Doe nog maar een
Op stcip met een stapel boterhammen, dat
was voor veel Nederlanders lang de culinaire
invulling van een uitje. Nu genieten we van
latte macchiato to go en foeecieicTs
alsof we nooit anders hebben gedaan.
Trend
ederland is in rap tempo veramerikani
seerd. Tenminste, als het om koffie
drinken en eten buiten de deur gaat.
De omzet van de horeca is afgelopen
drie jaar onafgebroken gestegen. Vooral
koffie gaat als een raket, zo laten de cij
fers zien. De omzet van cafés en koffie
bars kwam volgens de rekenmeesters
van het CBS in de laatste drie maanden
van vorig jaar bijna 10 procent hoger uit
dan in 2015.
Die stijging is opvallend, gezien onze
calvinistische volksaard, waar geen
uitspattingen bij passen. We hebben een
cultuur van hammetjes meenemen en
een thermoskan met koffie, zegt Vincent
van Dijk, die trends in de horeca volgt.
„Waarom zou je een paar euro betalen
als je je eigen boterhammen kunt
smeren, was lang de gedachte. Nu zie
je dat we koffie to go halen, ontbijten
buiten de deur en onderweg een broodje
kopen."
Jongeren tussen 18 en 36 jaar eten vaak
buiten de deur, blijkt uit de cijfers: een
op de drie doet dat minimaal een keer
per week. Er gaat veel geld doorheen,
vooral bij millennials, weet Van Dijk.
„Die hangen met het grootste gemak
de hele dag in de horeca rond."
Babyboomers doen dat minder, maar
geven wel meer uit.
Vaker uithuizig genieten hoort bij een
ontwikkeling die al langer gaande is.
Trendwatcher Van Dijk denkt dat die is
begonnen met de komst van zaken als
Starbucks en Coffee Company. „In het
buitenland was het al langer gewoon
om buiten de deur te eten en drinken.
Denk aan New York. Mensen kopiëren
dit gedrag uit series. In Friends hangen
de hoofdrolspelers continu in een bar."
En in Sex and the City gebruikten de New
Yorkse personages hun keuken amper
nog. Het delen van foto's op sociale
media en 'inchecken' op locaties
wakkert de trend aan.
Naast genieten speelt gemak een grote
rol bij het grootverbruik van de horeca.
Neem Harm van Ballegooy (29). Opge
groeid met de gewoonte om boterham
men mee te nemen, gewend geraakt aan
veelvuldig horecagebruik. „Ik kan op elk
moment van de dag kiezen waar ik zin
in heb en ik hoef niks te plannen."
magazine 21
Te kst JULIA CONEMANS toto's MARCO HOFSTÉ