II
Finale Steenworp
op podium De Pit
Groeiende scholengroep
Probaz zoekt leerkrachten
7
Luc Weemaes uit Biervliet brouwt bier voor bij de kapper
De Irish stout is het
eerste 'commer
ciële' bier van Luc
Weemaes. Een
biertje bij de kapper
moet kunnen.
zv
Al meer dan dertig jaar
brouwt Luc Weemaes
zijn eigen bier. Zes
keer per jaar sleept hij
zijn ketel van 25 liter
en andere attributen van zolder
naar beneden. Om dan weer een
pale ale, een wit bier of een abdij
bier te produceren. En bij elk
brouwsel maakt hij er een sport
van om een originele biernaam en
etiket te bedenken. „Toen ik de
naam Barbier bedacht, kon ik niet
geloven dat deze naam nog niet
bestond. En nergens geregistreerd
was!"
Vanaf dat moment begon het bij
Luc te kriebelen om dit keer niet
alleen voor familie en vrienden te
brouwen, maar een commercieel
bier uit te brengen. En met een
naam als Barbier kon dat natuur
lijk niet anders dan via cafés én via
barbershops: barbiers.
Weemaes vergelijkt bier brou
wen met taarten bakken. „Een
taartenbakker bakt ook niet elke
keer dezelfde taart en probeert zijn
gasten te verrassen. Dat probeer ik
ook." Zo bedacht hij eerder Bier-
vlietse Brune, Ongelovige Tho
mas, Willem B. en Tante Nonneke.
„Gewoon hier in de keuken."
De brouwer was jarenlang lid
van bier- en wijnmakersgilde Am-
brasserie in Clinge en haalde eind
jaren negentig de titel bierkeur
meester. „Om die licentie te be
houden, moet je blijven trainen en
in speciale trainingsweekenden de
benodigde punten halen. Dat zag
ik niet zitten. Maar de kennis, die
nemen ze me niet meer af."
Om Barbier te mogen schenken
voor een groter publiek, moest hij
het professioneler aanpakken.
„Het aanrecht in de keuken vol
deed niet meer." Tijdens een spe
ciale proefavond in café De Biet in
Zierikzee liet hij de genodigden
drie biertjes proeven: Irish red,
Irish stout en tarwe triple. De
keuze viel op het donkere Ierse
bier, om als eerste op de markt te
brengen. „Ik heb bewust gekozen
voor een biertje met een laag alco
holpromillage dat makkelijk te
drinken is, ook voor vrouwen. En
je loopt niet naar buiten met een
dubbele tong."
Daarna begon de speurtocht
naar een brouwer die met zijn re
cept aan de slag wilde en een ont
werpbureau die zijn ideeën zou
vertalen tot een fraai beeldmerk.
Amper een paar maanden later
heeft Luc het intellectueel eigen
domsrecht van het merk Barbier,
staan er op het terrein van brou
werij Vermeersen in Hulst 8.500
Een taartenbakker
bakt ook niet elke
keer dezelfde taart
flesjes te wachten, is de 'stoere'
website biermetstijl.com in het le
ven geroepen en zijn de biervil
tjes, glazen, posters en gadgets on
derweg. Verschillende groothan
dels en barbershops hebben inte
resse om het bier te verkopen.
Op 13 mei wordt het eerste bier
gepresenteerd in barbershop Van
Dam in Zierikzee met een Bar-
bierbeque (barbecue met barbier).
Aanmeldingen lopen via de bar
bershop of het contactformulier
op biermetstijl.com. Op 18 mei is
het de beurt aan café De Graan-
beurs in Terneuzen. Aanmelden
via welkom@degraanbeurs.nl.
TERNEUZEN Jonge muzikale ta
lenten geven morgen alles op het
podium van De Pit in Terneuzen,
want er staat veel op het spel. In het
poppodium wordt de grote finale
van bandwedstrijd Steenworp ge
houden.
Finalisten Dion Vogelzang (hip
hop), Undercover Rhythms
(pop/rock) en Femke Bun (singer-
songwriter) wonnen de afgelopen
maanden verschillende voorrondes
in heel Zeeuws-Vlaanderen en ne
men het nu tegen elkaar op.
Ook Smash (poprock), de publieks-
winnaar over alle voorrondes, heeft
een plek in de finale.
De winnaar van deze muzikale
titanenstrijd krijgt tijd in een opna
mestudio en optredens op Vest-
rockrally, Weitjerock en Road to
Graauwrock.
The Brightt
Dat het winnen van muzikaal jon
gerenproject Steenworp veel ople
vert, bewijst The Brightt. De band
ging er vorig j aar met de hoofdprijs
vandoor en is al een bekende naam
in de streek geworden. Tijdens het
juryberaad treedt Loose Air op. De
band uit Haarlem heeft twee
Zeeuwse bandleden in de gelede
ren en speelt soul, funk, trip- en
hiphop. De finale begint om 19.30
uur en entree bedraagt 2 euro.
„De krimp is hier min of meer ge
stopt", zegt Piet Vercouteren van
Scholengroep Probaz.
Er zijn meerdere verklaringen
voor de ongeveer vijf fte aan vaca
tureruimte bij Probaz, vertelt Ver
couteren. Zo is er in 2012 een
kleine geboortegolf geweest in de
Kanaalzone. „Dat merken wij nu
in de leerlingenaantallen."
Ook natuurlijk verloop, zoals
mensen die stoppen met werken
of minder gaan werken, zorgt voor
vacatureruimte en er zijn vervan
gers voor langere tijd nodig. „We
krijgen veel reacties. Ook sollicita
ties van leerkrachten die enkele ja
ren terug op scholen in Antwer
pen of Breda zijn gaan werken,
omdat hier destijds te weinig werk
was."
Daarnaast hebben basisscholen
in steden, zoals in Terneuzen,
minder last van krimp dan in de
dorpen.
Dat merkt ook onderwijsgroep
Perspecto, die verschillende scho
len in de gemeenten Terneuzen en
Hulst heeft. „Maar we hebben bij
Perspecto nog wel te maken met
krimp", zegt bestuurder Stan van
Alphen. Jaarlijks heeft Perspecto
een totale afname van drie procent
in het leerlingenaantal. „Maar het
algemene beeld in heel de regio, is
dat het in stedelijk gebied stabiel
is. Ook bij ons komt er waarschijn
lijk een beetje vacatureruimte
vrij."
vrijdag 21 april 2017
voor
bij
de barbier
- Luc Weemaes, brouwer
Luc Weemaes bij brouwerij
Vermeersen in Hulst, voorheen
Halve Maan, die voor hem Bar
bier naar zijn recept heeft ge
produceerd. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
'Bar-bier'
Pascalle Cappetti
Terwijl in veel dorpen het leer
lingenaantal terug blijft lopen,
heeft het basisonderwijs in de
Kanaalzone weinig tot geen last
van krimp. Scholengroep Pro
baz ziet zelfs een kleine groei
en heeft vacatures voor leer
krachten uitgezet.
Sophie Stockman
Terneuzen