'Beleggen, dat
doe ik niet meer'
44
t
4
Keukenmachines Bij televisieprogramma's
als 'Heel Holland Bakt' staan de keuken
machines standaard op elk keukenblad.
Ze nemen dan ook hartstikke veel werk uit
handen. Maar hoe komen de wortels, noten
en het deeg eruit? Vier op een rij.
Mijn geld en ik
„Bijna 27 jaar werkte ik in de financi
ële dienstverlening. Van baliemede
werker tot hypotheekspecialist en
uiteindelijk kantoordirecteur in
Goes. De laatste jaren is de bankwe
reld drastisch veranderd. Persoon
lijke service en klantcontact verdwij
nen naar de achtergrond. Na de
tiende reorganisatie in tien jaar tijd
ging ik voor mijn passie."
„Een lunchroom beginnen. Met een
coach heb ik vooraf gekeken of mijn
interesse in de horeca lag, zoals ik
vermoedde. Ik doe nu iets wat ik ge
weldig vind. Het mensen naar hun
zin maken en zorgen dat ze een leuk
verblijf hebben. Of het ook financieel
rendabel zou worden, daar kon de
coach natuurlijk niets over zeggen."
Het salaris dat ik
als bankdirecteur
verdiende, zal ik
niet meer bereiken
„Zeker. De bank verliet ik met een
vertrek- en stimuleringspremie. Die
kon ik investeren in mijn zaak. Dank
zij die premie hoefde ik geen spaar
geld in mijn onderneming te steken."
„Boven verwachting, want ik kan al
leven van mijn zaak. Dat is sneller
dan ik had ingecalculeerd. Het salaris
dat ik als bankdirecteur verdiende,
zal ik niet meer bereiken. Maar ik ben
tevreden met mijn inkomsten. Enig
verschil is dat ik vroeger aan het eind
van de maand nog geld over had en
kon sparen. Dat is nu een stuk min
der, maar het plezier in mijn werk is
vele malen belangrijker. Gelukkig
hoefik niet te bezuinigen. Ik heb de
zelfde auto en kan nog steeds op va
kantie en uit eten."
„De verborgen kosten voor terras- en
drankvergunningen, Buma Stemra-
rechten, KVK-registratie. Dat zijn
kosten die je snel over het hoofd ziet.
Zonder dat ik überhaupt een zaak
had gekocht, was ik daaraan al ruim
5.000 euro kwijt."
„Ik sprak met mijn Belgische neefje.
Hij vertelde het tijdstip waarop hij op
school moest zijn, waarna ik zei: 'dan
moet je al vroeg je boterhammen
smeren'. Hij keek me verbaasd aan en
vertelde dat ze in België elke dag een
broodje halen. Belgen zijn een stuk
bourgondischer dan Nederlanders en
geven gemakkelijker geld uit aan res
taurantbezoek."
„Een groot feest organiseren voor
mijn familie, vrienden en kennissen.
Een ander deel zou ik besteden aan
goede doelen op het gebied van mi
lieu, armoede en kinderen. Wat over
blijft, kan ik investeren in de zaak.
Beleggen zou ik niet doen, daar heb
ik slechte ervaringen mee."
„Ooit kocht ik aandelen in Fortis. Op
een vrijdagmiddag bestudeerde ik
mijn rendement. Ik had bijna de
winst die ik wilde, maar nog niet he
lemaal. Ik besloot niet te cashen. Die
zelfde avond werd Fortis genationali
seerd met de ABN-Amro. Al mijn be
legde geld, enkele duizenden euro's,
was ik in één klap kwijt."
„Mijn pensioen. In België zijn de
AOW-regelingen voor zelfstandigen
beperkt, vandaar dat ik moet sparen
voor later. Dat geeft onzekerheid."
limlachend kijkt
Kees Hensen
naar vier net uit
de doos gepakte
keukenmachines
en bijbehorende
accessoires. „Dat
testen wordt nog een hele klus", ver
zucht Hensen. „Weetje waar ik aan
denk? Aan het boeken van een hotel.
