eigenschappen als
zon, ligging, grond
ANTWERPEN
centrum.
De wijk
ondergaat een
metamorfose. Ooit
was het de bloeiende
haven van de stad, maar
toen de schepen te groot
werden om er aan te meren,
raakte de buurt in verval.
Oude pak-huizen worden gere
noveerd, nieuwe appartementen
complexen vullen de gaten en met
dank aan twee relatief nieuwe musea
komen ook de toeristen.
Eerst naar het Museum aan de Stroom
voor herinneringen aan de oude haven,
daarna door naar het Red Star Line
Museum, dat de verhalen vertelt van
de miljoenen emigranten die vanuit
Antwerpen met stoomschepen naar
Noord-Amerika trokken.
Aan de randen van de wijk voel je de
ruwheid van de haven. Het ruikt er nog
naar teer, staal, touw, de zee. Op de kade
staat St. Michel, een van de laatste koffie-
branders van de stad. „Zoals bijna alle
branders zaten wij eerst op Het Zuid",
zegt Hendrik Hanssens, vijfde generatie
brander. „Wij hebben gekozen voor kwa
liteit en branden vijftien tot achttien mi
nuten. Daar krijg je de beste koffie van."
Lange tijd kon niemand dat veel sche
len. Koffie was gewoon koffie. Die werd
in een grote pot gezet en net zo lang ge
schonken tot hij op was. „Maar koffie
heeft dezelfde eigenschappen als wijn",
zegt Michel Germanès, van het koffie
handelshuis Efico uit 1926. „Het gaat om
zon, ligging, grond. Elke oogst is anders."
Volgens Michel speelt de uitvinding
van Senseo en Nespresso ook een grote
rol bij de hernieuwde populariteit van
koffie. „Tot hun komst had je een enorm
groot en duur apparaat nodig om zo'n
speciaal kopje koffie te maken. Nu kan dat
met één druk op de knop."
Via het Schipperskwartier terug naar de
binnenstad. Tijd om op restaurant te
gaan, zoals dat hier zo mooi heet. Keuze
genoeg. Van een frietkot aan de Schelde
tot The Jane, het sterrenrestaurant van
Sergio Herman. Het wordt Appelmans,
in het Papenstraatje. Helemaal urban.
Aan de bar drinken jonge mooie mensen
cocktails, aan de tafeltjes in het restau
rantgedeelte zijn Vlaamse klassiekers
in een eigentijds jasje gegoten. Het gonst
en bruist. Een plek waar je het diner
moeiteloos in een met alcohol door
drenkte nacht kunt laten doorlopen.
Maar de laatste trein wacht. Voor de
zekerheid nog vlug een goede espresso
bestellen, want zometeen is er nog
slechts nonnenkespis. «I
21ste-eeuws.
schippers
kwartier
MARKT «NORMO
lENPLAATS. cuperus
MERCADO MEIR
KLEINE.
MARKT'
CHARLI
•NDje
SCHIPPERS
KWARTIER
MARKT «NORMO
lENPLAATS. CUpERuS
MERCADO* MEIR
KLEINE.
MARKT'
CHARLI
9
Strakke lijnen
Koffiehuis Cuperus dateert
uit 1823, maar is helemaal
19.00 uur. Op restaurant
501 zaterdag 8 april 2017