16 WEE
De neus van onze
bella macchina
gaat zuidwaarts
om de smaken
van Zuid-Europa
te proeven. In Sluis
gaat de handrem
erop om ons bij
Mineral te
spijzen en te
laven.
ETEN RESTAURANT MINERAL IN SLUIS
Sluis, in het zuidwestelijkste
puntje van Zeeland, telt zo'n 45
eetgelegenheden. Van simpele
snackbars tot exquise restaurants.
Royale keuze dus voor de argeloze
dagjesmens. Sinds de sluiting van de driester
renzaak Oud Sluis eind 2013 houdt La Trinité
er met één ster de eer van Michelin hoog. Een
prachtig etablissement, maar aangestoken
door het stralende lenteweer kiezen we voor
mediterraans. In het diepe zuiden van de pro
vincie huist namelijk Mineral. Dat beweert de
beste smaken uit de Franse en Italiaanse keu
ken op je bord te toveren. We vorsen het pand
aan de Nieuwstraat, op nog geen steenworp
afstand van waar topchef Sergio Herman zich
ooit naar drie sterren kookte. Een Zuid-Euro
pees gevoel maakt zich nog niet van ons mees
ter, al helpen de zonnestralen waar de terras-
zitters van Mineral in baden een beetje. De ge-
HETMENU
vel is gemetseld van IJsselsteentjes, de kozij
nen zijn van kunststof. Nergens wappert de
tricolore of de bleu-blanc-rouge. De glazen
zijschermen van het terras bevatten het logo
van Mineral: een M op een zwart fond dat om
lijst is met een gouden rand. Het doet ons
denken aan het beeldmerk van een fastfood
keten. Oh jee, als dat maar geen snacken
wordt, lispelen we.
Mineral heeft een diffuus imago, want bin
nen is het evenmin La Dolce Vita. Het is wel
een keurig, schoon restaurant met houten ta
fels en zakelijke grijsstoffen stoelen. Meer Ikea
dan Cassina. We zien een wand met groene
gewolkte tegels. Dezelfde versiering is op de
bar aangebracht. Op de tafels staan vaasjes met
verse bloemen. Maar kijk eens op de menu
kaart: escalope Milanese, ossobucco, scampi
fritta, tientallen pasta's en pizza's. Zelfs een
pizza Sophia Loren, al spelt Mineral haar voor
naam met een f.
De Franse keuken is niet te ontwaren op de
WAAR
kaart, of het moet de ribeye zijn, maar die is
van het Simmentaler rund, een Zwitsers ras.
Er zit ook rucola en parmezaan bij. Dat Mine
ral de Italianen meer liefheeft dan de Fransen,
is wel duidelijk.
De goedlachse exploitante Nasim Scholtes-
Abrishamchi brengt ons eerst twee glazen,
nee, twee zware, tot de helft gevulde flessen
water. Dat is mode. Ze zet er een schaaltje na-
chos bij. Maar na de Mexicaanse snack wordt
het iets Italiaanser. Goed, de gerookte zalm op
toast van mijn tafeldame, een beginnende
foodblogger, wekt het Italia-gevoel nog niet
op, mijn vissoep wel. Een matzwart bord ligt
boordevol zalm, kabeljauw, inktvis, garnalen,
mosseltjes, kokkels en spisula's (vongole). Een
serveerster giet er - want dat is trendy - vanuit
een bol wit kannetje oranjekleurige visbouil
lon over. Ze zet er ook grof bruin brood met
REKENING
zaterdag 1 april 2017
Eigenaresse Nasim Scholtes-Abrishamchi schenkt de vissoep in. fotos peter nicolai
Voor de vissoep rijden we
Frank Balkenende
De kaart vermeldt
vooral Italiaanse
gerechten. Het
goedkoopste voor
gerecht zijn huisbe-
reide garnalenkro
ketten (10,45), het
duurste mozzarella
burrata (16,45).
Bij de hoofdge
rechten is de gast
het voordeligst uit
met kogelbiefstuk
(17,00), het duurste
met de ribeye tagli-
ata (26,95). De
pasta's beginnen bij
11,95 en lopen op
tot 19,95. De pizza's
zitten ook in die
prijsklasse. De in-
stappizza - de
Margherita - begint
bij 10,95.
Mineral
Nieuwstraat 1
Dan hebben de voorgerechten zeker ook
een Italiaanse touch?
2 mineraalwater
5,90
1 thee
2,75
1 espresso
2,30
1 zalm op toast
13,00
1 vissoep
12,95
1 ravioli
16,95
1 pasta aubergine
13,95
1 tiramisu
7,50
Totaal
75,30