Een ding weet ik zeker: ik wil hier verder in door II Als je hier staat, dan kun je ook wel wat De Jane zakt, Amber in de top van werelds beste restaurants 5 METSELEN NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP Ja, metselen kunnen ze wel. Anders stonden ze niet in de finale van het 65ste Nederlands kampioenschap, in Goes. Meer dan 70 vmbo- leerlingen bouw techniek deden in januari, februari en maart mee aan ne gen voorrondes. De beste twaalf strijden nu in Goes om de Zilveren Troffel, de hoofdprijs. Olivier Boe der uit Kruiningen is de enig over gebleven Zeeuw. Het NK Metselen, een initiatief van de georganiseerde baksteenin dustrie, is bedoeld om meer studen ten naar de metselopleidingen te lokken. „Want er is een tekort aan metselaars", zegt Anton Mullié van Bouwmensen Zuid-West. „Door de recessie zijn bouwbedrijven omge vallen en zijn veel mensen ontsla gen. Van hen zijn er met pensioen gegaan, anderen hebben een baan in andere sectoren gevonden. Nu de markt weer aantrekt, merken we dat direct. Dus is het belangrijk om zo veel mogelijk jongeren enthousiast te maken voor het beroep van met selaar. Deze jongens hebben straks een gouden toekomst." De twaalf vierde jaars vmbo-leer- lingen bouwtechniek metselen in drie dagen tijd zes finalewerkstuk ken: een bankje, ontworpen door studenten bouwkunde aan de TU Delft. Centraal staat de klassieke bakstenen muur. Die is meer dan een stapeling van stenen. Want uit het gebruikte metselverband ont leent de muur zijn stabiliteit en uit de keuze in verband, steen en voeg volgt de schoonheid. Aan de finalisten om het er dan ook net zo fraai uit te laten zien als op de bouwtekening. „De verschil lende verbanden maken het bankje Deze jongens hebben straks een gouden toekomst complex", weet Mullié. „Het metsel werk moet vlak en strak zijn. De jury is daar heel streng in. Bijzonder zijn ook de uit- en terugspringende la gen. Dat de finalisten met zijn tweeën werken is heel belangrijk. Samenwerken moet je ook in het be drijfsleven." Dat neemt niet weg dat iedereen individueel wordt beoordeeld. Wie van de twaalf de wisseltrofee in han den krijgt, wordt morgenmiddag bekend. The Jane in Antwerpen zakt op de lijst van The World's 50 Best Restau rants van 54 naar 74. Vorig jaar was het restaurant van Sergio Herman nog de hoogste nieuwe binnenko mer in de lijst. De Vlissingse chef kok Richard Ekkebus staat wel in de top 50. The World's 50 Best Restaurants wordt woensdag 5 april bekend ge maakt in het Australische Mel bourne. Niet alleen worden in de weken voorafgaand diverse win naars bekend gemaakt, ook wordt onthuld wie op de plaatsen 51 tot en met 100 staan. Opvallend is de terugval van The Jane van Sergio Herman. Vorig jaar schoot het restaurant de lijst binnen op plaats 54, toen de hoogste nieuwe binnenkomer. Nu valt het Ant werpse restaurant terug naar een 74ste plek, zo blijkt uit de lijst. Daarentegen staat het restaurant Amber van de Vlissingse kok Ri chard Ekkebus wel in de top 50 van de toonaangevende lij st The World's 50 Best Restaurants. Al is nog de vraag op welke plek. Voor zijn kun sten moet men wel afreizen naar Hong Kong. Daarmee is De Librije in Zwolle van kok Jonnie Boer het enige Nederlandse restaurant in de top 50. Verder heeft de organisatie be kend gemaakt dat de Engelse kok Heston Blumentahl de oeuvre- award krijgt en restaurant Disfrutar in Barcelona de 'One to Watch Award', de prijs voor aanstormend talent. Dat restaurant opende in 2014 en is volgens de organisatie de rij zende ster van de branche. The World's 50 Best Restaurants is het resultaat van een enquête onder 1040 onafhankelijke experts. donderdag 30 maart 2017 bauu' schuine zijkant bovenop. Maar het moet wel gaan lukken. Een ding weet ik al zeker: ik wil hier verder in door. Nu zit ik nog op het Munniken- heide College in Rucphen, maar over een jaar ga ik naar de bouw- school. Want ik wil echt metselaar worden. Huizen bouwen en zo. Rechttoe rechtaan metselen is veel van hetzelfde. Ik zoek dus speciale dingen en let op de details. Zo vind ik het mooi om een stukje sier in het metselwerk aan te brengen. Want rollagen, uitspringende en terug springende lagen maken metsel werk bijzonder." Cas van Eekelen uit Zundert, Mun- nikenheide College in Rucphen „Met specie en stenen werken vind ik gewoon leuk. Hoe leuk ik dat vind, kan ik eigenlijk moeilijk beschrijven. Het is gewoon leuk. Of ik het een beetje kan? Ik ga niet zeggen dat ik goed ben, maar tijdens de voorron des in Breda was ik wel eerste. Dus ja, ik kan het wel. De opdracht die we nu in de finale hebben gekregen, het maken van een bankje, is best een beetje moeilijk. Vooral de de tails zijn lastig. Het meest moeilijke bij dit bankje is de rollaag, de Cas van Eekelen. Strijd om de zilveren troffel Jeffrey Kutterink Goes -Anton Mullié, Bouwmensen Zuid-West Olivier Boeder, foto's marcelledavidse Olivier Boeder uit Kruiningen, Cal- vijn College in Krabbbendijke „Andere deelnemers van mijn oplei ding zijn afgevallen. Ik ben nu de enige Zeeuwse deelnemer die is overgebleven en daar ben ik best trots op. Als je hier staat, dan kun je ook wel wat. Metselen is een passie van me. Eigenlijk vind ik alles aan metselen wel leuk. Of het moeilijk is? Nee. Maar je moet er natuurlijk wel een beetje handig in zijn. Uiter aard hoop ik kampioen te worden. Behalve nauwkeurig werken en goed samenwerken, probeer ik vooral ook gewoon mezelf te zijn. Ik zet alles in wat ik in me heb. En wat ik heb geleerd. Het maken van het bankje is op zich niet lastig, je moet gewoon goed met elkaar praten hoe je het gaat doen. En dat gaat goed. Ja, ik wil zeker metselaar worden en onder andere huizen bouwen. Een droomhuis heb ik niet in mijn hoofd. Maar als je metselaar bent, kom je van alles tegen. Dat maakt het zo leuk en dan gaat het vanzelf. Dan ook is metselen best ontspannend. Natuurlijk ga ik voor die zilveren Troffel. Of ik het dan ga uitschreeu wen in Kruiningen? Misschien wel ja." Jeffrey Kutterink Vlissingen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 33