Eendrachtig op zee met een driemastschoener 10 ZE Twee paar voeten in stevige laarzen stappen door het water. Guido Krij ger en Ellen Schoenmakers zijn op wierenjacht en bewegen zich ge concentreerd door de zoutwater moestuin van de Noordzee. Ze halen, bijna tri omfantelijk, het ene na het andere wier om hoog, knippen er voorzichtig een stukje vanaf en leggen het behoedzaam in een grote witte emmer. „Willen jullie proeven?" wijst Guido, eenmaal aan wal, uitnodigend op een stukje gezaagde zee-eik. „Lekker hè? Willen jullie ook wat Japans bessenwier? Die vind ik namelijk nog lekker der." Vragend kijkt hij het groepje deelnemers aan. Ondertussen snijdt hij de zojuist aan het zoute water onttrokken wieren tot minuscule stukjes die hij even later in een omelet laat verdwijnen. Ook Ellen laat zich van haar beste kokskant zien en tovert in een mum van tijd de lekkerste zee- wierproeverijtjes. Koken uit de natuur is helemaal in en veel mensen zijn nieuwsgierig wat die natuur hun zoal te bieden heeft. Een visje aan de haak slaan dat lukt nog wel, maar zeewier op je bord is voor veel mensen een stap te ver. Dat dit helemaal niet nodig is willen Guido Krijger en Ellen Schoenmakers de leden van de PZC Club graag laten ervaren. Proeven „We gaan echt op safari want zeewier is wild en de smaak is ook wild", vertelt Ellen enthousiast. Sommige wieren hebben een heel heftige smaak. Daar moet je soms echt voor over een drempel heen en we willen mensen helpen die hobbel te nemen. Het is echt de moeite waard. Om hier te lopen is al een safari op zich, maar al snel gaat je tong ook op safari en ga je proeven." „Kijk, een zeehond" onderbreekt Guido. Ie dereen kijkt gefascineerd hoe hij op zijn gemak voorbij zwemt en zich een stukje verderop neer vlijt op een houten vlonder. Na deze leuke onderbreking vervolgt Ellen haar verhaal: „Er is hier op elke meter zoveel te beleven. De hele wandeling duurt ongeveer twee uurtoch lopen we maximaal zo'n twee honderd meter." Iedere deelnemer krijgt een smaakkabinet mee met productjes. In de lege vakjes komen de wieren die op de zee veroverd zijn. Zodra we gaan proeven gebeurt er van alles in je mond. De meeste mensen vinden het fantastisch." In het tweede deel van de smaaksafari wordt er gekokkereld. Elk groepje maakt een gerechtje: Er wordt iets gebakken, een pesto gemaakt maar het wordt simpel gehouden. Regenlaarzen Ten slotte geeft Ellen nog een goede raad: Ieder een kan het beste regenlaarzen aantrekken en zich zo warm mogelijk aankleden. De wind kan hier behoorlijk fris zijn en je kunt altijd nog iets uittrekken. De zee vindt geen enkele muts te gek." De wildwier smaaksafari is een nieuwe acti viteit en als abonnee van de PZC krijgt u de pri meur. Niets moet aan boord van het tall- ship Eendracht, maar het is wel ge wenst dat een aantal 'opstappers' helpt met het hijsen en strijken van de zeilen. Anne Terdu: „Want al leen krijgt de bemanning het niet voor elkaar. Vier zeilen hijsen we met de hand. De twee gaffelzeilen gaan hydraulisch, het laatste stukje met de lierhendel. De voorberei ding duurt een uur, zeker als er veel mensen aan boord zijn die nog nooit hebben gezeild; het hijsen zelf een halfuur." Ook voor wie zich niet fit genoeg voelt voor het krachtwerk zijn er ta- ken. „Ouderen die het fysiek niet aankunnen, helpen door een 'duw- lijntje' vast te houden dat ze moe ten laten vieren. Je doet alles samen, het geeft een eendrachtig gevoel." Hijsen betekent samen aan de lijn staan en in één tempo trekken; bij het strijken gaat het erom de lijn rustig te laten vieren. „Het is inten sief, maar mensen vinden het mooi. Soms is de wind te sterk, dan wordt niet al het zeil opgetuigd. Gedu rende de dag gaan we een paar keer overstag. Daar zijn de gasten ook bij betrokken. Net als bij het afmeren." Tijdens de dag op de Eendracht - die 6 o meter lang is en 13 meter breed - staat de bemanning open voor vragen. „Die komen er altijd heel veel. We geven rondleidingen over delen van het schip die nor maal niet toegankelijk zijn, zoals de machinekamer. De mensen mogen ook aan het roer staan." Theetuin Wie niet leergierig is, kijkt rustig toe in de overdekte 'theetuin' op het achterdek, waar banken met kussens staan. Behalve de beman ning is er ook nog een kombuis team en personeel dat aan de bar staat en het eten serveert. Anne: „Er is een uitgebreide lunch en 's avonds nadat de zeilen gestreken zijn dineren we allemaal samen." Unieke schrijfcursus Vantoortelboom Vorstelijk jubileumboek Abonnees van de PZC krijgen de primeur. Ze mogen mee op de wildwier smaaksafari, oftewel eten uit de moestuin van de Noordzee. donderdag 30 maart 2017 m CLUB Wildwier smaaksafari Data: Za 15 april: 10.00 -12.15 uur Zo 30 april: 10.00 -12.15 uur Zo 14 mei: 10.00 -12.15 uur Prijs: €27,50 Locatie: nabij Neeltje Jans Meer informatie en tickets op: www.pzc.nl/club PZC-lezers kunnen een dag avontuurlijk zeezeilen op de driemastschoener Eendracht. Opstapplaats: Vlissingen. „Aan boord doen we alles samen, het is teamwork", zegt Anne Terdu, een van de bootslieden. De Eendracht in volle glorie. pzc.nl/club Datum: 27 augustus, opstap plaats Vlissingen. Prijs: 99,- Schrijver Jan Vantoortelboom (De verzonken jongen, Mees ter mitraillette en De man die haast had) begeleidt exclusief voor abonnees van de PZC een schrijftraject voor de ge motiveerde aspirant-schrijver. De online cursus bestaat uit 5 opdrachten die de basis vor men van verhalend proza. Over een periode van 2 maan den kunt u uw pen scherpen en worden uw teksten uitslui tend door Jan Vantoortel boom gelezen en van advie zen voorzien. De cursist met de meest pak kende teksten krijgt de moge lijkheid om te publiceren in de PZC of PZC.nl. De cursus gaat van start en eindigt met een meet en greet in de Klove niersdoelen in Middelburg. Inschrijven kan t/m 9 april. Eerste ontmoeting is op 11 april, afsluiting half juni. Mini maal 10 deelnemers. Prijs: 195,- Reserveer op pzc.nl/club Koning Willem-Alexander viert 27 april 2017 zijn 50e verjaar dag. In het kader van zijn ver jaardag geven wij een jubi leum boek uit over de Konink lijke Familie, met als rode draad Willem-Alexander, de laatste vier jaar als Koning en zijn 15-jarig huwelijk. Een kroonjuweel voor in de boe kenkast (must have!). Voor onze lezers: een vorstelijk ca deau van 24,50 voor 19,95. Bij voorintekening via Club vóór 20 april ook gratis verzending (gebruik kortings code: KONINGCLUB) (de bezorging is uiterlijk 22 april). Meer informatie: pzc.nl/club Zeewier is wild, ook de smaak.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 38