Ansichtkaart 0 0 0 Oestour is een leerzaam en lekker uitje bij het Goese Sas MARGOT 17 "r ■-*- immam Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Tegenwoordig zing ik weer in een koor. Een van de nummers die we zingen is Het Dorp van Wim Sonneveld. U kent de tekst wel: 'Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven'. Ik moet dan altijd aan mijn vader denken en niet alleen door de zin die over het tuinpad van mijn vader gaat. Mijn vader verzamelt namelijk al jarenlang oude ansichtkaarten. We woonden vroeger vlakbij Hans Lindenbergh, een autoriteit op dit gebied en bekend van de Raadkaart in deze krant. Hij heeft het verzamel- virus bij mijn vader aangewakkerd. Mijn vader heeft vooral kaarten van Kapelle, Biezelinge, Hansweert en Schore, plaatsen uit zijn jeugd. Ik las laatst in een stukje van het Gemeentearchief in Goes dat over hem gaat, dat hij al wel meer dan 1.000 kaarten heeft. Dat wist ik zelfs niet. Hij vindt niet alleen de prenten leuk, maar leest ook de stukjes achterop. Kleine verhaaltjes van de mensen die destijds deze kaarten schreven aan elkaar. Ze geven een mooi tijdsbeeld. Vanzelfsprekend heb ik van mijn eigen huis en omgeving ook oude ansichtkaarten, naast een aantal van Goes, waar ik opgroeide. Daarnaast heb ik oude ansichtkaarten met eten natuurlijk. Van de visafslag in Goes, meisjes die zeekraal snijden, oesters sorteren of samen in kleder dracht naar de markt gaan. Leuk om te kijken wat destijds op de kramen lag: manden met appels, uien, eieren en grote kroppen botersla. Gelukkig, deze zijn weer terug van weggeweest. Ik kocht een krop bij de groenteboer en maakte deze aan met een fijn gesnipperde sjalot, olijfolie, balsa- mico en wat peper. Er overheen knipte ik wat bieslook. Ouderwets lekker. lijkt bijna gezandstraald, qua textuur. Van binnen is ie gelukkig nog sappig. Mijn vis- potje komt in een grappig rood pannetje. Bo venop ligt een mooi tuintje van vers gesnip perde kruiden - peterselie, bieslook. Hadden die kruiden ook maar in de saus gezeten: het is een bleke, dunne substantie die nog het meeste weg heeft van warme koffiemelk. Saf- fraan-venkelsaus, lezen we terug op de me nukaart. Ja, dat was leuk geweest. De vis is wel prima gegaard: stukken kabeljauw en al weer coquilles, alsof het niks is. We herken nen de kermissalade van het voorgerecht, die nu goed werkt als bijgerecht. Lekkere frietjes, lekkere mayo en net zoals bij het voorgerecht zit de arachideolie er apart bij, vanwege mijn notenallergie. Pinda's zijn voor mij geen ge vaar, maar het is fijn om te weten dat ze er re kening mee houden. Toetje Mijn tafeldame is voldaan en houdt het bij een bakje pittige koffie. Ik neem tiramis- umousse, met vanille-ijs en Baileys. Het toe tje komt in een leuk hoog glas, zodat je laag jes kunt spotten. Bovenop ligt zo'n gezellige Kaapse kruisbes met perkamenten blaadjes. De sponsachtige cake en mousse hebben lang samen in de koeling gestaan en zijn hetzelfde gaan smaken. Lichtjes naar Baileys, maar vooral naar condens. Vanille-ijs en slagroom redden de boel. Bij een zonsondergang be spreken we de avond. De plek overklast de maaltijd, maar het personeel was vriendelijk en de porties waren gul. Het personeel puft uit aan een naburig tafeltje en heeft de mu ziek een tandje harder gezet: een vreemd toe passelijk By The Rivers of Babylon, maar dan aan de Oosterschelde. Voorgerecht I loofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Leuk om te kijken wat er destijds op de kramen lag: manden met appels, uien, eieren en grote kroppen botersla Voor Sonja Smit is oesters rapen een uit de hand ge lopen hobby. Ze organi seert daarom Oestours. Ze gaat op pad vanuit café Het Loze Vis sertje aan het Goese Sas om bij laag water met mensen oesters te rapen. „Ik kreeg destijds zelf een tour cadeau van mijn man en kwam zo in contact met Marcel Schouwenaar, die ooit met dit initiatief begon. Hij vertelde dat hij ging stoppen en dat was voor mij een goede aanleiding om dit van hem over te nemen", vertelt ze. „Nu weet ik alles van de oes ter. Ik geef er trainingen in en le zingen over op scholen hier in Zeeland en organiseer dus Oes tours." Tijdens een Oestour, laarzen verplicht, geeft Smit uitleg over hoe je de juiste oester vindt en waar je op moet letten als je zelf oesters gaat rapen. „Ik laat ze ter plaatse proeven aan de mensen op de oesterbank en ik vertel over de discussie rondom het wildrapen. Want als je wildra- pen verbiedt, dan verdwijnt het stropen niet", zegt ze stellig. „Officieel mag je tien kilo oes- ters wildrapen, maar dat zijn in totaal wel honderd oesters. Tij dens de Oestour rapen we hooguit vijftien oesters per per soon. En dat is meer dan ge noeg. Ik leg uit waar je wel en niet mag komen; juist die be wustwording in combinatie met de beleving is belangrijk." Na het rapen gaat ze met de groep terug naar Het Loze Vis sertje, waar ze de oesters leren openen, bereiden en opeten. Lekker en leerzaam. BEOORDELING zaterdag 8 april 2017 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Sonja Smit geeft tijdens de Oestours uitleg over oesters, foto MARCELLEDAVIDSE water

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 53