latte bereidt. „Binnenkort verhuizen we
naar de overkant, waar ruimte is voor
meer tafeltjes. Ik moet nu te vaak mensen
teleurstellen."
Of Charlie's inderdaad de beste koffie
bar van Vlaanderen en Brussel is? Ach,
zulke verkiezingen zijn altijd discutabel,
maar de zaak heeft alles wat koffiedrin
ken leuk maakt. Het is modern, urban en
tegelijkertijd huiselijk.
„Steeds meer mensen beginnen een
eigen barretje", zegt Charlotte. „Een deel
verdwijnt ook weer snel, want als je het
goed wilt doen, moet je er elke dag zelf
met hart en ziel staan, je gezicht laten
zien, mensen leren kennen. Heb je
trouwens zin in een Ti Arno, een doppio
espresso met vleugje amaretto en zelf
gemaakte slagroom?"
Waar Het Zuid nu de bruisende wijk is
van trends, kunst en cultuur, daar was
het vroeger de koffiehaven van Europa.
Hier legden schepen vol ruwe koffie
bonen aan. De balen werden gelost en
Zuid, de hippe buurt waar design, mode
en eigentijdse gastronomie het straat
beeld bepalen. Bezoekje aan het Foto
museum Antwerpen voor een top
collectie fotoapparatuur en t9de-eeuwse
fotografie. Daarna slenteren langs de
fraaie etalages en eindigen bij Char
lie's, uitgeroepen tot de beste kof
fiebar van Vlaanderen en Brussel.
Charlotte Mondelaers, die
met de bar haar droom waar
maakte, heeft het druk. Ze
zet koffie, serveert ont
bijt en klapt met vaste
gasten. „Ja, het is
hier altijd zo
vol", zegt ze,
terwijl ze
alweer
een vol
gende
Valse start. Voor de koffie die in de trein
wordt geschonken hebben ze in Antwer
pen een mooie naam: nonnenkespis.
Water met een kleurtje. Bij aankomst dus
rap naar een koffiebar voor een goede
cappuccino, doppio latte of machoco, met
Belgische chocolade. Als dat ergens kan,
is het hier wel, de stad met een haven
waar 250.000 ton koffiebonen ligt opge
slagen, goed voor 27 miljard kopjes koffie.
Een wereldrecord.
Over de statige De Keyserlei en Meir
is het niet ver lopen naar Cuperus. Het
koffiehuis uit 1823 is een hippe bar van
nu geworden. Strakke lijnen, stoer hout,
industriële materialen. Je bestelt een
koffie aan de lange bar en zoekt daarna
een plek op een van de drie etages. Aan
het raam om mensen te kijken, of aan de
grote tafel om nog wat te werken of te
studeren op de laptop.
„Een jong publiek heeft de koffie her
ontdekt", zegt Piet de Lombaerde, die
onderzoek doet naar het recente verleden
van Antwerpen. „In de jaren 70 werd
koffiedrinken hier als ouderwets be
schouwd. Op sterven na dood. Maar
zie, de barretjes schieten als pad
denstoelen uit de grond. Jonge
mensen gaan niet op café
voor een pintje, maar
drinken samen koffie in
een coole bar."
Met de
tram
naar
Van oudsher
Niet alle koffiewinkels zijn
nieuw en hip. Mattheus B. aan
de Kleine Markt bijvoorbeeld
werd al in 1907 in de stad
gevestigd.
9.30 uur. Aankomst
10.30 uur.
Beginnen bij
het begin
481 zaterdag 8 april 2017