Eten en drinken onder glas
Aan het spit
PROOST
DOEN
HEBBEN
-
Aan de slag
30 g
roomboter
600 ml
visbouillon
3 plekken om al snel van de zon te kunnen genieten
Rondje van
de kerk
magazine 43
Meer dan 25 foodtrucks staan dit
weekend in Almelo op de tweede editie
van het Foodfestival Twente. Genieten
van street- en fingerfood op het Indië-
terrein. foodfestival-twente.nl
Het is niet erg als de cake of een
ander langwerpige lekkernij op is:
dan komt dit zonnig gedecoreerde
serveerbord (34 cm) tevoorschijn.
Spring to Life, Pip Studio, €19,95
J-
Ingrediënten
1 kreeft van 750 g
2 sjalotjes,
gesnipperd
50 ml Noilly Prat
75 ml slagroom
1 tl mosterd
2 el verse
kruiden (dragon,
peterselie, kervel)
1 tl citroensap
zout en vers
gemalen peper
4 el geraspte
Parmezaan
Leg de (levende) kreeft
een uur in de vriezer.
Zo wordt hij verdoofd.
Kook 12 minuten. Laat
afkoelen. Snijd over de
lengte doormidden.
Verwijder darmkanaal,
maagzak en spijsverte-
ringsklier. Haal staart-
vlees uit de schaal.
Breek scharen af, ver
zamel het vlees. Maak
schalen schoon met
water. Snijd vlees in
stukjes en verdeel (met
eventueel kuit) over de
lege schalen. Leg op
bakplaat. Smoor sjalot
jes in boter. Voeg bouil
lon, Noilly Prat, 40 ml
slagroom toe. Kook tot
de helft in. Doe rest van
room erbij, met mos
terd, kruiden en ci
troensap. Schep de
saus over de twee
schaalhelften, bestrooi
met Parmezaan. Gril de
helften goudbruin.
Wie het vervelend vindt
om de kreeft levend te
koken kan een al
gekookte kreeft
aanschaffen. Of
vegetariër worden.
In de kas van de voormalige Kweektuin in
Haarlem Noord kun je taartjes eten of lun
chen. De gerechten zijn zoveel mogelijk ge
maakt van lokale producten, bijvoorbeeld
met groente van de achtergelegen akker.
Het Kweekcafé, Kleverlaan 9 Haarlem.
In Bistronoom wordt ook gekookt met pro
ducten uit de regio, de eigen moestuin en de
inpandige kas. Op de kaart fantasievolle ge
rechten als kalfswang met pompoencrème
en rozemarijncrumble. Per 1 april ook voor de
lunch open. Kruittorenweg 13 Woerden.
Vanavond wordt restaurant De Kas louter
verlicht met kaarsen, in het kader van Earth
Hour. In het kassencomplex van de oude
Stadskwekerij staan sinds vorige week twee
nieuwe chef-koks: Jos Timmer en Wim de
Beer. Kamerlingh Onneslaan 3 Amsterdam.
Vermijd de plof kip en gebruik
I/1 n ^et keest van kop tot kont.
H IT Dat weten we. Maar hoe her-
J ken je een kwaliteitskip? En
F wat doe je dan met de hanen
kam en de klauwen? Culinair
journalist Marcus Polman, tevens jurylid
van MasterChef Holland, volgt het beest
van boer tot bord in het Handboek voor de
perfecte kip. Naast recepten voor 25 kip-
klassiekers zoals coq au vin en boterkip
uit de oven, veel informatie over ras, berei
ding en kooktechniek. (Fontaine, €16,95)
Whisky wordt
steeds populairder,
niet alleen als mix
drankje, maar ook
voor bij de maaltijd.
Dit weekend vindt
in de Der Aa-kerk
in Groningen het
Whisky Festival
Noord Nederland
plaats. Voor begin
nende en geoe
fende drinkers met
stands van impor
teurs, masterclass-
es en signeer
sessies van schrij
vers over whisky.
En: voor iedere
bezoeker een glas
om te proeven.
Voor info: wfnn.nl.
Nog meer tips over
whiskyfestivals:
whiskywise.nl.