Eendrachtig op zee met een driemastschoener
10 ZE
Twee paar voeten in stevige laarzen
stappen door het water. Guido Krij
ger en Ellen Schoenmakers zijn op
wierenjacht en bewegen zich ge
concentreerd door de zoutwater
moestuin van de Noordzee. Ze halen, bijna tri
omfantelijk, het ene na het andere wier om
hoog, knippen er voorzichtig een stukje vanaf
en leggen het behoedzaam in een grote witte
emmer.
„Willen jullie proeven?" wijst Guido, eenmaal
aan wal, uitnodigend op een stukje gezaagde
zee-eik. „Lekker hè? Willen jullie ook wat Japans
bessenwier? Die vind ik namelijk nog lekker
der."
Vragend kijkt hij het groepje deelnemers aan.
Ondertussen snijdt hij de zojuist aan het zoute
water onttrokken wieren tot minuscule stukjes
die hij even later in een omelet laat verdwijnen.
Ook Ellen laat zich van haar beste kokskant zien
en tovert in een mum van tijd de lekkerste zee-
wierproeverijtjes.
Koken uit de natuur is helemaal in en veel
mensen zijn nieuwsgierig wat die natuur hun
zoal te bieden heeft. Een visje aan de haak slaan
dat lukt nog wel, maar zeewier op je bord is voor
veel mensen een stap te ver. Dat dit helemaal
niet nodig is willen Guido Krijger en Ellen
Schoenmakers de leden van de PZC Club graag
laten ervaren.
Proeven
„We gaan echt op safari want zeewier is wild en
de smaak is ook wild", vertelt Ellen enthousiast.
Sommige wieren hebben een heel heftige
smaak. Daar moet je soms echt voor over een
drempel heen en we willen mensen helpen die
hobbel te nemen. Het is echt de moeite waard.
Om hier te lopen is al een safari op zich, maar al
snel gaat je tong ook op safari en ga je proeven."
„Kijk, een zeehond" onderbreekt Guido. Ie
dereen kijkt gefascineerd hoe hij op zijn gemak
voorbij zwemt en zich een stukje verderop neer
vlijt op een houten vlonder.
Na deze leuke onderbreking vervolgt Ellen
haar verhaal: „Er is hier op elke meter zoveel te
beleven. De hele wandeling duurt ongeveer
twee uurtoch lopen we maximaal zo'n twee
honderd meter."
Iedere deelnemer krijgt een smaakkabinet
mee met productjes. In de lege vakjes komen de
wieren die op de zee veroverd zijn. Zodra we
gaan proeven gebeurt er van alles in je mond.
De meeste mensen vinden het fantastisch."
In het tweede deel van de smaaksafari wordt
er gekokkereld. Elk groepje maakt een gerechtje:
Er wordt iets gebakken, een pesto gemaakt maar
het wordt simpel gehouden.
Regenlaarzen
Ten slotte geeft Ellen nog een goede raad: Ieder
een kan het beste regenlaarzen aantrekken en
zich zo warm mogelijk aankleden. De wind kan
hier behoorlijk fris zijn en je kunt altijd nog iets
uittrekken. De zee vindt geen enkele muts te
gek."
De wildwier smaaksafari is een nieuwe acti
viteit en als abonnee van de PZC krijgt u de pri
meur.
Niets moet aan boord van het tall-
ship Eendracht, maar het is wel ge
wenst dat een aantal 'opstappers'
helpt met het hijsen en strijken van
de zeilen. Anne Terdu: „Want al
leen krijgt de bemanning het niet
voor elkaar. Vier zeilen hijsen we
met de hand. De twee gaffelzeilen
gaan hydraulisch, het laatste stukje
met de lierhendel. De voorberei
ding duurt een uur, zeker als er veel
mensen aan boord zijn die nog
nooit hebben gezeild; het hijsen
zelf een halfuur."
Ook voor wie zich niet fit genoeg
voelt voor het krachtwerk zijn er ta-
ken. „Ouderen die het fysiek niet
aankunnen, helpen door een 'duw-
lijntje' vast te houden dat ze moe
ten laten vieren. Je doet alles samen,
het geeft een eendrachtig gevoel."
