II ADRZ krijgt 100 extra parkeerplaatsen 17 Rundveestapel stabiel wasbeschermingsmiddelen ge bruiken, moeten ze het medicijn gebruik voor hun beesten beper ken en moet een rund in de stal minimaal zes vierkante meter be wegingsruimte hebben. In de win termaanden, als het vee op stal staat, moet het voer biologisch zijn. En dat is nog maar een greep uit de eisen van Skal. Met 120 dieren red je het als vee houder niet meer, tenzij je een ni chemarkt weet aan te boren. Een reguliere Nederlandse veehouderij moet 300 tot 400 runderen heb ben om te overleven, weet René. We gebruiken mooi vlees van nek en borst Poelzicht heeft net de veestapel uitgebreid: van 80 naar 120 Black Angus-runderen. „We zijn in 2012 overgestapt op de Black Angus- runderen, omdat die minder pro blematisch zijn dan de dikbillen die we daarvoor hadden. Bij een dikbil is bij elke geboorte een kei zersnee nodig. Dat is duur: de vee arts rekent 240 euro. De Black An gus kalveren op een natuurlijke manier en stukken makkelijker. Soms ben je te laat en is het kalf al geboren. Ze kunnen dat zelfstan dig. Bovendien is een Angus-rund rustig en gemoedelijk." Een vetpot is het nog niet voor Christine en René. Christine werkt 18 uur per week in de zorg. René heeft wel onlangs zijn baan bij een zand- en grindhandel op gezegd. „Ik werk nog freelance er bij, want dat is financieel nodig. Je weet dat je eerst moet investeren in je bedrijf voordat het iets ople vert. We hebben recent naast de oude een compleet nieuwe stal ge bouwd. Op die manier konden we onze veestapel uitbreiden", zegt René„Ons vlees wordt verkocht in onze eigen winkel en Zeeuwse boerderijwinkels. We leveren ook aan twee restaurants." Passie is voor het stel de drijfveer om te buffelen in een nog niet he lemaal renderend biologisch be drijf. Daarom is productinnovatie noodzakelijk. Samen met een Gel derse collega, die de productie op zich heeft genomen, hebben ze de biokroket ontwikkeld. René: „Onze kroket is onvergelijkbaar met de industriekroket die je bij de snackbar krijgt. Ten eerste komt het vlees uit de buurt, dat is duurzamer dan import uit Argentinië of Brazi lië. Ten tweede trekt het vlees drie dagen in biobouillon, zodat het een mooie ragout wordt. We gebruiken mooi vlees van nek en borst. Onze kroket bevat 25 gram vlees. Dat is 10 gram meer dan in een gewone kro ket. En onze ragout is mooi glad, terwijl je in een normale kroket vaak allerlei stukjes aantreft." Christine zet een bordje dam pende kroketten op tafel. Ze ogen groter dan een reguliere kroket. De ragout smaakt romig en vol. Er zit ten biologische kruiden in die pre cies goed zijn gedoseerd. „We zijn er trots op. Dit wordt een belang rijk product voor ons. Van 25 kilo vlees kun je 800 kroketten maken, dus het volume is geen probleem. En we denken al na over een vol gende stap: bitterballen!" VLEESPRODUCTIE Jaren is er niets aan gedaan omdat er geen geld was. Maar nu het Ad miraal De Ruyter Ziekenhuis weer wat te besteden heeft, pakt het door. Nog voor de zomer krijgt het terrein om het ziekenhuis een me tamorfose. Er komen honderd extra parkeerplekken, auto's 'verdwij nen' achter groene hagen, het par keerterrein wordt overal verhard en er komen nieuwe stallingen voor fietsen en rolstoelen. Het is het begin van een grote op knapbeurt van de omgeving en het ziekenhuis zelf. Een operatie die drie jaar duurt en afdeling voor af deling gebeurt. De Zeeuwse kun stenaar William Verstraeten werkt ideeën uit om het ziekenhuis gast vrijer te maken. Covra Hij maakte eerder de onooglijke op slag voor radioactief afval in Vlis- singen spannend. De oranje verf- die steeds lichter wordt naarmate het kernafval minder radioactief is - en de letters E=mc2 maakten van de Covra een icoon. De medewer kers werden weer trots op hun Co vra. Iets soortgelijks moet Verstrae ten voor elkaar boksen bij het ADRZ in Goes. De directie en de Raad van Toe zicht van het ADRZ hebben groen Die vreselijke fietsenhokken zijn me een doorn in het oog licht gegeven voor de uitvoering van de eerste plannen. „We vinden dat het gebouw in Goes nu wel erg afsteekt tegen dat in Vlissingen", zegt directeur Claudia Branden burg. Nu wordt het niet zoals in Vlis singen, benadrukt ze. „Maar we willen er wel iets van maken." Ze noemt de omgeving van het ziekenhuis 'een rommeltje'. „Die vreselijke fietsenhokken zijn me een doorn in het oog. Op dagen dat het mooi weer is, is er te weinig plek en staan her en der fietsen." Bij de nieuwe fietsenstallingen komt ook een overdekte plek voor rolstoelen. Zo hoeven mensen niet met de auto bij de ingang te worden afgezet, wat overlast geeft voor an dere patiënten. Nu de Ontmoe- tingskerk aan de overkant van het ADRZ zijn parkeerterrein heeft af gesloten, verwacht het ziekenhuis weer parkeerproblemen. Daarom gaat het ADRZ extra ruimte huren van de naastgelegen zorginstelling Emergis zodat er ruimte komt voor 100 extra parkeerplaatsen. Verder wordt het gehele terrein verhard. „Een deel wordt bij slecht weer een grote modderpoel. Dat kan zo niet", aldus Brandenburg. Ook het bos wordt opgeknapt. „Het is nu rommelig, terwijl pa tiënten en bezoekers er gewoon lekker moeten kunnen wandelen." Het ziekenhuis krijgt nieuwe zon wering in dezelfde kleur geel als de daken van de nieuwe fietsenstallin gen. Verstraeten wil door een beter kleurgebruik de omgeving van het ziekenhuis rustiger maken. Het werk wordt de komende weken aanbesteed, zodat de uitvoering nog voor de zomer kan beginnen. dinsdag 18 april 2017 uit de Zeeuwse stal - René de Wilde, bioboer A Christine en René met de biokroket. foto's johan van der heijden Het aantal rundvee bedrijven in Zeeland is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2000 waren het er nog 485, vorig jaar 378, blijkt uit cijfers van het Centraal Bu reau voor de Statis tiek. In die cijfers zit ten ook melkveebe drijven. Die spelen een grotere rol. Rundvleesproductie is een kleine tak van sport in de provincie. Hoewel het aantal bedrijven is gekrom pen, is het aantal stuks vee de laatste jaren vrij stabiel: 10.745 in 2016 en 10.854 in 2015. In 2000 telde de pro vincie Zeeland nog 13.914 runderen voor de vleesproductie. Ziekenhuis ADRZ in Goes breidt het parkeerterrein uit met hon derd plaatsen. Jeffrey Kutterink Goes - Claudia Brandenburg, directeur ADRZ

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 51