II 7 Luc Weemaes presenteert eerste bier in barbershop in Zierikzee De Irish stout is het eerste 'commer ciële' bier van Luc Weemaes. Een biertje bij de kapper moet kunnen. Al meer dan dertig jaar brouwt Luc Weemaes zijn eigen bier. Zes keer per jaar sleept hij zijn ketel van 25 liter en andere attributen van zolder naar beneden. Om dan weer een pale ale, een wit bier of een abdij bier te produceren. En bij elk brouwsel maakt hij er een sport van om een originele biernaam en etiket te bedenken. „Toen ik de naam Barbier bedacht, kon ik niet geloven dat deze naam nog niet bestond. En nergens geregistreerd was!" Vanaf dat moment begon het bij Luc te kriebelen om dit keer niet alleen voor familie en vrienden te brouwen, maar een commercieel bier uit te brengen. En met een naam als Barbier kon dat natuur lijk niet anders dan via cafés én via barbershops: barbiers. Weemaes vergelijkt bier brou wen met taarten bakken. „Een taartenbakker bakt ook niet elke keer dezelfde taart en probeert zijn gasten te verrassen. Dat probeer ik ook." Zo bedacht hij eerder Bier- vlietse Brune, Ongelovige Tho mas, Willem B. en Tante Nonneke. „Gewoon hier in de keuken." De brouwer was jarenlang lid van bier- en wijnmakersgilde Am- brasserie in Clinge en haalde eind jaren negentig de titel bierkeur meester. „Om die licentie te be houden, moet je blijven trainen en in speciale trainingsweekenden de benodigde punten halen. Dat zag ik niet zitten. Maar de kennis, die nemen ze me niet meer af." Om Barbier te mogen schenken voor een groter publiek, moest hij het professioneler aanpakken. „Het aanrecht in de keuken vol deed niet meer." Tijdens een spe ciale proefavond in café De Biet in Zierikzee liet hij de genodigden drie biertjes proeven: Irish red, Irish stout en tarwe triple. De keuze viel op het donkere Ierse bier, om als eerste op de markt te brengen. „Ik heb bewust gekozen voor een biertje met een laag alco holpromillage dat makkelijk te drinken is, ook voor vrouwen. En je loopt niet naar buiten met een dubbele tong." Daarna begon de speurtocht naar een brouwer die met zijn re cept aan de slag wilde en een ont werpbureau die zijn ideeën zou vertalen tot een fraai beeldmerk. Amper een paar maanden later heeft Luc het intellectueel eigen domsrecht van het merk Barbier, staan er op het terrein van brou werij Vermeersen in Hulst 8.500 Een taartenbakker bakt ook niet elke keer dezelfde taart flesjes te wachten, is de 'stoere' website biermetstijl.com in het le ven geroepen en zijn de biervil tjes, glazen, posters en gadgets on derweg. Verschillende groothan dels en barbershops hebben inte resse om het bier te verkopen. Op 13 mei wordt het eerste bier gepresenteerd in barbershop Van Dam in Zierikzee met een Bar- bierbeque (barbecue met barbier). Aanmeldingen lopen via de bar bershop of het contactformulier op biermetstijl.com. Op 18 mei is het de beurt aan café De Graan- beurs in Terneuzen. Aanmelden via welkom@degraanbeurs.nl. soep op. FOTO ERNESTA VERBURG hebt toch het gevoel dat je een uitje hebt. Het is eens iets anders dan al leen aan de keukentafel." Drankjes Van den Bos bindt een schort voor en gaat de tafels rond. Drankjes op nemen en champignon-preisoep uitserveren. De vijfkoppige vrijwil lige keukenbrigade maakt alles de ochtend voor de maaltijd helemaal vers klaar. Drie gangen om je vin gers bij af te likken. „Voor vijf euro. Daar kun je toch niet voor tobben", zegt dorpshuis beheerder Janet Leeuwe. De koke rellende dames proberen de menu's af te stemmen op de wensen en draaien ondertussen nergens hun hand voor om. Vijftien kilo aardap pels wegschillen? Als het moet dan moet het. Afwassen na afloop? „Daar is Rietje van." Fantastisch dat die vrijwilligers hier zo veel tijd insteken, roemt de wethouder hun inzet. „Dan heb je écht iets over voor een ander. Daar worden we allemaal blij van." Met enige regelmaat draait Van den Bos, met z'n ambtenaren, een uurtje hier of daar mee. „Zodat je een gevoel hebt bij de dingen waar je beleid over maakt." Leerzaam Leerzaam is dat hoe dan ook altijd, zelfs in praktische zin. „Je denkt ge woon even bestellingen op te gaan nemen, maar dat valt nog niet mee. Als er nu nieuwe mensen binnen komen, weet ik echt niet of ik ze al heb gehad." Mevrouw Beije is één van de mee- eters bij Tafelen in de Buurt. Ze kan lang niet altijd, al zou ze best vaker willen aanschuiven. „Voor de ge zelligheid. Het is hier altijd leuk." En het is heerlijk om eens een keer niet zelf te hoeven koken, vinden Tiny Verkaaik en Nel de Hamer. „Je vrijdag 21 april 2017 voor bij de barbier - Luc Weemaes, brouwer Luc Weemaes bij brouwerij Vermeersen in Hulst, voorheen Halve Maan, die voor hem Bar bier naar zijn recept heeft ge produceerd. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE 'Bar-bier' Pascalle Cappetti Wethouder Cees van den Bos dient de kommen versgemaakte „Doet-ie keurig hoor", zegt Magda Beije over de serveerta lenten van wethouder Cees van den Bos. Die stak gisteren zijn handen uit de mouwen bij Tafe len in de Buurt in het dorpshuis van Renesse. „Als hij geen wet houder meer is, kan hij altijd nog de bediening in." Esme Soesman Renesse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 54