Stel, je twijfelt tussen twee hotels.
Het ene hotel heeft een zwembad,
het andere niet. Dan kies ik voor het
hotel met zwembad. Maar als ik er
eenmaal ben, is de kans vrij groot dat
ik niet ga zwemmen. Snap je wat ik
bedoel? Kijk eens naar al die accessoi
res die op de werkbank liggen. Als
consument heb je snel de neiging een
apparaat te kopen dat alles kan, maar
de kans dat je alle mogelijkheden
gaat toepassen, is niet zo groot."
Pizzadeeg
Hensen heeft thuis ook zo'n apparaat
die vooral door zijn kinderen wordt
gebruikt. „Zij zien bij de banketbak
ker iets in de etalage liggen en willen
dat vervolgens zelf maken. Ook kij
ken ze naar tv-programma's als Heel
Holland Bakt. En we maken regelma
tig pizzadeeg en smoothies met onze
keukenmachine."
Wie nadenkt over de aanschaf van
een veelzijdige keukenmachine,
moet volgens Harm Leijssen van te
voren goed bedenken wat hij er mee
wil gaan doen. Wie alleen smoothies
en fruithapjes wil maken, kan net zo
goed een blender kopen. Een mixer
volstaat wanneer je louter wilt kne
den en mixen. Wie vooral groente of
fruit wil snijden, is het best uit met
een snijmachine. Wie al deze func
ties nodig heeft, kan beter een keu
kenmachine aanschaffen. Zo'n appa
raat kan immers alles: hakken, snij
den, kloppen, kneden en mixen.
Voor deze test worden vier veelzij
dige keukenmachines van de merken
Domo, Kitchenaid, Magimix en
Philips onder handen genomen. De
test bestaat uit het raspen van wor
tels, het hakken van gemengde no
ten, het kneden van brooddeeg en
het kloppen van eiwitten voor het
maken van een meringue.
Hoe zijn de prestaties? „Niemand
wil taai deeg of droge wortelslier
ten", zegt kok Dennis Peuling. Ook
wordt gekeken naar bouwkwaliteit
en design, extra mogelijkheden en
gebruikersgemak. Is de machine
makkelijk schoon te maken? Kunnen
de onderdelen in een afwasmachine?
Maakt het apparaat lawaai? Zijn de
accessoires van goedkoop plastic of
steviger materiaal?
Leijssen: „Een keukenmachine
moet ook smoel hebben. Ze belanden
vaak op het aanrecht."
Bij de wortelrasptest worden de
eerste verschillen duidelijk. De
Domo valt volgens het testpanel door
de mand. Dat komt door het opzet-
ONS PANEL
woensdag 22 maart 2017
P2
Elke week vraagt de redactie een
streekgenoot het hemd van het lijf
over financiële kwesties. Voor
malig bankdirecteur Rian van Hee
(50) uit Schoondijke gooide een
jaar geleden het roer om en begon
een lunchroom in het Belgische
Gent.
Hans Puik
Waarom de bank verruild voor een
horecazaak?
Welke passie is dat?
Voelde dat als een risico?
Hoe pakt die gok uit?
Waar liep u tegenaan als zelfstandig
ondernemer?
Waarom een lunchroom in Gent?
Wat zou u doen met een miljoen?
O ja?
Wat is uw grootste zorg?
•4 Een
jaar na
opening
kan Rian
van Hee
al leven
van zijn
lunch
room.
Hakken,
snijden en
mixen
Jeroen Kreule
Kees Hensen (48) is eigenaar
'kS van 0,6 Strandlodge in Winters
wijk (1 Michelinster) en Villa
Ruimzicht, een hotel en
restaurant in Doetinchem.
Harm Leijssen (52) werkt bij
een adviesbureau en is hobby
kok. Voor consumentenweb
site besteproduct.nl test hij
regelmatig keukenapparaten.
Dennis Peuling (26) werkt
als chef de partie bij de
Strandlodge in Winterswijk.
Werkt dagelijks met een
keukenmachine.