Aspergeseizoen geopend
Familierecept
PROOST
DOEN
HEBBEN
recept
Vanaf 11 april zijn ze er weer! Hier kun je ze proeven.
Aan de limo
magazine 43
Zin in iets lekkers? Op
de Good Food Fair in
De Lier staan zaterdag
dertig kraampjes en
trucks voor je klaar.
in de categorie mooi: deze grijze
gietijzeren theepot van Madam
Stoltz. Hij is er ook in 't rood én er
zijn bijpassende gietijzeren mokjes
verkrijgbaar. €55
rj v
r
Ingrediënten
1 kilo uien, in
ringen
1 el poeder
suiker
1 el wijnazijn
4 karbonades
3 el 'short
ening' (Ameri
kaans watervrij
bakvet, te koop
bij de Jumbo.
6 el boter vol
staan ook
zout en peper
Voor dit recept zijn
twee grote koeken
pannen nodig. In de
eerste gaan 2 el
shortening (of 4 el
boter). Laat op
zacht vuur smelten.
Roer de uien door
het vet. Voeg suiker
en wijnazijn toe, en
laat op zacht vuur
40 minuten stoven
met deksel op de
pan. Voeg zout en
peper toe. Laat in
de andere pan 1 el
shortening of 2 el
boter smelten en
bak de karbonades
tot ze gaar zijn.
Wederom goed
zouten en peperen.
Laat het eventuele
vocht uit de uien
lopen en serveer
de karbonades op
de gesmolten uien.
Maak een koprol bij
het uitserveren of
doe iets anders
geks.
De mystery-proevers van het Brabants
Asperge Genootschap zijn eruit: restaurant
De Waard in Heesch is uitgeroepen tot het
beste aspergerestaurant van 2017. Wie al
leen het lekkerste goed genoeg vindt, reser
veert dus een tafeltje. Kerkstraat 3, Heesch
Nergens in het land worden zo veel asperges
geteeld als in Noord-Limburg. Bij Hostellerie
De Hamert in Wellerlooi organiseren ze aller
lei asperge-activiteiten en kun je aanschuiven
voor een speciaal menu met uitzicht op de
Maasduinen. Hamert 2, Wellerlooi
Ook boven de rivieren zijn we wild van het
witte goud. In het eeuwenoude pand van
het Leidse restaurant Het Prentenkabinet
eet je tijdens de Aspergedagen van 13 april
tot en met 7 mei met korting een driegangen
diner. Kloksteeg 25, Leiden
M Wie bij de Spaanse provincie
Galicië niet verder komt dan
barre pelgrimstochten naar
Santiago de Compostella,
mist een hoop. In het bijzon
der de lokale eetcultuur,
die zich kenmerkt door de
verser dan verse pulpo en
kokkels en goedgevulde empanada's. De
Spaanse Isabel Meniho leerde van haar
vader de geheimen van de Galicische keu
ken en deelt ze nu met ons in Mijn keuken
van Galicië. (Uitgeverij Terra, €30)
Inmiddels haast
niet meer weg te
denken van de
gemiddelde dran
kenkaart: limonade.
En nee, niet van
die mierzoete, met
water aangelengde
siroop, maar frisse
drankjes, en dan
het liefst zelf
gemaakt. Veel
geziene ingrediën
ten: gember, ci
troen en aardbeien.
Wat ijsblokjes en
een takje munt erin
en het glaasje limo
kan met gemak
door voor een
hippe cocktail.
Perfect voor wie
zijn dorst wil les
sen, maar geen zin
heeft in frisdrank
of alcohol.