II Finale Steenworp op podium De Pit Groeiende scholengroep Probaz zoekt leerkrachten 7 Luc Weemaes uit Biervliet brouwt bier voor bij de kapper De Irish stout is het eerste 'commer ciële' bier van Luc Weemaes. Een biertje bij de kapper moet kunnen. zv Al meer dan dertig jaar brouwt Luc Weemaes zijn eigen bier. Zes keer per jaar sleept hij zijn ketel van 25 liter en andere attributen van zolder naar beneden. Om dan weer een pale ale, een wit bier of een abdij bier te produceren. En bij elk brouwsel maakt hij er een sport van om een originele biernaam en etiket te bedenken. „Toen ik de naam Barbier bedacht, kon ik niet geloven dat deze naam nog niet bestond. En nergens geregistreerd was!" Vanaf dat moment begon het bij Luc te kriebelen om dit keer niet alleen voor familie en vrienden te brouwen, maar een commercieel bier uit te brengen. En met een naam als Barbier kon dat natuur lijk niet anders dan via cafés én via barbershops: barbiers. Weemaes vergelijkt bier brou wen met taarten bakken. „Een taartenbakker bakt ook niet elke keer dezelfde taart en probeert zijn gasten te verrassen. Dat probeer ik ook." Zo bedacht hij eerder Bier- vlietse Brune, Ongelovige Tho mas, Willem B. en Tante Nonneke. „Gewoon hier in de keuken." De brouwer was jarenlang lid van bier- en wijnmakersgilde Am- brasserie in Clinge en haalde eind jaren negentig de titel bierkeur meester. „Om die licentie te be houden, moet je blijven trainen en in speciale trainingsweekenden de benodigde punten halen. Dat zag ik niet zitten. Maar de kennis, die nemen ze me niet meer af." Om Barbier te mogen schenken voor een groter publiek, moest hij het professioneler aanpakken. „Het aanrecht in de keuken vol deed niet meer." Tijdens een spe ciale proefavond in café De Biet in Zierikzee liet hij de genodigden drie biertjes proeven: Irish red, Irish stout en tarwe triple. De keuze viel op het donkere Ierse bier, om als eerste op de markt te brengen. „Ik heb bewust gekozen voor een biertje met een laag alco holpromillage dat makkelijk te drinken is, ook voor vrouwen. En je loopt niet naar buiten met een dubbele tong." Daarna begon de speurtocht naar een brouwer die met zijn re cept aan de slag wilde en een ont werpbureau die zijn ideeën zou vertalen tot een fraai beeldmerk. Amper een paar maanden later heeft Luc het intellectueel eigen domsrecht van het merk Barbier, staan er op het terrein van brou werij Vermeersen in Hulst 8.500 Een taartenbakker bakt ook niet elke keer dezelfde taart flesjes te wachten, is de 'stoere' website biermetstijl.com in het le ven geroepen en zijn de biervil tjes, glazen, posters en gadgets on derweg. Verschillende groothan dels en barbershops hebben inte resse om het bier te verkopen. Op 13 mei wordt het eerste bier gepresenteerd in barbershop Van Dam in Zierikzee met een Bar- bierbeque (barbecue met barbier). Aanmeldingen lopen via de bar bershop of het contactformulier op biermetstijl.com. Op 18 mei is het de beurt aan café De Graan- beurs in Terneuzen. Aanmelden via welkom@degraanbeurs.nl. TERNEUZEN Jonge muzikale ta lenten geven morgen alles op het podium van De Pit in Terneuzen, want er staat veel op het spel. In het poppodium wordt de grote finale van bandwedstrijd Steenworp ge houden. Finalisten Dion Vogelzang (hip hop), Undercover Rhythms (pop/rock) en Femke Bun (singer- songwriter) wonnen de afgelopen maanden verschillende voorrondes in heel Zeeuws-Vlaanderen en ne men het nu tegen elkaar op. Ook Smash (poprock), de publieks- winnaar over alle voorrondes, heeft een plek in de finale. De winnaar van deze muzikale titanenstrijd krijgt tijd in een opna mestudio en optredens op Vest- rockrally, Weitjerock en Road to Graauwrock. The Brightt Dat het winnen van muzikaal jon gerenproject Steenworp veel ople vert, bewijst The Brightt. De band ging er vorig j aar met de hoofdprijs vandoor en is al een bekende naam in de streek geworden. Tijdens het juryberaad treedt Loose Air op. De band uit Haarlem heeft twee Zeeuwse bandleden in de gelede ren en speelt soul, funk, trip- en hiphop. De finale begint om 19.30 uur en entree bedraagt 2 euro. „De krimp is hier min of meer ge stopt", zegt Piet Vercouteren van Scholengroep Probaz. Er zijn meerdere verklaringen voor de ongeveer vijf fte aan vaca tureruimte bij Probaz, vertelt Ver couteren. Zo is er in 2012 een kleine geboortegolf geweest in de Kanaalzone. „Dat merken wij nu in de leerlingenaantallen." Ook natuurlijk verloop, zoals mensen die stoppen met werken of minder gaan werken, zorgt voor vacatureruimte en er zijn vervan gers voor langere tijd nodig. „We krijgen veel reacties. Ook sollicita ties van leerkrachten die enkele ja ren terug op scholen in Antwer pen of Breda zijn gaan werken, omdat hier destijds te weinig werk was." Daarnaast hebben basisscholen in steden, zoals in Terneuzen, minder last van krimp dan in de dorpen. Dat merkt ook onderwijsgroep Perspecto, die verschillende scho len in de gemeenten Terneuzen en Hulst heeft. „Maar we hebben bij Perspecto nog wel te maken met krimp", zegt bestuurder Stan van Alphen. Jaarlijks heeft Perspecto een totale afname van drie procent in het leerlingenaantal. „Maar het algemene beeld in heel de regio, is dat het in stedelijk gebied stabiel is. Ook bij ons komt er waarschijn lijk een beetje vacatureruimte vrij." vrijdag 21 april 2017 voor bij de barbier - Luc Weemaes, brouwer Luc Weemaes bij brouwerij Vermeersen in Hulst, voorheen Halve Maan, die voor hem Bar bier naar zijn recept heeft ge produceerd. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE 'Bar-bier' Pascalle Cappetti Terwijl in veel dorpen het leer lingenaantal terug blijft lopen, heeft het basisonderwijs in de Kanaalzone weinig tot geen last van krimp. Scholengroep Pro baz ziet zelfs een kleine groei en heeft vacatures voor leer krachten uitgezet. Sophie Stockman Terneuzen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 71