hoogte zijn van de laatste activiteiten van PZC Club? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief van PZC Club. Ga naar http://www.pzc.nl/nieuwsbrie- ven en laat uw e-mailadres achter. Tevens kunt u er hier voor kiezen om dagelijks de nieuwsbrief van de redactie van de PZC te ontvangen! Nog meer regionaal nieuws, zo in uw digitale brievenbus. Data: woensdagen van 17 mei, t/m juni Tijdstip: 10.30 uur (inclusief ontvangst met kof fie) of 14.00 uur. Prijs: 10.30 uur 17,95 per persoon, 14.00 uur 14,95 per persoon. Opgeven: www.pzc.nl/club Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 68