II
7
Luc Weemaes presenteert eerste bier in barbershop in Zierikzee
De Irish stout is het
eerste 'commer
ciële' bier van Luc
Weemaes. Een
biertje bij de kapper
moet kunnen.
Al meer dan dertig jaar
brouwt Luc Weemaes
zijn eigen bier. Zes
keer per jaar sleept hij
zijn ketel van 25 liter
en andere attributen van zolder
naar beneden. Om dan weer een
pale ale, een wit bier of een abdij
bier te produceren. En bij elk
brouwsel maakt hij er een sport
van om een originele biernaam en
etiket te bedenken. „Toen ik de
naam Barbier bedacht, kon ik niet
geloven dat deze naam nog niet
bestond. En nergens geregistreerd
was!"
Vanaf dat moment begon het bij
Luc te kriebelen om dit keer niet
alleen voor familie en vrienden te
brouwen, maar een commercieel
bier uit te brengen. En met een
naam als Barbier kon dat natuur
lijk niet anders dan via cafés én via
barbershops: barbiers.
Weemaes vergelijkt bier brou
wen met taarten bakken. „Een
taartenbakker bakt ook niet elke
keer dezelfde taart en probeert zijn
gasten te verrassen. Dat probeer ik
ook." Zo bedacht hij eerder Bier-
vlietse Brune, Ongelovige Tho
mas, Willem B. en Tante Nonneke.
„Gewoon hier in de keuken."
De brouwer was jarenlang lid
van bier- en wijnmakersgilde Am-
brasserie in Clinge en haalde eind
jaren negentig de titel bierkeur
meester. „Om die licentie te be
houden, moet je blijven trainen en
in speciale trainingsweekenden de
benodigde punten halen. Dat zag
ik niet zitten. Maar de kennis, die
nemen ze me niet meer af."
Om Barbier te mogen schenken
voor een groter publiek, moest hij
het professioneler aanpakken.
„Het aanrecht in de keuken vol
deed niet meer." Tijdens een spe
ciale proefavond in café De Biet in
Zierikzee liet hij de genodigden
drie biertjes proeven: Irish red,
Irish stout en tarwe triple. De
keuze viel op het donkere Ierse
bier, om als eerste op de markt te
brengen. „Ik heb bewust gekozen
voor een biertje met een laag alco
holpromillage dat makkelijk te
drinken is, ook voor vrouwen. En
je loopt niet naar buiten met een
dubbele tong."
Daarna begon de speurtocht
naar een brouwer die met zijn re
cept aan de slag wilde en een ont
werpbureau die zijn ideeën zou
vertalen tot een fraai beeldmerk.
Amper een paar maanden later
heeft Luc het intellectueel eigen
domsrecht van het merk Barbier,
staan er op het terrein van brou
werij Vermeersen in Hulst 8.500
Een taartenbakker
bakt ook niet elke
keer dezelfde taart
flesjes te wachten, is de 'stoere'
website biermetstijl.com in het le
ven geroepen en zijn de biervil
tjes, glazen, posters en gadgets on
derweg. Verschillende groothan
dels en barbershops hebben inte
resse om het bier te verkopen.
Op 13 mei wordt het eerste bier
gepresenteerd in barbershop Van
Dam in Zierikzee met een Bar-
bierbeque (barbecue met barbier).
Aanmeldingen lopen via de bar
bershop of het contactformulier
op biermetstijl.com. Op 18 mei is
het de beurt aan café De Graan-
beurs in Terneuzen. Aanmelden
via welkom@degraanbeurs.nl.
soep op. FOTO ERNESTA VERBURG
hebt toch het gevoel dat je een uitje
hebt. Het is eens iets anders dan al
leen aan de keukentafel."
Drankjes
Van den Bos bindt een schort voor
en gaat de tafels rond. Drankjes op
nemen en champignon-preisoep
uitserveren. De vijfkoppige vrijwil
lige keukenbrigade maakt alles de
ochtend voor de maaltijd helemaal
vers klaar. Drie gangen om je vin
gers bij af te likken.
„Voor vijf euro. Daar kun je toch
niet voor tobben", zegt dorpshuis
beheerder Janet Leeuwe. De koke
rellende dames proberen de menu's
af te stemmen op de wensen en
draaien ondertussen nergens hun
hand voor om. Vijftien kilo aardap
pels wegschillen? Als het moet dan
moet het. Afwassen na afloop?
„Daar is Rietje van."
Fantastisch dat die vrijwilligers
hier zo veel tijd insteken, roemt de
wethouder hun inzet. „Dan heb je
écht iets over voor een ander. Daar
worden we allemaal blij van."
Met enige regelmaat draait Van
den Bos, met z'n ambtenaren, een
uurtje hier of daar mee. „Zodat je
een gevoel hebt bij de dingen waar
je beleid over maakt."
Leerzaam
Leerzaam is dat hoe dan ook altijd,
zelfs in praktische zin. „Je denkt ge
woon even bestellingen op te gaan
nemen, maar dat valt nog niet mee.
Als er nu nieuwe mensen binnen
komen, weet ik echt niet of ik ze al
heb gehad."
Mevrouw Beije is één van de mee-
eters bij Tafelen in de Buurt. Ze kan
lang niet altijd, al zou ze best vaker
willen aanschuiven. „Voor de ge
zelligheid. Het is hier altijd leuk."
En het is heerlijk om eens een keer
niet zelf te hoeven koken, vinden
Tiny Verkaaik en Nel de Hamer. „Je
vrijdag 21 april 2017
voor
bij
de barbier
- Luc Weemaes, brouwer
Luc Weemaes bij brouwerij
Vermeersen in Hulst, voorheen
Halve Maan, die voor hem Bar
bier naar zijn recept heeft ge
produceerd. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
'Bar-bier'
Pascalle Cappetti
Wethouder Cees van den Bos dient de kommen versgemaakte
„Doet-ie keurig hoor", zegt
Magda Beije over de serveerta
lenten van wethouder Cees van
den Bos. Die stak gisteren zijn
handen uit de mouwen bij Tafe
len in de Buurt in het dorpshuis
van Renesse. „Als hij geen wet
houder meer is, kan hij altijd nog
de bediening in."
Esme Soesman
Renesse