latte bereidt. „Binnenkort verhuizen we naar de overkant, waar ruimte is voor meer tafeltjes. Ik moet nu te vaak mensen teleurstellen." Of Charlie's inderdaad de beste koffie bar van Vlaanderen en Brussel is? Ach, zulke verkiezingen zijn altijd discutabel, maar de zaak heeft alles wat koffiedrin ken leuk maakt. Het is modern, urban en tegelijkertijd huiselijk. „Steeds meer mensen beginnen een eigen barretje", zegt Charlotte. „Een deel verdwijnt ook weer snel, want als je het goed wilt doen, moet je er elke dag zelf met hart en ziel staan, je gezicht laten zien, mensen leren kennen. Heb je trouwens zin in een Ti Arno, een doppio espresso met vleugje amaretto en zelf gemaakte slagroom?" Waar Het Zuid nu de bruisende wijk is van trends, kunst en cultuur, daar was het vroeger de koffiehaven van Europa. Hier legden schepen vol ruwe koffie bonen aan. De balen werden gelost en Zuid, de hippe buurt waar design, mode en eigentijdse gastronomie het straat beeld bepalen. Bezoekje aan het Foto museum Antwerpen voor een top collectie fotoapparatuur en t9de-eeuwse fotografie. Daarna slenteren langs de fraaie etalages en eindigen bij Char lie's, uitgeroepen tot de beste kof fiebar van Vlaanderen en Brussel. Charlotte Mondelaers, die met de bar haar droom waar maakte, heeft het druk. Ze zet koffie, serveert ont bijt en klapt met vaste gasten. „Ja, het is hier altijd zo vol", zegt ze, terwijl ze alweer een vol gende Valse start. Voor de koffie die in de trein wordt geschonken hebben ze in Antwer pen een mooie naam: nonnenkespis. Water met een kleurtje. Bij aankomst dus rap naar een koffiebar voor een goede cappuccino, doppio latte of machoco, met Belgische chocolade. Als dat ergens kan, is het hier wel, de stad met een haven waar 250.000 ton koffiebonen ligt opge slagen, goed voor 27 miljard kopjes koffie. Een wereldrecord. Over de statige De Keyserlei en Meir is het niet ver lopen naar Cuperus. Het koffiehuis uit 1823 is een hippe bar van nu geworden. Strakke lijnen, stoer hout, industriële materialen. Je bestelt een koffie aan de lange bar en zoekt daarna een plek op een van de drie etages. Aan het raam om mensen te kijken, of aan de grote tafel om nog wat te werken of te studeren op de laptop. „Een jong publiek heeft de koffie her ontdekt", zegt Piet de Lombaerde, die onderzoek doet naar het recente verleden van Antwerpen. „In de jaren 70 werd koffiedrinken hier als ouderwets be schouwd. Op sterven na dood. Maar zie, de barretjes schieten als pad denstoelen uit de grond. Jonge mensen gaan niet op café voor een pintje, maar drinken samen koffie in een coole bar." Met de tram naar Van oudsher Niet alle koffiewinkels zijn nieuw en hip. Mattheus B. aan de Kleine Markt bijvoorbeeld werd al in 1907 in de stad gevestigd. 9.30 uur. Aankomst 10.30 uur. Beginnen bij het begin 481 zaterdag 8 april 2017

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 103