II
ADRZ krijgt 100 extra parkeerplaatsen
17
Rundveestapel stabiel
wasbeschermingsmiddelen ge
bruiken, moeten ze het medicijn
gebruik voor hun beesten beper
ken en moet een rund in de stal
minimaal zes vierkante meter be
wegingsruimte hebben. In de win
termaanden, als het vee op stal
staat, moet het voer biologisch
zijn. En dat is nog maar een greep
uit de eisen van Skal.
Met 120 dieren red je het als vee
houder niet meer, tenzij je een ni
chemarkt weet aan te boren. Een
reguliere Nederlandse veehouderij
moet 300 tot 400 runderen heb
ben om te overleven, weet René.
We gebruiken
mooi vlees van
nek en borst
Poelzicht heeft net de veestapel
uitgebreid: van 80 naar 120 Black
Angus-runderen. „We zijn in 2012
overgestapt op de Black Angus-
runderen, omdat die minder pro
blematisch zijn dan de dikbillen
die we daarvoor hadden. Bij een
dikbil is bij elke geboorte een kei
zersnee nodig. Dat is duur: de vee
arts rekent 240 euro. De Black An
gus kalveren op een natuurlijke
manier en stukken makkelijker.
Soms ben je te laat en is het kalf al
geboren. Ze kunnen dat zelfstan
dig. Bovendien is een Angus-rund
rustig en gemoedelijk."
Een vetpot is het nog niet voor
Christine en René. Christine
werkt 18 uur per week in de zorg.
René heeft wel onlangs zijn baan
bij een zand- en grindhandel op
gezegd. „Ik werk nog freelance er
bij, want dat is financieel nodig. Je
weet dat je eerst moet investeren
in je bedrijf voordat het iets ople
vert. We hebben recent naast de
oude een compleet nieuwe stal ge
bouwd. Op die manier konden we
onze veestapel uitbreiden", zegt
René„Ons vlees wordt verkocht
in onze eigen winkel en Zeeuwse
boerderijwinkels. We leveren ook
aan twee restaurants."
Passie is voor het stel de drijfveer
om te buffelen in een nog niet he
lemaal renderend biologisch be
drijf. Daarom is productinnovatie
noodzakelijk. Samen met een Gel
derse collega, die de productie op
zich heeft genomen, hebben ze de
biokroket ontwikkeld. René:
„Onze kroket is onvergelijkbaar
met de industriekroket die je bij de
snackbar krijgt. Ten eerste komt het
vlees uit de buurt, dat is duurzamer
dan import uit Argentinië of Brazi
lië. Ten tweede trekt het vlees drie
dagen in biobouillon, zodat het een
mooie ragout wordt. We gebruiken
mooi vlees van nek en borst. Onze
kroket bevat 25 gram vlees. Dat is 10
gram meer dan in een gewone kro
ket. En onze ragout is mooi glad,
terwijl je in een normale kroket
vaak allerlei stukjes aantreft."
Christine zet een bordje dam
pende kroketten op tafel. Ze ogen
groter dan een reguliere kroket. De
ragout smaakt romig en vol. Er zit
ten biologische kruiden in die pre
cies goed zijn gedoseerd. „We zijn
er trots op. Dit wordt een belang
rijk product voor ons. Van 25 kilo
vlees kun je 800 kroketten maken,
dus het volume is geen probleem.
En we denken al na over een vol
gende stap: bitterballen!"
VLEESPRODUCTIE
Jaren is er niets aan gedaan omdat
er geen geld was. Maar nu het Ad
miraal De Ruyter Ziekenhuis weer
wat te besteden heeft, pakt het
door. Nog voor de zomer krijgt het
terrein om het ziekenhuis een me
tamorfose. Er komen honderd extra
parkeerplekken, auto's 'verdwij
nen' achter groene hagen, het par
keerterrein wordt overal verhard en
er komen nieuwe stallingen voor
fietsen en rolstoelen.
Het is het begin van een grote op
knapbeurt van de omgeving en het
ziekenhuis zelf. Een operatie die
drie jaar duurt en afdeling voor af
deling gebeurt. De Zeeuwse kun
stenaar William Verstraeten werkt
ideeën uit om het ziekenhuis gast
vrijer te maken.
Covra
Hij maakte eerder de onooglijke op
slag voor radioactief afval in Vlis-
singen spannend. De oranje verf-
die steeds lichter wordt naarmate
het kernafval minder radioactief is
- en de letters E=mc2 maakten van
de Covra een icoon. De medewer
kers werden weer trots op hun Co
vra. Iets soortgelijks moet Verstrae
ten voor elkaar boksen bij het
ADRZ in Goes.
De directie en de Raad van Toe
zicht van het ADRZ hebben groen
Die vreselijke
fietsenhokken zijn me
een doorn in het oog
licht gegeven voor de uitvoering
van de eerste plannen. „We vinden
dat het gebouw in Goes nu wel erg
afsteekt tegen dat in Vlissingen",
zegt directeur Claudia Branden
burg.
Nu wordt het niet zoals in Vlis
singen, benadrukt ze. „Maar we
willen er wel iets van maken."
Ze noemt de omgeving van het
ziekenhuis 'een rommeltje'. „Die
vreselijke fietsenhokken zijn me
een doorn in het oog. Op dagen dat
het mooi weer is, is er te weinig
plek en staan her en der fietsen."
Bij de nieuwe fietsenstallingen
komt ook een overdekte plek voor
rolstoelen. Zo hoeven mensen niet
met de auto bij de ingang te worden
afgezet, wat overlast geeft voor an
dere patiënten. Nu de Ontmoe-
tingskerk aan de overkant van het
ADRZ zijn parkeerterrein heeft af
gesloten, verwacht het ziekenhuis
weer parkeerproblemen. Daarom
gaat het ADRZ extra ruimte huren
van de naastgelegen zorginstelling
Emergis zodat er ruimte komt voor
100 extra parkeerplaatsen. Verder
wordt het gehele terrein verhard.
„Een deel wordt bij slecht weer een
grote modderpoel. Dat kan zo niet",
aldus Brandenburg.
Ook het bos wordt opgeknapt.
„Het is nu rommelig, terwijl pa
tiënten en bezoekers er gewoon
lekker moeten kunnen wandelen."
Het ziekenhuis krijgt nieuwe zon
wering in dezelfde kleur geel als de
daken van de nieuwe fietsenstallin
gen.
Verstraeten wil door een beter
kleurgebruik de omgeving van het
ziekenhuis rustiger maken. Het
werk wordt de komende weken
aanbesteed, zodat de uitvoering
nog voor de zomer kan beginnen.
dinsdag 18 april 2017
uit de Zeeuwse stal
- René de Wilde, bioboer
A Christine en René met de biokroket. foto's johan van der heijden
Het aantal rundvee
bedrijven in Zeeland
is de afgelopen jaren
flink gedaald. In
2000 waren het er
nog 485, vorig jaar
378, blijkt uit cijfers
van het Centraal Bu
reau voor de Statis
tiek. In die cijfers zit
ten ook melkveebe
drijven. Die spelen
een grotere rol.
Rundvleesproductie
is een kleine tak van
sport in de provincie.
Hoewel het aantal
bedrijven is gekrom
pen, is het aantal
stuks vee de laatste
jaren vrij stabiel:
10.745 in 2016 en
10.854 in 2015. In
2000 telde de pro
vincie Zeeland nog
13.914 runderen voor
de vleesproductie.
Ziekenhuis ADRZ in Goes breidt
het parkeerterrein uit met hon
derd plaatsen.
Jeffrey Kutterink
Goes
- Claudia Brandenburg,
directeur ADRZ