LéÊ%mPf&m
V*
16
Kort
Philip Morris ziet verkoop
van sigaretten flink dalen
Philip Morris heeft afgelopen kwartaal be
duidend minder sigaretten verkocht dan in
dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van
elektronische sigaretten viel wel hoger uit,
maar dit is slechts een zeer beperkte markt.
De opbrengsten van de sigarettenfabriek
zakten met 1,4 procent tot een kleine 17 mil
jard dollar. Onder de streep hield Philip
Morris met circa 1,6 miljard dollar wel zo'n
4 procent meer over dan een jaar terug.
uwv
'Automatisering maakt
secretaresses overbodig'
De vraag naar secretaresses loopt sterk te
rug. Hun aantal kromp tussen 2013 en 2016
met bijna een vijfde, meldt uitkerings
instantie UWV. De administratieve banen
worden vooral bedreigd door automatise
ring en digitalisering. Klanten van banken
en de Belastingdienst kunnen tegenwoordig
steeds meer zelf doen via internet.
Goed kwartaal voor Unilever
Unilever heeft ook in het eerste kwartaal
mooie zwarte cijfers geschreven, aldus top
man Paul Polman. Opkomende markten en
nieuwe producten waren de belangrijkste
pijlers onder de groei. Unilever wist bijvoor
beeld de ijsverkopen op te voeren door de
Magnum ook aan te bieden in bekers. De to
tale opbrengsten van Unilever namen met
6 procent toe tot 13,3 miljard euro. De Ame
rikaanse branchegenoot Kraft Heinz bracht
eerder dit jaar nog een bod uit op Unilever.
Jameson populair in VS
Drankenconcern Pernod Ricard heeft de
afgelopen maanden
zijn omzet zien
groeien, dankzij goede
zaken in de VS. Dat
kwam door een ster
kere vraag naar whis-
keymerk Jameson.
De Amerikaanse
markt is belangrijk
voor het concern;
in december kocht
Pernod Ricard nog
een meerderheids
belang in bourbon
maker Smooth
Ambler Spirits.
Quote van de dag
PwC tolereerde
bij een klant
omkopingsfraude
en meldde
dit niet
Arcelor
Mittal
Unilever
Wolters
Kluwer
Arcadis
MAALTIJDMIXEN MINDER VLEES
Maggi vervangt vlees
voor een deel door meer
verse groente in de
recepten voor zijn
maaltijdmixen. Dat heeft
grote gevolgen, want
Nederlanders koken veel
uit pakjes. En volgen slaafs
de boodschappenlijstjes
op de verpakking.
Klanten die binnenkort in de
supermarkt naar een pakje
Ovenschotel Prei-kerrie
met gehakt van Maggi grij
pen, gaan hoogstwaar
schijnlijk met een extra paprika naar
huis. Voedingsfabrikant Nestlé past mo
menteel alle verpakkingen aan van de
Maggi maaltijdmixen die in de Neder
landse schappen zijn te vinden. De aan
bevolen hoeveelheid verse groente op
de voorkant van de pakjes gaat omhoog
van 150 naar 200 gram per persoon. Dat
gaat ten koste van 50 gram vlees. Daar
naast komen op een groot deel van de
pakjes variatietips die mensen moeten
verleiden het gerecht ook eens zonder
vlees te bereiden.
Dat heeft grote gevolgen, zegt Justijn
Gombert van Maggi. „96 procent van de
consumenten volgt het recept op de ver
pakking. In Nederland worden per jaar
5,6 miljoen avondmaaltijden bereid met
onze mixen. Dat betekent dat door deze
aanpassingen in Nederland op jaar
basis 280.000 kilo minder vlees
en 840.000 kilo extra groente wor
den gegeten."
Nestlé wil helpen om Nederlan
ders gezonder te laten eten, verklaart
Gombert. „Slechts een kwart van de
Nederlanders krijgt 250 gram groente
binnen, de hoeveelheid die het Voe
dingscentrum minimaal aanbeveelt.
Omdat wij invloed hebben op de groen
ten die consumenten kopen, kunnen we
een positieve rol spelen."
