Een ding weet ik zeker:
ik wil hier verder in door
II
Als je hier staat, dan kun je ook wel wat
De Jane zakt, Amber in de top van werelds beste restaurants
5
METSELEN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP
Ja, metselen kunnen ze wel. Anders
stonden ze niet in de finale van het
65ste Nederlands kampioenschap,
in Goes.
Meer dan 70 vmbo-
leerlingen bouw
techniek deden in
januari, februari en
maart mee aan ne
gen voorrondes. De beste twaalf
strijden nu in Goes om de Zilveren
Troffel, de hoofdprijs. Olivier Boe
der uit Kruiningen is de enig over
gebleven Zeeuw.
Het NK Metselen, een initiatief
van de georganiseerde baksteenin
dustrie, is bedoeld om meer studen
ten naar de metselopleidingen te
lokken. „Want er is een tekort aan
metselaars", zegt Anton Mullié van
Bouwmensen Zuid-West. „Door de
recessie zijn bouwbedrijven omge
vallen en zijn veel mensen ontsla
gen. Van hen zijn er met pensioen
gegaan, anderen hebben een baan in
andere sectoren gevonden. Nu de
markt weer aantrekt, merken we dat
direct. Dus is het belangrijk om zo
veel mogelijk jongeren enthousiast
te maken voor het beroep van met
selaar. Deze jongens hebben straks
een gouden toekomst."
De twaalf vierde jaars vmbo-leer-
lingen bouwtechniek metselen in
drie dagen tijd zes finalewerkstuk
ken: een bankje, ontworpen door
studenten bouwkunde aan de TU
Delft. Centraal staat de klassieke
bakstenen muur. Die is meer dan
een stapeling van stenen. Want uit
het gebruikte metselverband ont
leent de muur zijn stabiliteit en uit
de keuze in verband, steen en voeg
volgt de schoonheid.
Aan de finalisten om het er dan
ook net zo fraai uit te laten zien als
op de bouwtekening. „De verschil
lende verbanden maken het bankje
Deze jongens
hebben straks een
gouden toekomst
complex", weet Mullié. „Het metsel
werk moet vlak en strak zijn. De jury
is daar heel streng in. Bijzonder zijn
ook de uit- en terugspringende la
gen. Dat de finalisten met zijn
tweeën werken is heel belangrijk.
Samenwerken moet je ook in het be
drijfsleven."
Dat neemt niet weg dat iedereen
individueel wordt beoordeeld. Wie
van de twaalf de wisseltrofee in han
den krijgt, wordt morgenmiddag
bekend.
The Jane in Antwerpen zakt op de
lijst van The World's 50 Best Restau
rants van 54 naar 74. Vorig jaar was
het restaurant van Sergio Herman
nog de hoogste nieuwe binnenko
mer in de lijst. De Vlissingse chef
kok Richard Ekkebus staat wel in de
top 50.
The World's 50 Best Restaurants
wordt woensdag 5 april bekend ge
maakt in het Australische Mel
bourne. Niet alleen worden in de
weken voorafgaand diverse win
naars bekend gemaakt, ook wordt
onthuld wie op de plaatsen 51 tot en
met 100 staan.
Opvallend is de terugval van The
Jane van Sergio Herman. Vorig jaar
schoot het restaurant de lijst binnen
op plaats 54, toen de hoogste nieuwe
binnenkomer. Nu valt het Ant
werpse restaurant terug naar een
74ste plek, zo blijkt uit de lijst.
Daarentegen staat het restaurant
Amber van de Vlissingse kok Ri
chard Ekkebus wel in de top 50 van
de toonaangevende lij st The World's
50 Best Restaurants. Al is nog de
vraag op welke plek. Voor zijn kun
sten moet men wel afreizen naar
Hong Kong. Daarmee is De Librije
in Zwolle van kok Jonnie Boer het
enige Nederlandse restaurant in de
top 50.
Verder heeft de organisatie be
kend gemaakt dat de Engelse
kok Heston Blumentahl de oeuvre-
award krijgt en restaurant Disfrutar
in Barcelona de 'One to Watch
Award', de prijs voor aanstormend
talent. Dat restaurant opende in 2014
en is volgens de organisatie de rij
zende ster van de branche.
The World's 50 Best
Restaurants is het resultaat van een
enquête onder 1040 onafhankelijke
experts.
donderdag 30 maart 2017
bauu'
schuine zijkant bovenop. Maar het
moet wel gaan lukken. Een ding
weet ik al zeker: ik wil hier verder in
door. Nu zit ik nog op het Munniken-
heide College in Rucphen, maar
over een jaar ga ik naar de bouw-
school. Want ik wil echt metselaar
worden. Huizen bouwen en zo.
Rechttoe rechtaan metselen is veel
van hetzelfde. Ik zoek dus speciale
dingen en let op de details. Zo vind
ik het mooi om een stukje sier in het
metselwerk aan te brengen. Want
rollagen, uitspringende en terug
springende lagen maken metsel
werk bijzonder."
Cas van Eekelen uit Zundert, Mun-
nikenheide College in Rucphen
„Met specie en stenen werken vind
ik gewoon leuk. Hoe leuk ik dat vind,
kan ik eigenlijk moeilijk beschrijven.
Het is gewoon leuk. Of ik het een
beetje kan? Ik ga niet zeggen dat ik
goed ben, maar tijdens de voorron
des in Breda was ik wel eerste. Dus
ja, ik kan het wel. De opdracht die
we nu in de finale hebben gekregen,
het maken van een bankje, is best
een beetje moeilijk. Vooral de de
tails zijn lastig. Het meest moeilijke
bij dit bankje is de rollaag, de
Cas van Eekelen.
Strijd om de zilveren troffel
Jeffrey Kutterink
Goes
-Anton Mullié, Bouwmensen
Zuid-West
Olivier Boeder, foto's marcelledavidse
Olivier Boeder uit Kruiningen, Cal-
vijn College in Krabbbendijke
„Andere deelnemers van mijn oplei
ding zijn afgevallen. Ik ben nu de
enige Zeeuwse deelnemer die is
overgebleven en daar ben ik best
trots op. Als je hier staat, dan kun je
ook wel wat. Metselen is een passie
van me. Eigenlijk vind ik alles aan
metselen wel leuk. Of het moeilijk
is? Nee. Maar je moet er natuurlijk
wel een beetje handig in zijn. Uiter
aard hoop ik kampioen te worden.
Behalve nauwkeurig werken en
goed samenwerken, probeer ik
vooral ook gewoon mezelf te zijn. Ik
zet alles in wat ik in me heb. En wat
ik heb geleerd. Het maken van het
bankje is op zich niet lastig, je moet
gewoon goed met elkaar praten hoe
je het gaat doen. En dat gaat goed.
Ja, ik wil zeker metselaar worden en
onder andere huizen bouwen. Een
droomhuis heb ik niet in mijn hoofd.
Maar als je metselaar bent, kom je
van alles tegen. Dat maakt het zo
leuk en dan gaat het vanzelf. Dan
ook is metselen best ontspannend.
Natuurlijk ga ik voor die zilveren
Troffel. Of ik het dan ga uitschreeu
wen in Kruiningen? Misschien wel
ja."
Jeffrey Kutterink
Vlissingen