'Beleggen, dat doe ik niet meer' 44 t 4 Keukenmachines Bij televisieprogramma's als 'Heel Holland Bakt' staan de keuken machines standaard op elk keukenblad. Ze nemen dan ook hartstikke veel werk uit handen. Maar hoe komen de wortels, noten en het deeg eruit? Vier op een rij. Mijn geld en ik „Bijna 27 jaar werkte ik in de financi ële dienstverlening. Van baliemede werker tot hypotheekspecialist en uiteindelijk kantoordirecteur in Goes. De laatste jaren is de bankwe reld drastisch veranderd. Persoon lijke service en klantcontact verdwij nen naar de achtergrond. Na de tiende reorganisatie in tien jaar tijd ging ik voor mijn passie." „Een lunchroom beginnen. Met een coach heb ik vooraf gekeken of mijn interesse in de horeca lag, zoals ik vermoedde. Ik doe nu iets wat ik ge weldig vind. Het mensen naar hun zin maken en zorgen dat ze een leuk verblijf hebben. Of het ook financieel rendabel zou worden, daar kon de coach natuurlijk niets over zeggen." Het salaris dat ik als bankdirecteur verdiende, zal ik niet meer bereiken „Zeker. De bank verliet ik met een vertrek- en stimuleringspremie. Die kon ik investeren in mijn zaak. Dank zij die premie hoefde ik geen spaar geld in mijn onderneming te steken." „Boven verwachting, want ik kan al leven van mijn zaak. Dat is sneller dan ik had ingecalculeerd. Het salaris dat ik als bankdirecteur verdiende, zal ik niet meer bereiken. Maar ik ben tevreden met mijn inkomsten. Enig verschil is dat ik vroeger aan het eind van de maand nog geld over had en kon sparen. Dat is nu een stuk min der, maar het plezier in mijn werk is vele malen belangrijker. Gelukkig hoefik niet te bezuinigen. Ik heb de zelfde auto en kan nog steeds op va kantie en uit eten." „De verborgen kosten voor terras- en drankvergunningen, Buma Stemra- rechten, KVK-registratie. Dat zijn kosten die je snel over het hoofd ziet. Zonder dat ik überhaupt een zaak had gekocht, was ik daaraan al ruim 5.000 euro kwijt." „Ik sprak met mijn Belgische neefje. Hij vertelde het tijdstip waarop hij op school moest zijn, waarna ik zei: 'dan moet je al vroeg je boterhammen smeren'. Hij keek me verbaasd aan en vertelde dat ze in België elke dag een broodje halen. Belgen zijn een stuk bourgondischer dan Nederlanders en geven gemakkelijker geld uit aan res taurantbezoek." „Een groot feest organiseren voor mijn familie, vrienden en kennissen. Een ander deel zou ik besteden aan goede doelen op het gebied van mi lieu, armoede en kinderen. Wat over blijft, kan ik investeren in de zaak. Beleggen zou ik niet doen, daar heb ik slechte ervaringen mee." „Ooit kocht ik aandelen in Fortis. Op een vrijdagmiddag bestudeerde ik mijn rendement. Ik had bijna de winst die ik wilde, maar nog niet he lemaal. Ik besloot niet te cashen. Die zelfde avond werd Fortis genationali seerd met de ABN-Amro. Al mijn be legde geld, enkele duizenden euro's, was ik in één klap kwijt." „Mijn pensioen. In België zijn de AOW-regelingen voor zelfstandigen beperkt, vandaar dat ik moet sparen voor later. Dat geeft onzekerheid." limlachend kijkt Kees Hensen naar vier net uit de doos gepakte keukenmachines en bijbehorende accessoires. „Dat testen wordt nog een hele klus", ver zucht Hensen. „Weetje waar ik aan denk? Aan het boeken van een hotel. Stel, je twijfelt tussen twee hotels. Het ene hotel heeft een zwembad, het andere niet. Dan kies ik voor het hotel met zwembad. Maar als ik er eenmaal ben, is de kans vrij groot dat ik niet ga zwemmen. Snap je wat ik bedoel? Kijk eens naar al die accessoi res die op de werkbank liggen. Als consument heb je snel de neiging een apparaat te kopen dat alles kan, maar de kans dat je alle mogelijkheden gaat toepassen, is niet zo groot." Pizzadeeg Hensen heeft thuis ook zo'n apparaat die vooral door zijn kinderen wordt gebruikt. „Zij zien bij de banketbak ker iets in de etalage liggen en willen dat vervolgens zelf maken. Ook kij ken ze naar tv-programma's als Heel Holland Bakt. En we maken regelma tig pizzadeeg en smoothies met onze keukenmachine." Wie nadenkt over de aanschaf van een veelzijdige keukenmachine, moet volgens Harm Leijssen van te voren goed bedenken wat hij er mee wil gaan doen. Wie alleen smoothies en fruithapjes wil maken, kan net zo goed een blender kopen. Een mixer volstaat wanneer je louter wilt kne den en mixen. Wie vooral groente of fruit wil snijden, is het best uit met een snijmachine. Wie al deze func ties nodig heeft, kan beter een keu kenmachine aanschaffen. Zo'n appa raat kan immers alles: hakken, snij den, kloppen, kneden en mixen. Voor deze test worden vier veelzij dige keukenmachines van de merken Domo, Kitchenaid, Magimix en Philips onder handen genomen. De test bestaat uit het raspen van wor tels, het hakken van gemengde no ten, het kneden van brooddeeg en het kloppen van eiwitten voor het maken van een meringue. Hoe zijn de prestaties? „Niemand wil taai deeg of droge wortelslier ten", zegt kok Dennis Peuling. Ook wordt gekeken naar bouwkwaliteit en design, extra mogelijkheden en gebruikersgemak. Is de machine makkelijk schoon te maken? Kunnen de onderdelen in een afwasmachine? Maakt het apparaat lawaai? Zijn de accessoires van goedkoop plastic of steviger materiaal? Leijssen: „Een keukenmachine moet ook smoel hebben. Ze belanden vaak op het aanrecht." Bij de wortelrasptest worden de eerste verschillen duidelijk. De Domo valt volgens het testpanel door de mand. Dat komt door het opzet- ONS PANEL woensdag 22 maart 2017 P2 Elke week vraagt de redactie een streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Voor malig bankdirecteur Rian van Hee (50) uit Schoondijke gooide een jaar geleden het roer om en begon een lunchroom in het Belgische Gent. Hans Puik Waarom de bank verruild voor een horecazaak? Welke passie is dat? Voelde dat als een risico? Hoe pakt die gok uit? Waar liep u tegenaan als zelfstandig ondernemer? Waarom een lunchroom in Gent? Wat zou u doen met een miljoen? O ja? Wat is uw grootste zorg? •4 Een jaar na opening kan Rian van Hee al leven van zijn lunch room. Hakken, snijden en mixen Jeroen Kreule Kees Hensen (48) is eigenaar 'kS van 0,6 Strandlodge in Winters wijk (1 Michelinster) en Villa Ruimzicht, een hotel en restaurant in Doetinchem. Harm Leijssen (52) werkt bij een adviesbureau en is hobby kok. Voor consumentenweb site besteproduct.nl test hij regelmatig keukenapparaten. Dennis Peuling (26) werkt als chef de partie bij de Strandlodge in Winterswijk. Werkt dagelijks met een keukenmachine.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2017 | | pagina 41