1 1 2 as 'liet gaat oni hel eersle slokje. Dat is met niets te vergelijken' op sterke schouders naar de pakhuizen gebracht en daarna naar de koffiebrande rijen van onder meer De Roode Pelikaan, Rombouts en St. Michel. De dokken zijn gedempt en de koffie is verhuisd naar de nieuwe haven, waar het in zakken, big bags en containers wordt opgeslagen in zogeheten naties. „Ons kli maat is er perfect voor", zegt Rachelle van den Bosch van Molenbergnatie, een van de bedrijven met enorme, moderne loodsen. „Het is hier nooit lange tijd ex treem heet of koud. Ideaal voor de opslag van koffiebonen." Terug richting het centrum. En zie, nog meer trendy barretjes: Coffee Vinyl, Revista, Buchbar, Koffie CR en de Was- bar, een wasserette waar je koffie kunt drinken. De adresjes geven vaart aan een stad waar rondom de Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vooral het rijke verleden glanst. Mercado is nóg zo'n initiatief dat de stad eigentijdser maakt. Het voormalige postkantoor aan de Groenplaats is een toffe food market geworden met gerech ten uit de hele wereld. Van exotisch street food tot culinaire hoogstandjes. Op de bovenste verdieping is een ten toonstelling over chocolade. „Koffie, koeken en chocolade horen bij deze stad als Rubens en De Koninck- bier", zegt onderzoeker Piet de Lom- baerde. „Wist je dat de grootste koekjes fabriek van Europa, die van De Beukelaer, hier achter het Centraal Station stond? De hele stad geurde ernaar. Die zoetig heid paste natuurlijk ook prima bij koffie. Het stuk tussen de Groenplaats en het Centraal Station heette in de volksmond dan ook de pateekesboulevard, omdat de madammen hier hun koffie dronken met een pateeke erbij, een taartje." Jarenlang was niemand geïnteresseerd in deze geschiedenis. „Maar dat veran- Uit& thuis dert", aldus De Lombaerde. „Er is weer belangstelling voor het ambachtelijke. Mensen willen iets goeds proeven, iets unieks." Dat hoeft overigens niet altijd hip en happening te zijn. Neem Mattheus B. aan de Kleine Markt. In deze winkel, die aan vankelijk op een andere locatie zat, wordt al sinds 1907 koffie en thee verkocht. Via oude koperen schenktuiten belanden je favoriete koffiebonen in een zak. Jens Oris, van microbranderij en koffie bar Normo, begon enkele jaren geleden zelf koffie te branden. Waarom? Hij miste iets. Inmiddels hoort zijn branderij tot de succesvolste van de stad. De koffie werd aanvankelijk alleen in de eigen bar geschonken, maar is nu ook op andere adressen verkrijgbaar. „Als brander ben je telkens op zoek naar iets unieks", zegt Oris. „Natuurlijk moet ik elke roast analyseren, maar uit eindelijk draait alles om smaak, om de sensatie van dat eerste slokje. Dat is met niets te vergelijken." In de bar - een prettige chaos van ta fels, stoelen en toog - heerst een gezellige drukte. Aan een grote tafel wordt ge werkt, in de hoek rond de Chesterfield- bank is een vriendenclub neergestreken en op het stilste plekje zit een verliefd stel al een half uur in zijn eigen bubbel. Stam gasten en toevallige passanten genieten van dezelfde ontspannen sfeer. Oris heeft wel een verklaring voor het succes van Nomo. „Kijk, Facebook en In- stagram kunnen erg leuk zijn, maar het is natuurlijk niet echt. Hierbinnen is dat anders. Daar zijn de mensen wel echt. Hier worden vriendschappen gesloten die verder gaan dan een like met het duimpje." Voor een vleugje havengevoel ligt het Eilandje op loopafstand van het centrum. 12.30 uur. Lunch in de markthal De reis Antwerpen ligt op 125 kilometer rijden vanaf Utrecht en is uitstekend bereik baar met de trein. Deze stopt midden in het centrum. Het station is een be zienswaardigheid op zich. Kaartjes via nsinternatio- naal.nl Het verblijf Wie langer dan een dag naar Antwer pen wil, heeft ruime keuze uit accom modaties. Van grote zakenhotels tot kleine boutique- hotels. Kijk vooral waar in de stad je wilt verblijven. Park Inn op het Koningin Astridplein is een fijn hotel midden in het centrum. Of kies een van de leuke b&b's in Het Zuid, zoals Au Lit Jerome, De Witte Nijl of Because the Night. Ter plaatse De Antwerpen Card biedt toegang tot tal van musea en het openbaar vervoer. €27 voor 24 uur. Er zijn ook kaarten voor 48 en 72 uur. Meer informatie visitantwerpen. be; antwerpen- koekenstad.be; toerismevlaan- deren.nl Winnaar Charlotte Mondelaers maakt met Charlie's haar droom waar. 13.30 uur. In de huiskamer 14.30 uur. Naar het Eilandje magazine 49

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 104