Als in de oertijd
Kikkererwtenpuree
PROOST
DOEN
HEBBEN
Aan de slag
3 hotspots met hummus
(■las gezond
wg magazine 41
ÏWSS^" Koken op open vuur, in de
wildernis, dat kunnen de
Scandinaviërs wel. Hout
-y vuur en rook geven gerechten
een smaak die ontbreekt bij
i"'-kokkerellen op een gasfornuis.
De Zweedse chef Niklas Ekstedt kookt
in zijn sterrenrestaurant in Stockholm
uitsluitend op vuur. Hij deelt zijn kennis
over technieken en tientallen van zijn
recepten in Koken met Vuur. Je ruikt de
kooltjes bijna.
Spectrum, €25
Op de expositie Slow Food
- Stillevens uit de Gouden
Eeuw in het Mauritshuis: 22
schilderijen van etenswaren
uit Holland en Vlaanderen.
Waarom zou je een weegschaal
achter keukendeurtjes verstoppen
als het een blikvanger op het aanrecht
kan zijn? Omdat retro in is, verkoopt
Xenos dit 'zoete' exemplaar. €20
Ingrediënten
3 appels,
geschild, zon
der klokhuis
6 eieren
4 el melk
2 el suiker
2 el calvados
sap van een
halve citroen
2 tl rasp van
een citroen
boter
poedersuiker
vers fruit als
garnering
Snijd de appels in
blokjes. Bak ze in
boter op laag vuur.
Voeg het sap en de
rasp toe. Giet ook
de calvados erbij.
Haal van het vuur.
Klop in een kom
eieren, melk en sui
ker op. Verhit boter
in de tweede koe
kenpan en giet een
vierde van het ei
mengsel erbij.
Schep als de ome
let aan de onder
kant begint te
bruinen een vierde
van de gebakken
appels op de ome
let. Bak het ome
letje nog 30
seconden door en
klap hem dubbel.
Maak nog drie
omeletten.
Ga na de maaltijd
een extra potje
voetballen.
]Veel ingrediënten zijn voor hummus niet
nodig. Met de bestanddelen die erin gaan,
probeert het drietal van Sir Hummus per
fecte puree te maken. Je kunt ze er kopen of
ter plaatse opeten, met lekker brood.
Van der Helstplein 2, Amsterdam
2 Meer dan vier soorten kikkererwtenpuree
staan bij Hummus op de menukaart. Gaat
goed met frietjes van zoete aardappel of
een frisse tabouleh. Opgediend tussen
kamerplanten in macramé hangers.
Molslaan 39, Delft
Israëli Yuval en Palestijn Muawi runnen een
vegetarisch eettentje in retrosfeer. Met op de
kaart tal van gerechten met kikkererwten,
een belangrijk ingedriënt in hun 'keukens van
herkomst'. En wat een leuke naam.
Love Peas, Weimarstraat 37A, Den Haag
Niet iedereen vindt
zo'n glas vol vezels
en vitaminen even
lekker, maar de
Londense foodie
Deliciously Ella
weet wel hoe
ze smoothies
aantrekkelijk kan
verkopen. Na
twee kookboeken
brengt ze nu een
boekje uit, Smoot
hies Juicesmet
dertig recepten
voor de begin
nende en meer
ervaren smoothie-
drinker.
Kosmos, €10