II
'Voor de neus van de klant bereid'
12 WEE
Zeeland telt steeds meer
horecazaken die zich richten op
lunch, ontbijt en koffie. De nieuwe
ondernemers willen zich op de
kaart zetten met verse,
biologische en huisgemaakte
gerechten.
REPORTAGE AANTAL LUNCHROOMS NEEMT TOE A
over de toename van de lunch
rooms en koffiebars. „Een gezonde
groei is welkom, maar deze ont
wikkeling kan ook doorslaan: het
is belangrijk dat in een centrum
een gemêleerd aanbod blijft be
staan. Je wilt geen centrum met al
leen maar lunchrooms."
Kloeg heeft de afgelopen jaren
gezien dat mensen die zonder
werk kwamen te zitten een zaak
begonnen in leegstaande winkel
panden. „Dan wordt zo'n zaak uit
Het is belangrijk dat
in een centrum een
gemêleerd aanbod
blijft bestaan
nood geboren: ondernemers laten
zich verleiden door een lage huur
en denken niet na of ze het jaar
erop nog een boterham hebben.
Zo hebben we ook alweer veel za
ken zien vertrekken." Hij bena
drukt dat het belangrijk is om uit
te zoeken of er markt is voor
lunchrooms. „Je moet je onder
scheiden en echt kwaliteit leveren.
Als je een nieuw concept hebt, een
eigen idee en een mooi verhaal,
dan heb je er een doelgroep bij.
Dan lopen mensen langs je zaak
en willen je producten proeven.
Dat is ondernemen."
Je hoeft maar om je heen
te kijken en je ziet ze op
meerdere plekken ver
schijnen in de Zeeuwse
binnensteden: koffie
bars en lunchtentjes. Op de menu
kaart staan vaak verse, zelfge
maakte en biologische producten.
De slow juicer, bedoeld om sappen
vol vitaminen te maken, hoort bij
het standaard keukengerei.
Het aantal lunchrooms en kof
fiebars stijgt. Sinds 2015 zijn er in
Zeeland 42 eetgelegenheden bij
gekomen, wat het totaal op 418
brengt, blijkt uit gegevens van de
Kamer van Koophandel. Al zijn in
dit cijfer ook ijssalons, snackbars
en eetkramen meegenomen. Het
lijkt een trend die overgewaaid is
uit de grote steden. Ook landelijk
neemt het aantal lunch- en koffie
bars namelijk toe. In vijftien grote
steden steeg het aantal lunch
rooms de afgelopen vijfjaar met
ruim een kwart, blijkt uit cijfers
die onderzoeksbureau Datlinq af
gelopen januari publiceerde. In
Amsterdam is het aantal zelfs ge
groeid van 105 naar 263.
Michel Kloeg, voorzitter van de
Zeeuwse afdeling van Koninklijke
Horeca Nederland, herkent de
trend. „Dit heeft zeker met de eco
nomie te maken", denkt hij. „Je
ziet dat het beter gaat. Mensen be
steden weer meer en vaker in de
horeca."
Maar hij heeft ook enige scepsis
zaterdag 8 april 2017
GO
Ondernemers
zien brood
in de lunch
- Michel Kloeg
Cornelleke Blok
Naam: Greetje Francke (32)
Wat twee jaar geleden
begon als een boe
tiek met voornamelijk
fairtrade producten, is veran
derd in een succesvolle juice
bar. „De sapjes deden we er in
eerste instantie bij, maar toen
we zagen dat de mensen juist
daarvoor terugkwamen, zijn we
ons helemaal op de sapjes
gaan richten." Het liep zo goed,
dat eigenaresse Greetje
samen met haar man een half
jaar geleden nog een vestiging
opende, in Vlissingen. „Mensen
zijn zich steeds bewuster van
hun leefstijl en hun voeding.
Dat is geen trend, dat is de
toekomst. Onze sappen zijn
onderdeel van een gezonde
leefstijl. We maken ze voor de
neus van de klanten klaar. Ze
zien precies wat er in hun
sapje gaat. De menukaart is al
leen bedoeld om een idee te
geven van de mogelijkheden.
Tegen vaste klanten zeg ik
vaak: 'zullen we vandaag eens
een andere ingrediënt probe
ren?' De green juice is één van
de toppers. Er zit ananas, spi
nazie, gember, munt en citroen
in. „We gebruiken een slow
juicer, zodat zoveel mogelijk vi
tamines en mineralen behou
den blijven. Je krijgt in één keer
drie of vier porties groente en
fruit binnen. Daar kun je nooit
tegenop eten."
Zaak:
The Juice Bar in Goes
en Vlissingen
Sinds:
maart 2015 in Goes,
oktober 2016 in
Vlissingen
■BHD