15
Stuiterend thuiskomen na een
vermoeiende werkdag, chagrijnig van
de trek en dan óók nog aan de beurt
zijn om te koken. Gelukkig is er nu de
robot, voor in de keuken.
TECHNOLOGIE KOKEN
Europa heeft het nog niet
zo op robots. De angst
voor het onbekende en
banenverlies overheerst
oxy en PR.2 zijn nog altijd langza
mer dan de slechtste bezorgser-
vice. Toch gaat het bereiden van
maaltijden de geautomatiseerde
keukenhulpjes aardig af. In het In-
stituut voor Kunstmatige Intelli
gentie in Bremen smeren de ro
bots pastasaus op een pizzabodem, ze maken pop
corn, draaien pannenkoeken om in de pan en snij
den de worst in plakjes. „Het gaat nu vooral om het
afstellen van de fijne motoriek in de handen", zegt
hoogleraar Michael Beetz, die de robots elke dag
kookles geeft. „Een robot is net een kleuter. Je
moet hem leren hoe je de koelkast opent, een fles
beetpakt en drinken inschenkt zonder te morsen."
De robots wordenkrijgen hun opleiding op kos
ten van de Europese Unie, die er speciaal het pro
ject RoboHow voor opzette. Want dat we straks al
lemaal een exemplaar in de keuken hebben staan,
daarover zijn de meeste robotexperts het wel eens.
De aluminium koks zijn groot en nog niet erg
soepel in de heupen maar al een stuk behendiger
dan het eerste exemplaar dat Beetz leerde koken.
„Die robot sloeg een groot gat in de tafel", grinnikt
de Duitser. „Dankzij speciale sensoren zijn de ro
bots nu in staat hun krachten te doseren."
Om als robot net zo te kunnen koken als Jamie
Oliver, moet Beetz het apparaat precies voordoen
hoe je een mes pakt, met een lepel in de pan roert
en de sla afspoelt. „Alle routinematige handelin
gen kennen de robots inmiddels wel. Ik moet ze nu
zover zien te krijgen dat ze snappen wat een snufje
zout is. Daarvoor pak ik letterlijk hun hand en
neem de juiste hoeveelheid uit het potje. Vanaf
dat moment vergeten ze het nooit meer."
De robots kunnen ook zelfstandig leren. Boxy
en PR2 downloaden recepten van WikiHow, een
internetsite die stap voor stap uitlegt hoe een ge
recht moet worden bereid. De twee automatische
koks doen alles precies na en geven elkaar door
wat goed én fout gaat, zodat elke robot weet hoe
het moet.
Angst
De eerste robots hebben al een vaste baan gevon
den. Onlangs nam een restaurant in het Californi-
sche Pasadena een robot in dienst om hamburgers
te bakken. „Europa heeft het nog niet zo op robots.
De angst voor het onbekende en het verlies van
banen overheerst", zegt de Nederlandse ingenieur
en robotexpert Randall van Poelvoorde. „Elders
op de wereld hebben mensen de robottechnologie
allang omarmd. Japan bijvoorbeeld, vergrijst in
rap tempo. Die mensen vinden het juist fijn dat er
robots zijn die voor de ouderen kunnen zorgen en
een potje voor ze koken."
Volgens Van Poelvoorde beschouwen wij robots
te veel als mensen. „In werkelijkheid verschillen
we totaal van elkaar. Wij kunnen 10.000 dingen
redelijk en niets écht goed. Een robot kan juist één
ding echt goed maar vraag hem niet om meerdere
handelingen tegelijk te verrichten, want dat lukt
hem niet."
Dat robots inmiddels een hamburger kunnen
bakken, vindt Van Poelvoorde 'niet zo boeiend.'
„Je moet vanaf de bank tegen dat ding kunnen
zeggen; bak een hamburger voor me, ik wil hem
met extra uitjes en zonder augurk en doe de ket
chup er pas op als je het bord naar me hebt toege
bracht. Daarvoor moet de robot schakelen en asso
ciëren en zover is de techniek nog niet."
Voor de robots onze eigen keukens veroveren,
zullen ze eerst het werk in de fastfoodrestaurants
overnemen, denkt Van Poelvoorde. „Het is ex
treem routinematig werk en dat kunnen robots nu
eenmaal beter dan mensen. De een snijdt het
broodje, de ander de augurk, enzovoort. Tenzij de
fastfoodmedewerkers nog minder gaan verdienen
dan nu, zullen ze binnen vijfjaar zijn vervangen
door een robot. Je hebt hebt dan hooguit iemand
nodig die 's morgens alle robots aanzet en een las
tige klant aanspreekt."
In zijn lab in Bremen werkt Beetz ondertussen on
verdroten verder aan het verbeteren van de geauto
matiseerde keukenprinsen en -prinsessen voor bij
ons thuis. „Nog een paar jaar. Dan heeft iedereen
een robot die kookt, de tafel dekt, afruimt en af
wast. Zonder stress. Zonder te mopperen. Noem
mij één persoon die dat voor elkaar krijgt."
zaterdag 25 maart 2017
GO
opmars
Gerben van 't Hof
Bremen
Viergangendiners
kan deze robot nog
niet maken, maar voor
een lekkere bak pop
corn draait hij zijn
hand niet om.
FOTO INGO WAGNER/DPA
—Robotexpert Randall van Poelvoorde