De motieven van Nestlé zijn echter
niet alleen nobel. Het bedrijf ziet ook
dat de verkoop van zijn maaltijdmix-
pakjes terugloopt. „Mensen zijn kriti
scher gaan kijken naar pakjes", erkent
Gombert, die niet wil zeggen hoeveel
minder Maggi-pakjes in Nederland
worden verkocht.
Daarom is Maggi al langer bezig de
hoeveelheid zout en e-nummers
in zijn producten te verminderen.
„Dat gaat stapje voor stapje: con
sumenten wennen langzaam aan
minder zout. In tien jaar tijd heb
ben we wereldwijd al 12.000 ton
minder zout in onze Maggiproduc-
ten gestopt; vergelijkbaar met het
gewicht van de Eiffeltoren."
Snelkokers
Bij zulke receptwijzigingen komt een
hoop kijken. Nestlé mag dan de
grootste voedingsfabrikant ter wereld
zijn, pakjes als de Dagschotel Sperziebo
nen-satésaus zijn een puur lokale aan
gelegenheid. Nederlanders zijn name
lijk kampioen snelkoken: ze besteden
gemiddeld minder dan een half uurtje
aan koken, en de helft kan minder dan
vijf gerechten uit zijn hoofd klaarma
ken. Het clichébeeld dat in Bourgondi-
scher oorden nog meer zelf wordt ge
kookt, lijkt bovendien waar. Ten zuiden
van onze landsgrenzen worden in elk
geval amper maaltijdmixen verkocht,
zegt Gombert. „In Engeland ook nauwe
lijks. In Duitsland wel, maar daar zijn
mensen bijvoorbeeld gewend om met
veel meer room te koken. En ingrediën
ten verschillen zozeer per land, dat zelfs
de samenstelling van bouillonblokjes in
België anders is dan hier. In Nederland
gebruiken we ze vooral om soep van te
maken, in België voor sauzen en ge
braad."
Sleutelen
Aan de vernieuwde recepten met
minder vlees en meer groente is meer
dan een jaar gesleuteld. De chef
kok van Maggi testte eerst welke
groente genoeg smaak toevoegt
om ongestraft vlees te kunnen
vervangen. Vervolgens zijn de
nieuwe recepten door consumen
ten in hun eigen keuken uitgetest.
In het geval van Maggi's grootste
verkoophit, de Ovenschotel Prei-ker-
rie, leidde dat tot een extra paprika in
plaats van een extra prei. De receptuur
aanpassing van anderhalfjaar geleden,
waarbij Maggi gemiddeld 16 procent van
het zout uit de pakjes heeft gehaald, was
echter ingewikkelder. „We hebben toen
heel lang gespeeld met sterke kruiden
en specerijen om de gerechten op smaak
te houden. Zo hebben we voor de Oven
schotel Prei-kerrie lang gezocht naar de
juiste kerriesoort. Dat luistert nauw.
Uiteindelijk kwamen we op een
mengeling van twee kerrievarian-
ten uit die het beste bleek te passen
I bij de Nederlandse smaak."
Het Voedingscentrum noemt het
positief dat Nestlé in zijn gerechten
opschuift richting de hoeveelheid
groente die wordt aanbevolen in de
Schijf van Vijf. „We weten dat men
sen de recepten op pakjes nauwgezet
volgen", verklaart een woordvoerder.
„Nog liever zien we echter dat mensen
meer groente eten zónder een bijbeho
rend pakje. Want aan pakjes is vaak te
veel zout en suiker toegevoegd."
KWARTAALCIJFERS
HOGERE IJSVERKOPEN
STERKE DRANKEN
- Pieter Lakeman,
financieel activist.
O
vrijdag 21 april 2017
GO
De staalprodu
cent was kop
loper in de
hoofdindex.
Het Brits-Neder
landse concern
krikte de omzet
op en verhoogde
zijn dividend.
De uitgever bun
gelde gisteren
onderaan de
AEX.
W
Het advies- en
ingenieursbureau
kreeg de handen
van de beleggers
niet op elkaar
met de cijfers.
o
Annemieke van Dongen
Meer
groente,
goed
vooru
én voor
Maggi
'oemicoo]
kerrie