'We hopen dat iedereen
zich hier thuis voelt'
13
zaterdag 8 april 2017
GO
FOTO LEX DE MEESTER
toesemhonng
Naam: Rixt Scheffer (46) en
Aarnoud Martijn (36)
Zaak: Kust in Vlissingen
Sinds: mei 2016
De dag beginnen met shakshuka, een
gerecht uit het Midden-Oosten, met
pittige groenten en gepocheerde ei
tjes. Dat kan bij Kust in Vlissingen. Rixt en
Aarnoud, beiden niet afkomstig uit Vlissingen,
begonnen een zaak aan de Nieuwendijk,
omdat ze 'vrolijk werden van de stad'. Ze ver
anderden een voormalige bruine kroeg in een
lichte lunchroom met vintage meubels en vro
lijke accessoires. Het ondernemersduo
springt naar eigen zeggen in op de trend om
buiten de deur te ontbijten. „Toeristen uit het
buitenland zijn dat al gewend", weet Rixt. „Ze
logeren op een Airbnb-adres en komen hier
ontbijten. Maar je ziet hier ook steeds meer
vriendinnen die het heel leuk vinden om
samen te ontbijten. Dat kon in Vlissingen nog
niet."
Op de menukaart staan ook huisgemaakte
soepen, versgeperste appelsap uit de slow
juicer, en bijvoorbeeld Zeeuwse thee van een
wilgentuin in de buurt. Juist die gezonde, bio
logische producten slaan aan. Rixt: „Mensen
gaan bewuster om met eten. Ze vinden het
fijn dat we transparant zijn. Kant-en-klaar pro
ducten vind je hier niet. We maken alles zelf."
M FOTO MARIEKE MANDEMAKER
l .„uÏRV
Naam: Sander Kloet (34) en Eline Praet (31)
Zaak: Roekoekoe in Zierikzee
Sinds: november 2016
We hadden al jaren het idee om een eigen zaak te begin
nen. We houden ervan om dinertjes voor vrienden te be
reiden. We hebben een passie voor eten en voor nieuwe
producten. Als we op reis gaan, besteden we veel tijd aan het ont
dekken van de lokale eetcultuur", zegt Sander. Eline en hij willen
dat graag delen met hun klanten. Het stel woonde jarenlang in
Rotterdam, maar keerde terug naar hun roots. Ze brengen met
hun 'deli-zaak' een vleugje Randstad mee naar Schouwen-Duive-
land. Drie dagen per week verwennen ze hun klanten met onder
meer gebakjes, quiches en soepen. „We maken alles zelf", vertelt
Sander. Met een vernuftig koffie-apparaat, de modbar, maken ze
koffies die afgestemd zijn op de wensen van de klant. Eline: „Als je
gezond en goed wilt eten, dan kun je hier terecht. We bieden alles
de hele dag aan. We zijn om acht uur 's ochtends al open, maar je
kunt ook om zes uur 's avonds nog een ontbijt bestellen. En je kunt
alle gerechten ook meenemen. We hopen dat iedereen zich hier
thuis voelt: de oudere dames die een taartje komen eten, maar
ook de mensen die hier hun laptop inprikken om te werken."