O
O
O
Robot
Er zijn dagen dat Aart Timmer
alleen maar kreeft eet
MARGOT
17
boter bij. Met de zalm van buuf is totaal niks
mis, de spartelverse vissoep is echter amore a
prima vista. De garing van vis, schaal- en
schelpdieren is optimaal. En de bouillon bezit
een mooie vissmaak, met precies genoeg krui
derij. Dit is gewoon omrijsoep. Daar kom je
voor terug.
Twee keer pasta. Ravioli Napolitana voor mijn
bloggende gezellin. Vegetariërs let op: pasta
met aubergine, ricotta, tomaten en basilicum
voor mij. Of de ricotta bij vlees- en vismij-
dende gasten door de vegetarische ballotage
komt (wel of geen dierlijk stremsel), moeten
eters even aan de cheffin vragen. Beide borden
zien er appetijtelijk vers uit. De dikke kussens
ravioli zijn gevuld met gehakt. Er ligt een ro
yale hand kaas op. In de saus zwemmen stuk
ken romatomaat. Een heerlijke, ongecompli
ceerde pasta, al mag er een snuf minder zout
in. Want mijn spaghetti is volmaakt in balans.
En eindelijk weet een chef een aubergine uit
stekend te bereiden. Geen theesmaak of een
bittere kauwgombal in je mond, deze groente
is perfect al dente en sappig. Zo bereid je au
bergine. Mamma Mia, alweer een omrijbordje.
Exact. De huisgemaakte tiramisu is een
enorme hap, die ik niet opkrijg, maar kent een
volle smaak zonder een overdaad aan marsala
in de volgezogen biscuit. Een kledder minder
room mag wel (de zwembandjes weet u).
Zuidelijke flair, een glimlach en tegelijk attent.
Goed tempo in het menu. Mooi bestek. Tutto
va bene a MineraV.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Ik praat tegenwoordig tegen mijn computer.
Dat komt zo; met twee handen typen lukt me
nog steeds niet zo goed en zeker niet lang. Ge
lukkig heb ik de dicteerfunctie van mijn compu
ter ontdekt. Niet dat dit vlekkeloos gaat. Soms le
vert het hilarische zinnen op omdat er een ver
schil zit in wat ik tegen de computer zeg en wat
de computer denkt te horen.
Het is heel gek om jezelf iets te horen vertellen
wat je normaliter zo op papier zet. Wel erg leuk
om uit te zoeken hoe dit allemaal werkt, al had ik
natuurlijk liever gewoon dit stukje getypt. Maar
gemak dient de mens.
Zo zou het eigenlijk met meer dingen in het le
ven moeten gaan. Bijvoorbeeld automatisch aan
kleden of even thee zetten met een hulprobot in
de keuken. Dat je roept: 'Ik heb zin in appeltaart
of een gebakken ei', en dat de robot dan meteen
aan de slag gaat. Ben wel benieuwd wat eruit zou
komen aan smaken. Toch blijf ik het, geloof ik,
liever zelf doen. En al kan ik gelukkig steeds
meer, voorlopig kookt Man. Of de jongste Man.
Die maakt graag van de gelegenheid gebruik en
bakte een bananencake.
Meng drie rijpe bananen, tien dadels, wat ka
neel en kardemom tot een glad mengsel. Klop
drie eieren met wat zout luchtig en meng dit
door het bananenmengsel. Spatel er 150 gram
amandelmeel en een zakje baking soda doorheen
en giet alles in een cakevorm. Bak vijftig minuten
af op 175 graden. De jongste Man maakt koken en
bakken altijd gezellig met een muziekje erbij én
hij geniet van het resultaat.
Dat zal een robot vast ook niet doen.
Soms levert het hilarische zinnen op, omdat er een
verschil zit in wat ik tegen de computer zeg en wat de
computer denkt te horen
BRUINISSE Aart Timmer is al
zijn hele leven visser in Brui-
nisse. Als kind al voer hij mee
om kreeften binnen te halen. Al
waren het er toen nog lang niet
zoveel als de laatste jaren het ge
val is en ving hij ze vaak per toe
val.
„Vorig jaar was een heel goed
kreeftenjaar", zegt hij. Al wil hij
niet precies vertellen hoeveel
kreeften hij dan vangt, in ver
band met de concurrentie. „Wat
we vangen verkopen we in de
winkel en gaat naar restaurants
in Zierikzee en Kats. Wat er
overblijft, brengen we naar een
groothandel in Yerseke."
Timmer is blij dat het Ooster-
scheldekreeftseizoen weer be
gonnen is. „De temperatuur
loopt de laatste week op en dat is
goed voor de vangst", vertelt hij.
„Dan komen de kreeften uit hun
holen en gaan ze op zoek naar aas
dat in de korven hangt waarmee
we kreeft vangen. Maar soms
zijn ze zo slim, dan kruipen ze er
ook weer uit", lacht hij.
Timmer drijft ook een vishan
del in Bruinisse. Zijn zoon Len-
nard is donderdag voor het eerst
eindscore
BEOORDELING
dit jaar uitgevaren om Ooster-
scheldekreeft te vangen. Vissen
op deze kreeft, die bijzonder van
smaak is, mag nog tot 15 juli. Dus
is het zaak binnenkort kreeft te
gaan eten, of zelf klaar te maken
natuurlijk.
Timmer eet vaak kreeften die
beschadigd zijn. „Ik wok deze
kreeft in rijstolie op een hoog
vuur tot het schild zwart wordt.
Er zijn dagen dat we alleen maar
kreeft eten. Gelukkig krijg ik
daar nooit genoeg van."
zaterdag 1 april 2017
GO
Oké, en de hoofdgerechten dan?
Dan kan het dessert ook geen zeperd zijn?
Ook nog een lofzang op de bediening?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
James en Ivan zijn hard aan het werk in
de keuken.
BMS&hAI
man m»
m s >r«ss»
tjf ..ïïw
v W'
|»r-i
Mé
Aart Timmer, foto marieke mandemaker