16 WEE
Lunchen of
dineren met
uitzicht over de
Oosterschelde.
En dan
natuurlijk vis
eten.
Bij't Oliegeultje in
Burghsluis mag je
ook een
verrekijker lenen,
om bruinvissen te
spotten.
ETEN 'T OLIEGEULTJE, BURGHSLUIS
Burghsluis
Het is een soort voorjaarsmoeheid,
misschien. Ik zucht veel vaker dan
normaal. Eetvriendin merkt het en
weet een probaat medicijn: „We
moeten bruinvissen gaan spotten,
bij het Oliegeultje op Schouwen." Ik woon al
sinds mijn 19e in Zeeland en had pas een paar
maanden terug mijn allereerste Paskal Jakob-
sen In Het Wild spotting, gewoon in een res
taurant aan een naburig tafeltje. Toen voelde ik
mijn Zeeuwsheid al exponentieel toenemen.
Maar bruinvissen, nee, die heb ik nog niet ge
zien. „En zeehondjes zijn er vaak ook", zegt
vriendin geruststellend, terwijl ze haar dikke
Volvo richting Burghsluis stuurt.
Wat een fijn verborgen plekje: eerst langs
dijkjes en herenboerderijen, een gezellig
buurtschapje door en dan de zee. De M.S. On
rust dobbert in het haventje. Aan het strandje
staan drie Duitsers met kanonnen van ca
mera's. Ze turen door hun zoekers, maar je
moet geluk hebben met die bruinvissen: grijze
vinnen lijken best op grijze golfjes.
Gelukkig is er nog een toeristische attractie:
de kop van de vuurtoren van Haamstede, die
ooit op het briefje van 250 gulden stond. Als de
bruinvissen toch opduiken, mag je bij 't Olie
geultje een verrekijker lenen. Ze noemen zich
zelf bar en petit restaurant. Wij vinden de
kaart toch best uitgebreid: veel vis natuurlijk,
maar ook drie keuzes voor vegetariërs.
We beginnen met lekkere witte broodjes en
Spaanse witte wijn, die vrolijk maakt. Omdat
we twee gangen bestellen, krijgen we ook di
rect twee papieren bestekzakjes naast het bord.
Dat scheelt weer lopen voor serveerster Sha
ron. Om het voorjaarszuchten te verdrijven,
bestellen we coquilles en oesters: Gillardeaus,
drie voor 9,75 euro. Met wit oestervlees, netjes
op ijs. Ik ben zo'n barbaar die ze liever gegrati
neerd eet, eetvriendin laat ze zich puur sma
ken en laat me het kenmerkende logo zien: de
firma Gillardeau brandmerkt zijn oesters de
laatste jaren met een laser. Coquilles bij 't Olie
geultje, dat zijn vier dikke jongens in één
schelp, met strengetjes gerookte paling bo
venop. De saus erbij heeft ook die smaak van
paling, met wat cognac, maar is vooral heel
zoet. Er komt een compleet attractiepark aan
smaakjes bij: wakame oftewel een zeewier
slaatje: altijd lekker. Maar onder de schelp ligt
ook een complete maaltijdsalade met olijven,
zilveruitjes, zongedroogde tomaten en corni-
chons. We prikken zelfs gekookte worteltjes en
kidneybonen tussen de blaadjes vandaan, alsof
er iets op moest. Coquilles en paling is al
smaaksensatie genoeg.
Zalm
Zalm is zowat onbetaalbaar geworden bij de
visboer en de supermarkt, omdat het misgaat
in de kweek. Parasieten, algen: een droevig ver
haal. Maar stiekem missen we soms zalm in
ons menu. 't Oliegeultje serveert de vis wel:
een hoge dikke moot op een verder groot leeg
bord, op een citroentje en wat wakame na. De
vis is kunstig drooggebakken, de buitenkant
HET MENU WAAR
REKENING
zaterdag 8 april 2017
't Oliegeultje
Havenplateau 1
Sharon van den Doel serveert, foto's marieke mandemaker
Vis eten met zicht op het
Marloes Matthijssen
't Oliegeultje ser
veert lunch, bor
relhapjes en diner.
Op de kaart staan
vis, vlees en vege
tarische gerechten.
Zoals vissoep
(6,85), gamba's in
roomsaus (10,50)
en truffel linguine
(14,85).
Vanaf april staat
ook Oosterschel-
dekreeft en kreef-
tenbisque op het
menu, gevangen
door Sam Uil, die
onderaan de dijk
woont en kreeft
verkoopt vanuit zijn
schuur. Vooraf bel
len is slim, dan belt
't Oliegeultje met
Sam Uil.
2 fris 4,40
4 wijn 12,80
Oesters 9,75
Coquilles 11,85
Vispotje 23,75
Zalmfilet 19,50
(Tiramisu was onderdeel
van het menu)
Totaal: 82,05
Voorgerecht: coquilles met gerookte paling.