16 WEE Lunchen of dineren met uitzicht over de Oosterschelde. En dan natuurlijk vis eten. Bij't Oliegeultje in Burghsluis mag je ook een verrekijker lenen, om bruinvissen te spotten. ETEN 'T OLIEGEULTJE, BURGHSLUIS Burghsluis Het is een soort voorjaarsmoeheid, misschien. Ik zucht veel vaker dan normaal. Eetvriendin merkt het en weet een probaat medicijn: „We moeten bruinvissen gaan spotten, bij het Oliegeultje op Schouwen." Ik woon al sinds mijn 19e in Zeeland en had pas een paar maanden terug mijn allereerste Paskal Jakob- sen In Het Wild spotting, gewoon in een res taurant aan een naburig tafeltje. Toen voelde ik mijn Zeeuwsheid al exponentieel toenemen. Maar bruinvissen, nee, die heb ik nog niet ge zien. „En zeehondjes zijn er vaak ook", zegt vriendin geruststellend, terwijl ze haar dikke Volvo richting Burghsluis stuurt. Wat een fijn verborgen plekje: eerst langs dijkjes en herenboerderijen, een gezellig buurtschapje door en dan de zee. De M.S. On rust dobbert in het haventje. Aan het strandje staan drie Duitsers met kanonnen van ca mera's. Ze turen door hun zoekers, maar je moet geluk hebben met die bruinvissen: grijze vinnen lijken best op grijze golfjes. Gelukkig is er nog een toeristische attractie: de kop van de vuurtoren van Haamstede, die ooit op het briefje van 250 gulden stond. Als de bruinvissen toch opduiken, mag je bij 't Olie geultje een verrekijker lenen. Ze noemen zich zelf bar en petit restaurant. Wij vinden de kaart toch best uitgebreid: veel vis natuurlijk, maar ook drie keuzes voor vegetariërs. We beginnen met lekkere witte broodjes en Spaanse witte wijn, die vrolijk maakt. Omdat we twee gangen bestellen, krijgen we ook di rect twee papieren bestekzakjes naast het bord. Dat scheelt weer lopen voor serveerster Sha ron. Om het voorjaarszuchten te verdrijven, bestellen we coquilles en oesters: Gillardeaus, drie voor 9,75 euro. Met wit oestervlees, netjes op ijs. Ik ben zo'n barbaar die ze liever gegrati neerd eet, eetvriendin laat ze zich puur sma ken en laat me het kenmerkende logo zien: de firma Gillardeau brandmerkt zijn oesters de laatste jaren met een laser. Coquilles bij 't Olie geultje, dat zijn vier dikke jongens in één schelp, met strengetjes gerookte paling bo venop. De saus erbij heeft ook die smaak van paling, met wat cognac, maar is vooral heel zoet. Er komt een compleet attractiepark aan smaakjes bij: wakame oftewel een zeewier slaatje: altijd lekker. Maar onder de schelp ligt ook een complete maaltijdsalade met olijven, zilveruitjes, zongedroogde tomaten en corni- chons. We prikken zelfs gekookte worteltjes en kidneybonen tussen de blaadjes vandaan, alsof er iets op moest. Coquilles en paling is al smaaksensatie genoeg. Zalm Zalm is zowat onbetaalbaar geworden bij de visboer en de supermarkt, omdat het misgaat in de kweek. Parasieten, algen: een droevig ver haal. Maar stiekem missen we soms zalm in ons menu. 't Oliegeultje serveert de vis wel: een hoge dikke moot op een verder groot leeg bord, op een citroentje en wat wakame na. De vis is kunstig drooggebakken, de buitenkant HET MENU WAAR REKENING zaterdag 8 april 2017 't Oliegeultje Havenplateau 1 Sharon van den Doel serveert, foto's marieke mandemaker Vis eten met zicht op het Marloes Matthijssen 't Oliegeultje ser veert lunch, bor relhapjes en diner. Op de kaart staan vis, vlees en vege tarische gerechten. Zoals vissoep (6,85), gamba's in roomsaus (10,50) en truffel linguine (14,85). Vanaf april staat ook Oosterschel- dekreeft en kreef- tenbisque op het menu, gevangen door Sam Uil, die onderaan de dijk woont en kreeft verkoopt vanuit zijn schuur. Vooraf bel len is slim, dan belt 't Oliegeultje met Sam Uil. 2 fris 4,40 4 wijn 12,80 Oesters 9,75 Coquilles 11,85 Vispotje 23,75 Zalmfilet 19,50 (Tiramisu was onderdeel van het menu) Totaal: 82,05 Voorgerecht: coquilles met gerookte paling.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 52