eigenschappen als zon, ligging, grond ANTWERPEN centrum. De wijk ondergaat een metamorfose. Ooit was het de bloeiende haven van de stad, maar toen de schepen te groot werden om er aan te meren, raakte de buurt in verval. Oude pak-huizen worden gere noveerd, nieuwe appartementen complexen vullen de gaten en met dank aan twee relatief nieuwe musea komen ook de toeristen. Eerst naar het Museum aan de Stroom voor herinneringen aan de oude haven, daarna door naar het Red Star Line Museum, dat de verhalen vertelt van de miljoenen emigranten die vanuit Antwerpen met stoomschepen naar Noord-Amerika trokken. Aan de randen van de wijk voel je de ruwheid van de haven. Het ruikt er nog naar teer, staal, touw, de zee. Op de kade staat St. Michel, een van de laatste koffie- branders van de stad. „Zoals bijna alle branders zaten wij eerst op Het Zuid", zegt Hendrik Hanssens, vijfde generatie brander. „Wij hebben gekozen voor kwa liteit en branden vijftien tot achttien mi nuten. Daar krijg je de beste koffie van." Lange tijd kon niemand dat veel sche len. Koffie was gewoon koffie. Die werd in een grote pot gezet en net zo lang ge schonken tot hij op was. „Maar koffie heeft dezelfde eigenschappen als wijn", zegt Michel Germanès, van het koffie handelshuis Efico uit 1926. „Het gaat om zon, ligging, grond. Elke oogst is anders." Volgens Michel speelt de uitvinding van Senseo en Nespresso ook een grote rol bij de hernieuwde populariteit van koffie. „Tot hun komst had je een enorm groot en duur apparaat nodig om zo'n speciaal kopje koffie te maken. Nu kan dat met één druk op de knop." Via het Schipperskwartier terug naar de binnenstad. Tijd om op restaurant te gaan, zoals dat hier zo mooi heet. Keuze genoeg. Van een frietkot aan de Schelde tot The Jane, het sterrenrestaurant van Sergio Herman. Het wordt Appelmans, in het Papenstraatje. Helemaal urban. Aan de bar drinken jonge mooie mensen cocktails, aan de tafeltjes in het restau rantgedeelte zijn Vlaamse klassiekers in een eigentijds jasje gegoten. Het gonst en bruist. Een plek waar je het diner moeiteloos in een met alcohol door drenkte nacht kunt laten doorlopen. Maar de laatste trein wacht. Voor de zekerheid nog vlug een goede espresso bestellen, want zometeen is er nog slechts nonnenkespis. «I 21ste-eeuws. schippers kwartier MARKT «NORMO lENPLAATS. cuperus MERCADO MEIR KLEINE. MARKT' CHARLI •NDje SCHIPPERS KWARTIER MARKT «NORMO lENPLAATS. CUpERuS MERCADO* MEIR KLEINE. MARKT' CHARLI 9 Strakke lijnen Koffiehuis Cuperus dateert uit 1823, maar is helemaal 19.00 uur. Op restaurant 501 zaterdag 8 april 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 105