Exclusieve rondleiding in vernieuwd Zeeuws Museum
10 ZE
De meeste bewoners
van het zuiden van ons
land zijn wel bekend
met de bieren van De
Koninck. Lezers van
deze krant kunnen
nu nader
kennismaken met de
Antwerpse brouwer.
De Koninck heeft voor
ons een speciaal
arrangement
samengesteld voor een
bezoek met een
proeverij van drie
bieren.
De Koninck is een echt Antwerps
icoon, vertelt marketing- en commu
nicatiemanager Laurence Piens in
Stadsbrouwerij De Koninck. Het
pand aan de Mechelsteenseweg is sinds kort
prachtig gerestaureerd en biedt nu plaats aan
een schitterende brouwerij met tien interac
tieve thema-kamers voor de bezoekers en ui
teraard ook diverse bars.
"Er wordt hier nog steeds bier gebrouwen",
legt Laurence Piens uit. "De bezoekers komen
in de verschillende themaruimtes alles te we
ten over Antwerpen als Bierstad en over Belgi
sche bieren."
Zintuigen
De deelnemers maken een interactieve tour op
eigen gelegenheid, zonder gids. De historie van
Antwerpen wordt belicht, evenals de typische
Belgische bierglascultuur. Alle zintuigen wor
den daarbij geprikkeld.
"Het hele brouwproces wordt in beeld ge
bracht", zegt de communicatiemanager. "De
bezoekers lopen over een brug boven de
brouwzaal. Ze zien het hele proces in werking.
De brouwerijen en de verschillende bieren van
de Duvel Moortgat-groep worden onder de
aandacht gebracht. En natuurlijk krijgen de
deelnemers na afloop een plankje met drie
proefglazen van onze De Koninck-bieren. In
ieder geval het bekende Bolleke De Koninck, de
Triple d'Anvers én bovendien nog een com
pleet nieuw speciaalbier."
Breed publiek
Het is dan ook geen wonder dat bezoekers van
over de hele wereld De Stadsbrouwerij weten te
vinden. "In februari mochten we de too.oooe
bezoeker verwelkomen. We krijgen veel en
thousiaste reacties. De rondleiding is ook echt
voor iedereen interessant; niet alleen voor de
beer geek, maar ook voor kinderen vanaf zes jaar.
We mikken op een breed publiek en ontvangen
hier ook regelmatig vrouwenverenigingen."
De Stadsbrouwerij is een echt 'belevingscen
trum', zegt Laurence Piens. "Hier wordt ook de
geschiedenis van Antwerpen verteld. En we
hebben hier ook een ambachtelijke slager, een
kaaswinkel, verschillende restaurants, een bak
ker, fietsenwinkel en een culinair fotograaf die
workshops geeft. Ook is er een chocolatier.
Door al deze activiteiten ontstaan hier door
kruisbestuiving nieuwe ideeën, zoals een
brouwsel met de naam Mint the Chocolate. Er
is dus volop leven in de Stadsbrouwerij."
De Stadsbrouwerij
Het Zeeuws Museum opent zater
dag 13 mei de nieuwe permanente
tentoonstelling Dit is Zeeland. Voor
leden van de PZC CLUB is drie da
gen later een verrassend arrange
ment samengesteld. Het eerste deel
bestaat uit een rondleiding door di
recteur Marjan Ruiter en PZC jour
nalist Jan van Damme. Het tweede
deel uit een feestelijke Zeeuws e
Thee met, hoe kan het ook anders,
allerlei Zeeuwse lekkernijen.
Met het onder handen nemen van
de derde verdieping van het ge
bouw is een lang gekoesterde wens
in vervulling gegaan. De tentoon
stelling is opgedeeld in vijf hoofd
thema's: land; zee; opstand; beeld
en zelf. „Land en Zee gaan over de
geografie. Beeld en Zelf gaat over
mensen. Opstand zit daar tussenin
en gaat over beide", vertelt Marjan
Ruiter.
Zaal drie, 'Opstand', wordt gekop
peld aan de prachtige en unieke
zestiende-eeuwse wandtapijten.
Volgens directeur Marjan is er niets
in de wereld wat hiermee te verge
lijken valt. „De serie is in opdracht
van de Staten van Zeeland en spe
ciaal voor het gebouw gemaakt in
de tijd dat Amsterdam en Middel
burg even belangrijk waren. Ze ver
tellen samen het verhaal over de
strijd op de Zeeuwse wateren tegen
de Spanjaarden. Juist de kennis van
land en water maken dat de Zeeu
wen de strijd indertijd gewonnen
hebben." Voordat ze naar de vierde
zaal gaat loopt ze snel tot een paar
centimeter voor een tapijt om te la
ten zien hoe gedetailleerd dat is. In
de volgende zaal is te zien hoe de
Zeeuwen door de eeuwen heen
naar zichzelf kijken met een fantas
tisch portret van Michiel de Ruyter
en de vijfde en laatste zaal gaat er
over hoe de mensen van buitenaf
naar Zeeland kijken. „Met alle cli
chés van zon, zee en strand, maar
bijvoorbeeld ook over de Dom-
burgse school met Mondriaan en
Toorop die een heel lieflijk en nos
talgisch beeld van Zeeland hebben
neergezet."
Wilt u ook zo'n VIP rondleiding
met directeur Marjan Ruiter en ho
ren hoe de expositie tot stand is ge
komen; luisteren naar de boeiende
verhalen van Jan van Damme over
de wandtapijten; kijken naar de
drie nieuwe schelpentapijten die
We Make Carpets speciaal voor
deze expositie heeft gemaakt; de
kleine schatkamertjes ontdekken
en als afsluiting een Zeeuws thee?
Boeken kan via www.pzc.nl/club
Datum: 16 mei 2017
Tijd: 13.30 uur tot 17.00 uur
Prijs: 24,95
Win: De Suikerspin en
andere wielerverhalen
Laatste kans:
smaaksafari wilde
wieren
Schrijf je voor de
nieuwsbrief van
PZC Club
woensdag 26 april 2017
m
CLUB
De Koninck brengt
leven in de brouwerij
Data: woensdagen van 17 mei, t/m juni
Tijdstip: 10.30 uur (inclusief ontvangst met kof
fie) of 14.00 uur.
Prijs: 10.30 uur 17,95 per persoon, 14.00 uur
14,95 per persoon.
Opgeven: www.pzc.nl/club
Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum.
Ervaring met de wielersport,
mooie herinneringen of wie
lerfan? Schrijf je snel in en win
het gesigneerde boek 'De sui
kerspin en andere wielerver
halen' van Thijs Zonneveld.
Meedoen kan tot en met 30
april via pzc.nl/club
Is vers zeewier op je dage
lijkse menu een brug te ver?
Kom dan eens een smaak
safari doen. Je gaat de natuur
in, met laarzen en een dosis
nieuwsgierigheid. We leren je
de basics van zeewier en
gaan na introductie op
smaaksafari. Het gaat over
jouw smaak, want daar valt
niet over te twisten! Aan het
einde hebben we nog een
drempelverlagende proeverij.
Er zijn nog slechts enkele
plaatsen vrij!
Ga snel naar pzc.nl/club
Altijd als eerste op de hoogte
zijn van de laatste activiteiten
van PZC Club? Schrijf u dan
nu in voor de nieuwsbrief van
PZC Club. Ga naar
http://www.pzc.nl/nieuwsbrie-
ven en laat uw e-mailadres
achter. Tevens kunt u er hier
voor kiezen om dagelijks de
nieuwsbrief van de redactie
van de PZC te ontvangen!
Nog meer regionaal nieuws,
zo in uw digitale brievenbus.