Hijsen betekent samen aan de lijn
staan en in één tempo trekken; bij
het strijken gaat het erom de lijn
rustig te laten vieren. „Het is inten
sief, maar mensen vinden het mooi.
Soms is de wind te sterk, dan wordt
niet al het zeil opgetuigd. Gedu
rende de dag gaan we een paar keer
overstag. Daar zijn de gasten ook bij
betrokken. Net als bij het afmeren."
Tijdens de dag op de Eendracht -
die 6 o meter lang is en 13 meter
breed - staat de bemanning open
voor vragen. „Die komen er altijd
heel veel. We geven rondleidingen
over delen van het schip die nor
maal niet toegankelijk zijn, zoals de
machinekamer. De mensen mogen
ook aan het roer staan."
Theetuin
Wie niet leergierig is, kijkt rustig
toe in de overdekte 'theetuin' op
het achterdek, waar banken met
kussens staan. Behalve de beman
ning is er ook nog een kombuis
team en personeel dat aan de bar
staat en het eten serveert. Anne: „Er
is een uitgebreide lunch en 's
avonds nadat de zeilen gestreken
zijn dineren we allemaal samen."
Unieke schrijfcursus
Vantoortelboom
Vorstelijk
jubileumboek
Abonnees van de PZC
krijgen de primeur. Ze
mogen mee op de
wildwier smaaksafari,
oftewel eten uit de
moestuin van de
Noordzee.
donderdag 30 maart 2017
m
CLUB
Wildwier smaaksafari
Data: Za 15 april: 10.00 -12.15 uur
Zo 30 april: 10.00 -12.15 uur
Zo 14 mei: 10.00 -12.15 uur
Prijs: €27,50
Locatie: nabij Neeltje Jans
Meer informatie en tickets op:
www.pzc.nl/club
PZC-lezers kunnen een dag
avontuurlijk zeezeilen op de
driemastschoener Eendracht.
Opstapplaats: Vlissingen. „Aan
boord doen we alles samen, het
is teamwork", zegt Anne Terdu,
een van de bootslieden.
De Eendracht in volle glorie.
pzc.nl/club
Datum: 27 augustus, opstap
plaats Vlissingen. Prijs: 99,-
Schrijver Jan Vantoortelboom
(De verzonken jongen, Mees
ter mitraillette en De man die
haast had) begeleidt exclusief
voor abonnees van de PZC
een schrijftraject voor de ge
motiveerde aspirant-schrijver.
De online cursus bestaat uit 5
opdrachten die de basis vor
men van verhalend proza.
Over een periode van 2 maan
den kunt u uw pen scherpen
en worden uw teksten uitslui
tend door Jan Vantoortel
boom gelezen en van advie
zen voorzien.
De cursist met de meest pak
kende teksten krijgt de moge
lijkheid om te publiceren in de
PZC of PZC.nl. De cursus gaat
van start en eindigt met een
meet en greet in de Klove
niersdoelen in Middelburg.
Inschrijven kan t/m 9 april.
Eerste ontmoeting is op 11
april, afsluiting half juni. Mini
maal 10 deelnemers.
Prijs: 195,-
Reserveer op pzc.nl/club
Koning Willem-Alexander viert
27 april 2017 zijn 50e verjaar
dag. In het kader van zijn ver
jaardag geven wij een jubi
leum boek uit over de Konink
lijke Familie, met als rode
draad Willem-Alexander, de
laatste vier jaar als Koning en
zijn 15-jarig huwelijk. Een
kroonjuweel voor in de boe
kenkast (must have!). Voor
onze lezers: een vorstelijk ca
deau van 24,50 voor
19,95. Bij voorintekening via
Club vóór 20 april ook gratis
verzending (gebruik kortings
code: KONINGCLUB)
(de bezorging is uiterlijk 22
april).
Meer informatie: pzc.nl/club
Zeewier is wild, ook de smaak.