De combinatie omelet appel bleek niet zo vreemd;
zoete omeletten vind je in Frankrijk en Duitsland
VOLGEN
Lekkers vcm Giphart en meer over cle kook
et mooie van eten is dat het
vaak op onverwachte plekken
opduikt. Met Kluun werk ik
aan een boek genaamd Het
eeuwige gezeik, over de voort
durende perikelen rond het Nederlands
elftal. In de research stuitte ik op een
gerecht dat mij vreemd voorkwam.
In het jubeljaar 1974 verrasten de lang
harige Oranje-spelers de wereld met
spectaculair totaalvoetbal. Ondanks de
successen en het mooie spel was het
achter de schermen in het Duitse Wald-
hotel Krautkramer niet altijd even gezel
lig. Een aantal spelers werd zelfs gepest.
Journalist Auke Kok tekende in zijn
onvolprezen boek 1974 op hoe sommige
voetballers het hadden gemunt op team
genoten en anderen (Ruud Geels, een
van de slachtoffers, noemde later het
WK in Duitsland 'de drie ergste weken
van mijn leven').
Zo strooide Johan Neeskens bij een
bespreking peper
in de blote bil
naad van de assis
tent-trainer, werd Piet Keizers
favoriete ossenworst gestolen (he
laas is niet te achterhalen welke dat was)
en werd de vaste kok van Oranje, een
goedmoedige man genaamd Henk Post,
dusdanig getreiterd dat hij de dagen
telde dat het toernooi weer voorbij
zou zijn. En dat terwijl de arme vent
zich echt uitsloofde voor zijn jongens.
Zijn specialiteit, las ik bij Auke Kok,
was 'een omelet-appel'.
Bij die woorden bleef ik haken.
Omelet-appel.Het gerecht zei me
eigenlijk niets en leek me ook niet
per se aangenaam. Appel en ei is
een combinatie die - althans in de
taal - eeuwenlang bestaat, zeker al
sinds de middeleeuwen en wellicht
nog langer.
Appels en eieren hadden weinig
waarde, maar hoe en wanneer de levens
middelen aan elkaar zijn gekoppeld, is
moeilijk te achterhalen. Waarschijnlijk
is de uitdrukking appeltje-eitje pas vrij
recent in het taalgebruik gekomen.
De combinatie omelet-appel bleek
ook niet zo vreemd als ik dacht. Zoete
omeletten, al dan niet met fruit, komen
voor in Frankrijk en Duitsland, en in de
jaren 70 blijkbaar ook bij ons.
Ook hiervan is de herkomst moeilijk
te achterhalen, al zijn er bronnen die
beweren dat de appelomelet oorspron
kelijk uit Normandië komt, waar al
in de 8ste eeuw appelcider werd
gedestilleerd.
Gipharts
kookeiland
Of Henk Post, de in 1974 geplaagde
KNVB-kok, zijn fameuze omelet-appel
net als de Normandiërs ook met
calvados bereidde, is niet bekend,
maar gezien de drank die tijdens het
WK rijkelijk vloeide, zou dat zomaar
eens kunnen.
Het heeft uiteindelijk niet mogen
baten, want het WK wonnen we niet -
maar daarover ga ik bij een andere
gelegenheid zeiken. 41
Ronald Giphart doet onderzoek naar de perikelen
rondom het Nederlands elftal en stuit op de
specialiteit van Oranjes kok in 1974: omelet-appel.
eten drinker
In korte filmpjes, die snel wor-
Bj den afgespeeld en begeleid
W door een muziekje, worden
supersimpel uit. foodiechannel.nl
Appeltje eitje
Foto SHODYCAREMAN
401 zaterdag 18 maart 2017
WG